VIDEO. Protest inedit, la Kabul. Mai mulți bărbați afgani au purtat burqa, în semn de susținere față de femeile din țara lor

Un grup de bărbaţi din Afganistan au ales o metodă inedită pentru a-şi arăta susţinerea faţă de femeile din ţara lor, înaintea Zilei Internaţionale a Femeii, de pe 8 martie – au purtat veşmântul specific burqa.

 

Şi nu doar că l-au purtat, dar ei au şi organizat un marş pe străzile capitalei Kabul, îmbrăcaţi astfel, pentru a protesta faţă de opresiunea femeii din această parte a lumii, scrie The Telegraph.

 

Protestul a avut loc joi, bărbaţii fiind îmbrăcaţi din cap până în picioare în cunoscutele haine albastre.

 

 

Ideea a fost de a atrege atenţia asupra drepturilor omului prin purtarea hainelor care, pentru mulţi, au ajuns să simbolizeze suprimarea femeii.

 

„Una dintre cele mai bune căi pentru a înţelege cum se simt femeile este să mergem îmbrăcaţi în burqa”, a precizat Basir, în vârstă de 29 de ani.

 

Câţiva dintre bărbaţi, care sunt asociaţi cu o grupare numită „Voluntarii Afgani ai Păcii” au spus că a purta burqa este „ca o închisoare”.

 

Oamenii au avut pancarte pe care scria „egalitate” şi „Nu le spuneţi femeilor ce să poarte, ar trebui voi să vă acoperiţi ochii”.

 

Femeile au fost obligate de talibani să poarte burqa în public în timpul conducerii lor din anii ’90, însă acest lucru a rămas o practică obişnuită în multe părţi ale Afganistanului.

 

La manifestaţie au participat în jur de 20 de bărbaţi, însă trecătorii nu au fost de acord cu ideea lor. Chiar şi o tânără de 16 ani a criticat demersul: „Nu avem nevoie de nimeni să ne apere drepturile. Este doar un proiect străin pentru a crea o imagine proastă pentru burqa şi Afganistan. Încearcă să ne facă pe cele care ne acoperim fetele să ne simţim prost”.

 

O altă femeie, mai vârstnică, recunoste că nu ar renunţa la burqa: „Soţul şi fiul meu îmi spun că ar trebui să mi-o dau jos. Dar sunt obişnuită cu ea. O port de 35 de ani”.

 

(Sursa: ziare.com)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here