Scumpirea gazului pentru centrale: 50 de lei pe lună în plus, de iarna viitoare

Gazele naturale vor avea un preţ mult mai ridicat peste şase ani

Ieşenii care au centrale de apartament şi au plătit în această iarnă facturi de 400-500 de lei pentru căldură, vor plăti iarnă viitoare circa 10% mai mult.  Se estimează ca, până în 2021, preţul gazelor naturale aproape să se dubleze faţă de valoarea din prezent.

 

Potrivit Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri, în urma negocierilor cu Fondul Monetar Internaţional, preţul gazelor naturale livrate către populaţie va fi menţinut la valoarea de 53,3 lei/Mwh până la data de 1 iulie 2015, dată de la care preţul ar putea creşte la 58,1 lei/MWh.

 

Majorare destul de importantă

Anul trecut, Guvernul a hotărât să menţină neschimbat preţul gazelor pentru populaţie la 53,3 lei/MWh, iar premierul Victor Ponta a declarat că, deşi FMI şi Comisia Europeană cer urgentarea calendarului de liberalizare a preţului gazelor din producţia internă, autorităţile nu vor majora preţul pentru populaţie mai devreme de trimestrul III din acest an.

În acest sens, preşedintele Autorităţii Naţionale Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Nicolae Havrileţ, a declarat recent că, anul acesta, preţul final la gaze s-ar putea majora cu procente cuprinse între 5% şi 9%, în funcţie de modificările cerute de către distribuitori şi apoi verificate şi aprobate de către ANRE. Astfel, preţul gazelor pentru populaţie ar putea ajunge la 58,1 lei/MWh.

 

Creşteri de preţuri pentru cei cu centrale termice

Majorarea de la 1 iulie a preţului gazelor naturale va atrage după sine o serie de scumpiri în cascadă, asta în condiţiile în care românii care au centrale de apartament nu au scăpat încă de cheltuielile mari cu căldura din sezonul rece. Mai mult, această majorare va aduce după sine facturi şi mai mari în sezonul rece 2015/2016 decât în această iarnă, fiind apreciată o creştere a costurilor cu aproximativ 10%. „Centrale termice funcţionează în zona eligibilă şi, în mod natural, ar trebui să-şi ia gaze naturale din zona concurenţială, care are un preţ mai mare decât îl au consumatorii casnici”, a mai precizat şeful ANRE.

Cu alte cuvinte, ieşenii care au centrale de apartament şi au plătit în această iarnă facturi de 400-500 de lei pentru căldură, vor fi nevoiţi ca iarnă viitoare să dea aproximativ 50 de lei mai mult.

În ceea ce priveşte situaţia CET-urilor, Comisia Europeană este de acord ca regimul acestora să rămână neschimbat faţă de situaţia din prezent, adică pentru gazele naturale consumate cu scopul producerii de energie termică se va aplica acelaşi tarif ca pentru consumatorii casnici.

 

Preţul la gaze natural, în sus până în 2021

În momentul de faţă, România consumă anual circa 12,5 miliarde metri cubi de gaze naturale şi produce aproximativ 11 miliarde metri cubi. Diferenţa este importată din Rusia, prin firme intermediare, la preţuri mai mari decât cele ale gazelor produse intern. Aproximativ 60% dintre consumatorii de gaze sunt deja în piaţa liberă, în timp ce 24% sunt consumatori casnici. Restul, de circa 16%, sunt consumatori non-casnici care cumpără gaze la pret reglementat.

Conform calendarului convenit iniţial cu FMI şi Comisia Europeană, preţul gazelor pentru consumatorii casnici ar fi trebuit să crească de la 53,3 lei MW/h în iulie 2014, la 54,6 lei în octombrie 2014, la 56,1 lei în ianuarie 2015, la 58,9 lei în aprilie 2015 şi la 62 lei în iulie 2015.

Creşterea preţului a fost însă amânată de Guvern, care doreşte prelungirea calendarului de eliminare a preţurilor reglementate cu trei ani, până la 30 iunie 2021.

 

Citește și Ce n-ați știut despre MAFIA de la Infecțioase: Dorobăț și Bugeac storceau MILIOANE din Sănătate (TEXT INTEGRAL)

 

Anul limită se apropie

Piaţa de gaze a fost liberalizată pentru companii în 1 ianuarie 2014, astfel că în prezent doar populaţia mai primeşte gaze la preţuri reglementate.

„În ceea ce priveşte preţurile gazelor naturale plătite de populaţie, Guvernul va elabora cu ajutorul ANRE un nou grafic de liberalizare pentru perioada 1 iulie 2015 – 1 iulie 2021, care va ţine cont de trendul descrescător al evoluţiei preţurilor din regiune pentru hidrocarburi, precum şi de perioada mai lungă de aliniere agreată cu instituţiile financiare internaţionale“, potrivit Departamentului pentru Energie.

Se estimează ca până în 2021, preţul gazelor naturale aproape să se dubleze faţă de valoarea din prezent, urmând să ajungă la circa 92,5 lei MW/h.

 

92,5 lei faţă de 53,5 lei

Atât ar putea creşte preţul pe Mwh al gazelor naturale

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here