Condiții din ce în ce mai greu de îndeplinit pentru bătrânii din Iași care solicită internarea la azil

Din şapte locuri în azilurile Primăriei, unul este liber. În cele două aziluri deţinute de municipalitate, în Copou şi în Bucium, doar 49 de locuri nu sunt ocupate, informează „Ziarul de Iași”.

 

Astfel, la o capacitate totală de 214 locuri, Căminul „Sf. Parascheva“ din Copou dispune de 16 locuri libere, iar la Căminul „Sf. Constantin şi Elena“ din Bucium sunt ocupate 135 dintre cele 178 de locuri. Conform precizărilor şefei Direcţiei de Asistenţă Comunitară, Luminiţa Munteanu, situaţia nu se datorează lipsei solicitărilor, ci condiţiilor ce trebuie îndeplinite de persoanele care doresc să se retragă într-un azil.

 

„Solicitanţii trebuie să aibă domiciliul în Iaşi, să fie independente funcţional, adică să poată avea singure grijă de ele. Căminele noastre nu asigură asistenţă medicală. De asemenea, solicitanţii trebuie să nu deţină proprietăţi şi să poată contribui, ele sau susţinătorii legali, cu 504 lei lunar la Bucium sau 511 lei lunar în Copou. Costurile noastre sunt oricum mult mai mari, ridicându-se la aproximativ 1.450 lei lunar“, a declarat Munteanu.

 

În schimb, singurul cămin de bătrâni administrat de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), cel de la Mirceşti, este aproape complet ocupat. Astfel, din cele 50 de locuri ale acestuia, doar trei sunt libere. Spre deosebire de căminele municipalităţii, pentru cazarea în cel al DGASPC nu este impusă condiţia lipsei unei proprietăţi.

 

„Sunt foarte multe persoane în vârstă în mediul rural care au o casă, au o bucată de pământ, dar sunt singure. Fără susţinerea familiei, poate fi proprietar, dar dacă nu are cine să-l îngrijească, tot degeaba. Nu avem locuri pentru câte solicitări ar fi. Cele trei locuri sunt libere de puţin timp, din motive naturale“, a precizat directorul adjunct al DGASPC, Ioan Ticu.

 

La căminul din Mirceşti, contribuţia plătită de cei găzduiţi se ridică la 60% din pensie, dar nu mai mult de 597 de lei lunar. De asemenea, solicitantul trebuie să aibă domiciliul în mediul rural.

 

(Sursa: ziaruldeiasi.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here