Un elixir al sănătăţii: Lăptişorul de matcă

Există multe remedii naturale, din cele mai vechi timpuri, însă unul dintre cele mai eficiente este lăptişorul de matcă. În Grecia antică era numit „sursa tinereţii veşnice” şi, după cum o demonstrează studiile din zilele noastre, el este într-adevăr un elixir al sănătăţii.

Albinele ne furnizează o serie de produse benefice, alimente şi medicamente totodată. Desigur, mierea este cel mai cunoscut dintre ele, însă tot mai căutate sunt, astăzi, lăptişorul de matca, propolisul, păstura sau polenul crud.

Lăptişorul de matca este, într-adevăr, un compus cu totul special, care conţine o serie de micronutrienti deosebit de utili organismului nostru. Pe lângă vitamine (mai ales cele din complexul B), minerale, cei 8 aminoacizi esenţiali, proteine şi enzime, el conţine şi acidul 10 HDA, care face minuni în lupta cu bacteriile şi viruşii. Astfel, lăptişorul de matca este un întăritor general al sistemului imunitar, un antibiotic, antiviral şi antifungic de excepţie.

În stup, singura hrănita cu lăptişor de matca pe toată durata vieţii sale este regina. De fapt, o larvă devine regina prin aceasta hrănire diferenţiată cu lăptişor de matcă. Datorită acestui aliment-minune, ea creşte mult mai mare decât o albină lucrătoare şi trăieşte de 40-50 de ori mai mult decât o albină obişnuită, fiind capabilă de un efort remarcabil, căci ea depune 100 de ouă pe zi.

Multe dintre efectele lăptişorului de matca erau intuite odinioară, iar ştiinţa de astăzi nu face altceva decât să le confirme.

Lăptişorul de matca ne scapă de răceli şi gripe, grăbeşte vindecarea rănilor, îmbunătăţeşte memoria şi puterea de concentrare. Aceste ultime acţiuni, legate de memorie, se datorează acetilcolinei, un compus care are un rol foarte important în transmiterea influxului nervos.

Iar lăptişorul de matca este singura sursă naturală de acetilcolina. Datorită acestui compus, se pare că el are efecte de întârziere a unei afecţiuni îngrozitoare, şi anume boală Alzheimer, în care persoană bolnavă îşi pierde, treptat, memoria şi capacitatea de gândire raţională.

 

 

 

 

 

 

Sursa: antenasatelor

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here