Ministrul Sănătăţii: "Probabil, după Paște va scădea prețul medicamentelor compensate"

Prețul medicamentelor decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate ar putea scădea după Paște, a declarat vineri secretarul de stat în Ministerul Sănătății Alin Țucmeanu.

„Probabil că, imediat după Paște, prețul medicamentelor va scădea”, a spus Țucmeanu, într-o dezbatere pe tema unui proiect de ordin pentru completarea și modificarea Ordinului ministrului sănătății privind aprobarea prețurilor la medicamentele cuprinse în Catalogul național al prețurilor medicamentelor (CaNaMED).

Mihaela Udrea, șeful Direcției Politica Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale, a afirmat, la rândul său, că nu se poate preciza deocamdată cu cât va scădea prețul medicamentelor compensate, deoarece în prezent se așteaptă documentațiile.

„Când vom avea documentația pentru prețul inovativelor, vom putea face un calcul estimativ pentru a stabili care este economia strict pe inovative, așa cum este afișat pe site-ul ministerului. Eu sper ca în 10 — 15 zile să reușim să calculăm și să punem un CaNaMED intermediar pe site-ul ministerului. (…) Apoi, genericele să își poată depune prețul, respectiv maxim 65% din prețul inovativului, pentru ca ulterior să putem face un CaNaMED final, care va fi aprobat prin ordin al ministrului Sănătății după Paște, când pacienții vor putea să își achiziționeze medicamentele la prețurile diminuate”, a explicat Mihaela Udrea.

Președintele Colegiului Farmaciștilor din România, Dumitru Lupuleasa, a opinat că, în condițiile în care prețul medicamentelor va fi prea scăzut, s-ar putea ca pentru producători să nu fie interesant să rămână cu unele produse pe piață.

„Farmaciile vor fi afectate, în sensul în care, dacă se face o recalculare a prețurilor cu procente foarte mici în jos, toată pierderea va fi suportată de farmacie, pentru că numai în momentul reaprovizionării se face reechilibrarea balanței între distribuitor și farmacie”, a adăugat Lupuleasa.

Potrivit directorului executiv al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente, Dan Zaharescu, deocamdată decizia Ministerului Sănătății este să prelungească actualul CaNaMED până pe 30 iunie.

„Ministerul se asigură în acest moment că pacienții vor avea acces la medicamente, iar companiile vor putea să comercializeze medicamente până pe 30 iunie în aceleași condiții ca și până acum. Teoretic, prețurile rămân neschimbate până pe 30 iunie. Dacă în acest interval, din prezent și până pe 30 iunie, se va finaliza un nou proiect de catalog de medicamente, va intra în vigoare un nou CaNaMED la o dată ulterioară. În mod normal, catalogul național de medicamente se reînnoiește trimestrial”, a adăugat Zaharescu.

 

 

 

 

 

 

Sursa: agerpres

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here