Soarta parlamentarilor penali se joacă la table. Din 12 cereri de ridicare a imunităţii, 6 au fost admise, 6 respinse

6-6, poartă-n casă. Soarta parlamentarilor penali se joacă ca la table. Din 12 cereri de ridicare a imunităţii unor parlamentari, şase au fost admise, şase respinse. E un mister cum funcţionează votul parlamentarilor, mai ales că instituţiile internaţionale cer ca Parlamentul să nu mai fie pavăză pentru deputaţi şi senatori.

Comportamentul parlamentarilor este total fluctuant, dacă ne uităm la modul în care au soluționat în ultimii ani cererile procurilor de încuviinţare a urmăririi penale sau arestării colegilor lor. Practic, parlamentarii au fost ”mumă” pentru unii dintre colegii lor, iar pentru alții ”ciumă”.

Obiectiv.info vă prezintă lista cu deciziile parlamentarilor din ultimii ani în astfel de situații. Iată cine a fost acuzat și cum s-a comportat Parlamentul în cazul fiecăruia (în paranteză e partidul din care făceau parte la data votului):

11 martie 2015 – Laszlo Borbely (UDMR) – NU

Camera Deputaţilor a respins miercuri cererea de încuviinţare a începerii urmăririi penale a deputatului UDMR Laszlo Borbely. La începutul lunii februarie, procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a sesizat Camera Deputaţilor pentru încuviinţarea urmăririi penale în cazul fostului ministru Laszlo Borbely într-un dosar mai vechi, ce data din 2012. Dosarul acestuia a fost redeschis după ce au apărut elemente noi. Anterior, în septembrie 2012, Parlamentul a respins cererea procurorilor de ridicare a imunităţii.

23 februarie 2015 – Elena Udrea (PMP) – DA

Cererea DNA privind încuviințarea începerii urmăririi penale în dosarul Gala Bute, în care Elena Udrea este acuzată de trei infracțiuni de luare de mită, a fost aprobată de plenul Camerei Deputaților cu 218 voturi ”pentru” și 76 ”împotrivă”. Și solicitarea DNA de arestare preventivă a Elenei Udrea în același caz a fost aprobată de deputați cu 170 de voturi ”pentru” și 118 ”împotrivă”.

12 februarie 2015 – Varujan Vosganian (PNL) – NU

Senatorul PNL Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei, a fost acuzat de subminarea economiei naționale în dosarul „Gaze ieftine pentru Niculae“. Totuși, Senatul a respins în septembrie 2013 cererea DIICOT de începere a urmăririi penale. Luna trecută, Vosganian a mai trecut odată cu brio peste acest hop, senatorii respingând o nouă cerere de încuviințare a urmăririi penale în cazul lui Vosganian, care a fostz acuzat de savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, abuz in serviciu si complicitate la delapidare, in dosarul Romgaz. Potrivit procurorilor, Vosganian ar fi fortat Romgaz sa vanda gaze la preturile subevaluate pentru firmele producatoare de ingrasaminte chimice ale omului de afaceri Ioan Niculae.

18 Noiembrie 2014 – Ioan Adam (PSD) – DA

Deputatul PSD Ioan Adam este acuzat în dosarul retrocedărilor pentru infracțiunile de instigare la abuz în serviciu, constituire a unui grup infracțional organizat. Inițial, Comisia juridică a amânat votul privind arestarea sa. Totuși, pe 18 noiembrie, la câteva zile de la alegerile prezidențiale, a fost ridicată imunitatea acestuia, 248 de deputaţi au votat ”pentru” cererea procurorilor DNA, în timp ce 63 s-au pronunţat ”împotrivă”. Șase zile mai târziu, Adam a fost arestat preventiv.

18 Noiembrie 2014 – Ion Diniță (PC) – DA

Deputatul PC Ioan Diniţă este cercetat în dosarul contractelor acordate ilegal de CJ Braşov. Pe 18 noiembrie, deputaţii au încuviinţat cererea procurorilor, cu 274 de voturi ”pentru” şi 55 de voturi ”împotrivă”. Ulterior a fost pus sub control judiciar de instanta Curtii Supreme.

18 Noiembrie 2014 – Mircea Roșca (PNL) – DA

Deputatul Mircea Roşca este acuzat de DNA că în 2011, când era vicepreşedinte al PNL Prahova, i-ar fi cerut 20.000 de euro unui om de afaceri din Cormanic, pentru a interveni la consilieri locali din Azuga astfel încât acesta să obţină terenuri în staţiune. DNA a cerut încuviinţarea arestării lui Roşca. Inițial, Comisia Juridică a respins cererea DNA de încuviinţare a arestării preventive. Totuși, pe 18 noiembrie, deputaţii i-au ridicat imunitatea şi lui Mircea Roşca, cu 220 de voturi ”pentru” şi 65 ”împotrivă”. Câteva zile mai târziu a fost arestat.

