Totul despre astenia de primăvară. Cum o poţi învinge

Odată cu venirea primăverii, mulţi dintre noi „experimentăm” stări persistente de oboseală şi lipsa puterii de concentrare. Când vă simţiţi secătuit de energie fără un motiv plauzibil, este foarte posibil să suferiţi de astenie de primăvară. Din fericire, această stare poate fi uşor învinsă cu ajutorul unor metode la îndemâna oricui.

Fără a fi, propriu-zis, o boală, astenia este o stare, o tulburare ce se instalează la începutul primăverii. Aşa reacţionează unele organisme la ieşirea din iarnă.

Plimbările în aer liber, benefice

„Schimbarea stilului de viaţă vă fereşte de astenie. Fiţi activi şi vă veţi adapta mult mai uşor expunerii mai prelungite la lumina soarelui. În plus, prin mişcare veţi ajuta organismul să se adapteze mai uşor schimbării. Este ştiut că la începutul primăverii se produce o scădere a endorfinelor – hormoni responsabili de starea de bine – şi a melanocitelor. Eliberarea acestora din urmă este favorizată de expunerea la lumina solară, aşa că plimbările în aer liber ajută”, explică dr. Laurenţiu Luca, directorul Clinicii PULS.

Femeile, risc crescut

Sedentarii şi persoanele care lucrează în birouri prezintă risc sporit de astenie. De asemenea, studiile arată că femeile sunt de două ori mai predispuse decât bărbaţii. „Şi persoanele care suferă de boli cronice au predispoziţie pentru astenia de primăvară fiindcă organismul lor este deja slăbit de afecţiunea iniţială”, susţine medicul.

O putem combate uşor

Pentru a învinge astenia, trebuie să mâncăm multe fructe şi legume crude, să dormim suficient şi să ne hidratăm corespunzător. „Trebuie să consumăm spanac, urzici şi salată verde. De asemenea, fructele sunt o sursă naturală de vitamina C ce asigură organismului un plus de energie şi vitalitate de care avem nevoie pentru a ne menţine sănătatea. Doar 30% din alimentaţia noastră trebuie să cuprindă grăsimi bune, din carne slabă de pui, peşte, ulei de măsline şi de floarea-soarelui, dar şi din produse pe baza acestora, precum margarina. Hidratarea este la fel de importantă, indiferent dacă alegi supe, ceaiuri, apă sau sucuri naturale”, recomandă dr. Luca.
„Persoanele melancolice sau colerice pot avea tulburări depresiv-anxioase la schimbările de sezon.”, Dr. Laurenţiu Luca

Simptome:

 – oboseală

– lipsă de energie

 – lipsa concentrării

– anxietate

– lipsa poftei de mâncare sau apetit mărit

8 ore pe noapte este durata ideală a somnului odihnitor, factor ce ne fereşte de astenia de primăvară.

 

 

 

 

 

Sursa: ziarulring

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here