Președintele Argentinei, pus sub acuzare pentru mușamalizarea unui atac terorist

Cristina Fernandez Kirchner, preşedintele Argentinei, a fost pusă sub acuzare, vineri, de către procurorii federali, pentru muşamalizarea unui atac terorist.

 

Şeful statului argentinian ar fi încercat să acopere implicarea Iranului într-un atentat cu bombe, care a avut loc în anul 1994, în capitala Buenos Aires, arata Bloomberg.

 

Dosarul care o vizează pe Cristina Fernandez Kirchner a fost preluat recent de procurorul Gerardo Pollicita, după ce magistratul care se ocupă de anchetă a murit în condiţii suspecte, în luna ianuarie.

 

Astfel, noul procuror de caz i-a acuzat oficial pe Fernandez, pe ministrul de Externe Hector Timerman şi pe alţi membri ai guvernului că s-au folosit de un memorandum încheiat cu Iran în 2013, pentru a elimina de pe lista Interpol nişte oficiali iranieni, în schimbul păstrării acordurilor comerciale dintre cele două ţări.

 

Acuzaţiile magistratului vor ajunge în faţa instanţei, care urmează să le analizeze. Preşedintele Argentinei, în vârstă de 61 de ani, a negat în mod constant că ar avea vreo implicare în acest caz.

 

Moartea suspecta a procurorului de caz

Procurorul Alberto Nisman a fost găsit decedat în locuinţa sa, pe 18 ianuarie, cu o rană de glonţ în zona capului. Acesta îi acuză pe Cristina Fernandez şi pe alţi oficiali argentinieni că s-au folosit de un acord încheiat cu Iran în 2013, pentru a muşamaliza posibila implicare a acestei ţări în atentatul din 1994 asupra asociaţiei evreieşti AMIA, în urma căruia 85 de oameni au murit.

 

Astfel, preşedintele Argentinei ar fi obstrucţionat ancheta care viza atacul cu bombe, după cum a acuzat fostul procuror de caz. El s-a ocupat timp de zece ani de dosarul atentatului din Buenos Aires.

 

Înainte să moară, pe 14 ianuarie, Nisman a acuzat întregul Guvern argentinian că protejează Iranul de acuzaţiile din dosarul atacului asupra AMIA, pentru a păstra contractele comerciale pe care le are cu această ţară.

 

La scurt timp de la moartea suspecta a procurorului, Cristina Kirchner, a anunţat dizolvarea ŞI, principalul serviciu de informaţii al Argentinei, care a susţinut că magistratul s-a sinucis.

 

Şeful statului argentinian a mărturisit atunci că se îndoieşte că Nisman s-ar fi sinucis şi a acuzat un complot al unor foşti agenţi ai serviciilor de informaţii.

 

„Sinuciderea (sunt convinsă de acest lucru) nu a fost o sinucidere (…) L-au utilizat cât a fost în viaţă şi apoi, când n-au mai avut nevoie de el, l-au folosit mort. Este trist şi groaznic”, declară aceasta.

 

(Sursa: ziare.com)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here