POSDRU, o conspirație națională a celor bogați care râd în nasul milioanelor de săraci. TUNUL CARE A ÎNGROPAT CUZA: adevărata față a LĂCOMIEI

Situaţie paradoxală. Proiectele cu finanţare europeană derulate la „Cuza” au adus universitatea ieșeană aproape de faliment. Explicaţia există: banii nu au fost rambursaţi, universitatea a plătit din fonduri proprii şi, ulterior, dintr-un credit bancar, purtător de dobândă. Şi bursierele dintr-un proiect POSDRU au rămas cu ochii în soare, din acelaşi motiv. Doar averea prorectorului Carmen Creţu, cea care manageriază sau girează proiectele, a crescut constant. „Sunt în concediu, rămâne pe altă dată”, a fost singurul răspuns al lui Creţu adresat reporterilor 7est.

 

Banii europeni dispar la Iaşi ca într-o gaură neagră. Doar pentru calificare şi formare profesională s-au cheltuit în ultimii ani aproximativ 43 milioane de euro. O sumă colosală care a intrat în buzunarele câtorva iniţiaţi, cu conexiuni puternice în mediul politic. Banii au fost cheltuiţi de câteva instituţii publice, fundaţii şi societăţi comerciale. Dar la masa bogată a fondurilor europene s-au aşezat şi cadrele didactice de la cele mai importante universităţi ieşeni. Relevant este cazul lui Carmen Creţu, prorector la „Cuza”, care a derulat sau a girat proiecte de zeci de milioane de lei. Profesor cu un CV remarcabil, Creţu nu vrea să dea detalii presei despre proiectele derulate. În timp ce averea sa, aşa cum apare în declaraţii, creştea de la an la an, proiectele au adus universitatea „Cuza” într-o situaţie financiară jenantă pentru că nu s-au făcut rambursările la timp. În plus şi masterandele dintr-unul din proiecte s-au revoltat pentru că nu-şi primiseră bursele.

 

3,5 milioane de euro

La Universitatea „Al.I. Cuza”, fondurile europene sunt legate de câteva nume, cunoscute în cercul restrâns al celor care accesează zeci de milioane din POSDRU. Unul dintre ele este cel al lui Carmen Creţu, prorector şi profesor cu o carieră academică remarcabilă. „Cam tot ce e în domeniul psihologiei sau al formării îi aparţine, chiar dacă nu e ea manager de proiect. Unul dintre cele mai importante este de aproape 16 milioane de lei şi vizează acordarea de burse pentru masterandele cu probleme financiare. Ea a întocmit proiectul, dar profesoara Turliuc e manager”, a precizat o sursă din UAIC ce a dorit să-şi păstreze anonimatul.

 

Burse de 333 lei lunar

Proiectul, numit „Reconstrucţia statutului femeii: de la discriminare la dezvoltare profesională şi egalitate de şanse”, implică şi universităţile din Timişoara şi Cluj, iar oficial este manageriat de Maria Nicoleta Turliuc. Neoficial, proiectul îi aparţine lui Carmen Creţu. Fixându-şi ca obiectiv „prevenirea discriminării pe criterii de gen pe piaţa muncii în scopul asigurării accesului egal la ocupare şi dezvoltare profesională a femeilor şi al promovării principiilor incluziunii sociale şi ale egalităţii de şanse în zonele Nord-Est, Nord-Vest şi Vest ale ţării”, proiectul nu face altceva decât să ofere burse de master femeilor aflate în situaţii defavorizate. Au fost vizate 2.500 de burse sociale de câte 333 de lei lunar, care urmau să se acorde în anii universitari 2011-2012 şi 2012-2013. Contactată, Carmen Creţu a refuzat orice dialog pe această temă. „Sunt în concediu, rămâne pe altă dată”, a spus ea.

 

Mai multe detalii privind modul în care sunt „aspirate” fondurile POSDRU la Universitatea „Al.I.Cuza” din Iași, în ediția print a săptămânalului 7est, de astăzi, 12 august.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here