18 noiembrie 2014 – Ecaterina Andronescu (PSD) – DA

DNA a solicitat aprobarea urmăririi penale pentru Ecaterina Andronescu în dosarul Microsoft pentru abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influență și spălare de bani. Senatul a avizat începerea urmăririi penale în cazul Ecaterinei Andronescu, fiind înregistrate 72 de voturi „pentru”, 62 „împotrivă”” şi o abţinere.

18 noiembrie 2014 – Șerban Mihăilescu (PSD) – DA

Senatorul PSD Șerban Mihăilescu. este acuzat, în același dosar ca şi Ecaterina Andronescu, de instigare la abuz în serviciu, trafic de influență și spălare de bani. Plenul Senatului a avizat începerea urmării penale în cazul senatorului PSD Şerban Mihăilescu, fiind înregistrate 77 de voturi „pentru” şi 51 „împotrivă”, un vot fiind anulat.

2 iulie 2014 – Titi Holban (UNPR) – NU

Deputatul UNPR Titi Holban a scăpat de arestarea preventivă, cererea procurorilor fiind respinsă pe 2 iulie 2014. Holban este suspectat de trafic de influenţă, după ce ar fi luat şpagă 10.000 de euro. 198 de voturi au fost ”împotriva” solicitării de încuviinţare a arestării preventive a deputatului Holban, iar 96 de voturi, ”pentru”.

27 mai 2014 – Florin Popescu (PMP) – NU

Deputatul PMP Florin Popescu a fost trimis în judecată de procurorii DNA într-un dosar de corupție în care este acuzat că ar fi primit mită pui în valoare de 485.000 lei pentru a-i împărți alegătorilor la alegerile locale din 2012. Parlamentul a respins arestarea preventivă.

11 martie 2014 – Daniel Chițoiu (PNL) – NU

Deputatul PNL Daniel Chițoiu, fost ministru al Finanțelor, este acuzat de abuz în serviciu și constituire de grup infracțional organizat în dosarul ASF-Carpatica. Camera Deputaților a respins începerea urmăririi penale.

17 februarie 2014 – Vlad Cosma (PSD) – NU

Deputatul PSD Vlad Cosma este trimis în judecată pentru trafic de influență, într-un dosar în care este acuzat și tatăl său, Mircea Cosma, președintele CJ Prahova. Deputații PSD, UNPR și PC au blocat arestarea preventivă a lui Vlad Cosma. Cererea ministrului Justiţiei referitoare la încuviinţarea arestării preventive a deputatului Vlad Cosma a întrunit 105 voturi favorabile. Un număr de 222 deputaţi au votat împotriva cererii MJ.

Demisii din Parlament pentru a evita votul parlamentarilor

Pe 21 octombrie 2014, deputatul PSD Viorel Hrebenciuc a demisionat din Parlament, cu puţin înainte ca plenul să voteze cererea procurorilor de încuvinţare a arestă+rii sale în dosarul retrocedărilor de păduri. Este urmărit penal pentru trafic de influență după ce a încercat să obțină informații dintr-un dosar ce-l viza. De asemenea, potrivit acuzaţiilor, i-a promis colegului său Dan Șova sprijin pentru șefia PSD dacă va interveni pe lângă ministrul Justiției pentru legea amnistiei. El este urmărit penal și în dosarul retrocedărilor ilegale. El se află în arest în acest moment.

Tot in noiembrie 2014, Akos Mora a demisionat din Senat, astfel că Senatul nu a mai trebuit să voteze dacă respectă sau nu deci
za ICCJ privind incompatibilitatea acestuia.

Deputatul PLR Ovidiu Silaghi a fost acuzat de DNA că, în 2012, în calitate de ministru al Transporturilor, ar fi luat mită de 200.000 de euro de la omul de afaceri Nelu Iordache. Camera Deputaţilor a scăpat de un vot pe cererea DNA de avizare a începerii urmăririi penale pentru că Ovidiu Silaghi şi-a dat demisia, în septembrie 2013. După ce Silaghi a devenit eurodeputat, DNA s-a adresat Parlamentului European, fără a obține un rezultat. Ulterior, Silaghi a revenit în Parlamentul de la București, dar DNA nu a adresat o nouă cerere.

 

 

 

 

 

 

Sursa: obiectiv

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here