ARACIS închide buticul lui Burlui: „Stomato” trebuie să dispară

Lovitură finală: Facultatea de Stomatologie de la Apollonia primește al doilea calificativ de neîncredere. Alte două secţii ale Universităţii Apollonia, Jurnalism şi Comunicare şi Relaţii Publice, rămân încă sub lupă. Universitatea ieşeană aşteaptă promulgarea unei hotărâri de Guvern care să reglementeze închiderea Medicinii Dentare şi nu va mai face noi înscrieri. Studenţii înscrişi deja îşi pot termina studiile, dar mulți au părăsit corabia.

 

Măcinată de scandaluri în ultimii ani, cu zeci de plângeri din partea absolvenţilor purtaţi pe drumuri până să-şi dea licenţa, Facultatea de Medicină Dentară a Universităţii Apollonia se va închide. Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) a publicat un raport în urma căruia universitatea ieşeană primeşte al doilea calificativ de neîncredere consecutiv şi se recomandă Ministerului Educaţiei închiderea secţiei.

“Aceasta presupune stoparea înscrierilor pentru anul universitar următor şi finalizarea studiilor doar pentru studenţii care sunt acum înmatriculaţi”, transmit oficialii ARACIS.

 

 

Vasile Burlui slalomează prin sistem de 20 de ani. Lumea s-a schimbat între timp, rectorul Apolloniei părând o relicvă vie

Raport negativ

Pe 26 februarie, ARACIS a publicat un raport în care este amintită, la trei puncte, Universitatea Apollonia din Iaşi. Auditul realizat la unitatea ieşeană de învăţământ a condus, pentru a doua oară consecutiv, la decizie de “lipsă de încredere”. A doua decizie similară presupune că între primul şi al doilea control deficienţele sesizate iniţial nu au fost remediate.

“Calificativul de încredere limitată primit de Universitatea Apollonia din Iaşi presupune stoparea înscrierilor pentru anul universitar următor”, ne-a spus Mihaela Răileanu, şeful Biroului de Comunicare din cadrul ARACIS. Instituţia a recomandat deja Ministerului Educaţiei propunerea de intrare în lichidare a Facultăţii de Medicină Dentară de la Universitatea Apollonia. “Pentru ca respectiva propunere să intre în vigoare trebuie ca Ministerul Educaţiei să propună o hotărâre de Guvern. Aceasta se va regăsi în actul normativ privind structura anului universitar 2015-20016”, a mai spus Mihaela Răileanu.

 

 Apollonia se află în vrie de câțiva ani. Dispariția Medicinii Dentare este lovitura de grație

Alte două facultăţi sub lupă

Problemele pentru Universitatea Apollonia nu se termină însă cu lichidarea Facultăţii de Medicină Dentară. Alte două facultăţi ale Universităţii, Jurnalism şi comunicare şi Relaţii Publice, sunt monitorizate. În acelaşi raport de pe 26 februarie, ARACIS propune, după două decizii de neacreditare, emiterea calificativului de „încredere limitată”, care presupune monitorizarea în următoarea perioadă a celor două facultăţi.

„Practic, în termen de un an, universitatea ieşeană trebuie să prezinte un raport de autoevaluare pentru schimbarea calificativului. Dacă raportul nu va evidenţia modificările impuse de către rapoartele noastre anterioare, calificativul nu va fi schimbat şi acreditarea nu va fi emisă”, a mai precizat Mihaela Răileanu.

 

Citește și Cea mai mare provocare a Iașului: traficul devine SUFOCANT. În 15 ani va fi prea târziu să mai rezolvăm ceva

 

Scandaluri la Medicină Dentară

Facultatea de Medicină Dentară a Universităţii Apollonia are de câţiva ani probleme grave. Anul trecut, 70 de studenţi au acuzat conducerea instituţiei de învăţământ pentru faptul că li s-a amânat susţinerea examenului de licenţă. Studenţilor li s-a spus că este amânat examenul până când Ministerul Educaţiei aprobă susţinerea acestuia într-o altă unitate de învăţământ.

Mulţi studenţi ai Universităţii, mai ales cei din primii ani, au ales, la debutul scandalurilor, să părăsească unitatea de învăţământ şi să-şi încerce şansele la universităţi de stat. Este cazul lui Bogdan Gheorghieş, care, după ce a studiat un an la Facultatea de Medicină Dentară a Universităţii Apollonia, şi-a retras dosarul şi a dat examen la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj. “Iniţial am dorit să fac şcoală aici. Am intrat, dar după puţină vreme mi-am dat seama că nu am şanse. Când am vrut să plec, mi s-au pus beţe în roate. Că nu mi se va recunoaşte anul făcut, că voi suporta penalităţi. Am plecat în anul II şi am luat-o de la zero. Pe lângă faptul că riscam, fiind o universitate doar autorizată, nu acreditată, să depind de alte universităţi să îmi susţin licenţa, era vorba şi de sume mari de bani pe care le-aş fi dat”, ne-a spus Bogdan Gheorghieş.

Vasile Burlui nu a putut fi contactat pentru a-şi exprima punctul de vedere referitor la decizia ARACIS.

 

 

„Al doilea calificativ de neîncredere, consecutiv, presupune stoparea înscrierilor pentru anul universitar următor şi finalizarea studiilor doar pentru studenţii care sunt acum înmatriculaţi.”  Mihaela Răileanu, șef Birou Comunicare ARACIS

Dosar la Poliţie pentru taxe schimbate de la o zi la alta

IPJ Iaşi a început, anul trecut, o anchetă la Universitatea Apollonia din Iaşi după ce un student al instituţiei a depus o plângere la DNA. În plângere, studentul spunea că cei înscrişi la cursuri erau obligaţi să cumpere materiale didactice expirate, pe care le foloseau pe pacienţi. Pentru întârzierea platei taxei cu numai o zi, erau percepute penalităţi de sute de euro şi au fost impuse taxe supliemntare care nu figurau în contractul iniţial cu universitatea. Studenţii au postat pe youtube o întâlnire cu rectorul Vasile Burlui în care se certau cu acesta pe tema subiectelor atinse de reclamaţie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here