"Mori degeaba şi nu ştii pentru ce". Ucrainencele fug de război în România şi speră să-şi găsească "dragostea" la noi

Situaţia disperată din ţara lor, sfâşiată de război, îi împinge pe ucraineni să caute soluţii de supravieţuire.

Unii dintre ei vin la Suceava pentru a cere cetăţenie română, în speranţa că vor putea circula liberi prin Europa, cât mai departe de atrocităţile de acasă. Cei care au strămoşi aici au o şansă, mai ales dacă fac dovadă şi învaţă cât de cât limba romană.

Un bărbat în vârstă de 50 de ani este tatăl a şase copii, trei dintre ei mici. Starea de război din Ucraina i-a şters orice speranţă la o viaţă mai bună aşa că a venit din Cernăuţi la Suceava ca să ceară cetăţenie. Spera astfel că va putea găsi de lucru într-o altă ţară şi îi va pune la adăpost pe ai lui.

Refugiat: E greu, mai ales că s-a ridicat şi dolarul şi euro. Era 8 dolarul şi acum e 26, este deosebire, nu? Salariile tot aşa au rămas, în grivne cum erau, 1000 de grivne, asta-i 20, 30 şi ceva de dolari.

Reporter: Se trăieşte greu acum în Ucraina?

Refugiat: Da, da, foarte, foarte. Mori degeaba şi nu ştii pentru ce.

Aliona are 27 de ani şi este extrem de hotărâtă să înveţe limba română şi să se căsătorească aici.

Aliona: Nu, numai ruseşte şi ucraineste.

Reporter: Vei învăţa româneşte?

Aliona: Da, sigur, da, voi învăţa.

Reporter: De ce vrea cetăţenia română?

Aliona: Vreau să vin să trăiesc aici.

Reporter: E mai bine decât în Ucraina?

Aliona: Da, da. Caut bărbat.

Reporter: Ai bărbat aici, român?

Aliona: Cauta, cauta

Dacă ucrainenii dovedesc că au strămoşi români, condiţiile de acordare a cetăţeniei sunt mult mai lejere, iar procedurile pot dura numai un an. Se depun actele, iar după aprobare cel care a făcut solicitarea trebuie să aibă cunoştinţe minime de limba română ca să îşi citească jurământul de credinţă faţă de ţară.

„După ce ai depus dosarul, de la un an, poate să fie un an, un an şi jumătate, doi, doi şi jumătate, care şi cum se prelucrează datele la Bucureşti. Că foştii, înaintaşii lor, părinţii sau buneii sau strabuneii au fost cetăţeni români şi au pierdut cetăţenia fără voia lor”, a spus Eduard, un român din Cernăuţi.

Ucrainenii obţin paşaport românesc sau buletin dacă dovedesc că au domiciliul în ţara noastră.

„Dacă ai paşaport românesc poţi undeva să mergi şi la odihnă undeva şi la muncă, peste tot locul. Ca să vii la România, să deschizi o viză cu România, la completate problemă mare. Trebuie 2- 3 zile să stai până primeşti o viză”, a spus Ilie, un alt român din Cernăuţi.

Dacă în 2014 primăria Suceava a înregistrat în total 3000 astfel de solicitări, numai de la începutul anului a primit 500. În acest ritm, numărul cererilor pentru obţinerea cetăţeniei romane se va tripla.

 

 

 

 

 

 

Sursa: stirileprotv

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here