Klaus Iohannis, la Bruxelles: „Soluția pentru criza ucraineană este cea politică, bazată pe dialog”

Președintele Klaus Iohannis a făcut joi seara declarații la Bruxelles, la finalul primului Consiliu European la care a participat în calitate de președinte al României.

Consiliul European de la Bruxelles a avut loc pe fondul negocierilor dificile de la Minsk, între președinții Rusiei, Ucrainei, Franței și cancelarul Germaniei.

Președintele român a salutat deciziile luate la Minsk, care cuprind o foaie de parcurs ce prevede încetarea focului și a afirmat că singura soluție pentru criza ucrainează este cea politică, bazată pe dialog.

Klaus Iohannis a vorbit și despre întrevederea pe care a avut-o cu omologul său ucrainean, Petro Poroșenko și a amintit vizita pe care urmează să o facă în Ucraina.

Președintele a trecut în revistă celelalte subiecte abordate la summit: lupta împotriva terorismului și situația din Grecia.

„România înțelege pericolul sporit al conflictului armat din vecinătatea naostră și se implică în soluționarea lui. Am convenit să intesificăm cooperarea bilaterală cu partea ucraineană”, a declarat Iohannis.

„Singura soluție pentru criza ucraineană este cea politică, bazată pe dialog și care urmărește stoparea vărsării de sînge. Avem speranțe înnoite că suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei va deveni o prioritate prntru toți participanții la aceste negocieri, ceea ce nu a fost cazul până acum în cazul Federației Ruse”, a declarat președintele României.

Principalele declarații ale președintelui Klaus Iohannis:

– Singura soluție pentru criza ucraineană este cea politică, bazată pe dialog și care urmărește stoparea vărsării de sânge.

–  Avem speranțe înnoite că suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei va deveni o prioritate pentru toți participanții la aceste negocieri, ceea ce nu a fost cazul pînă acum, în cazul Federației Ruse.

–  O parte din cele stipulate acum au fost prevăzute și in acordul de la Minsk, din septembrie, așa că nu ne permitem să ne iluzionăm că de acum totul se va respecta. Dacă prevederile nu vor fi respectate, atunci vor fi aplicate noi sancțiuni.

–  România înțelege pericolul sporit al conflictului armat din vecinătatea noastră și se implică în soluționarea lui. Am convenit să intesificăm cooperarea bilaterală cu partea ucraineană

– Am avut o discuție cu președintele Petro Poroșenko. M-a invitat in Ucraina. Săptămâna viitoare îl voi primi la București pe șeful diplomației ucrainene

– Am convenit cu președintele Poroșenko să avem conlucrări bilaterale, pentru a întări securitatea în regiunea noastră.

– Al doilea subiect major a fost lupta împotriva terorismului, care s-a schimbat după atentatele de la Paris. România susține cooperarea cu partenerii din afara Uniunii pentru contracararea pericolului, menținând cadrul deja existent.

– Este nevoie de o colaborare cuprinzătoare care să întărească sentimentul de solidaritate de după atentul din Paris și să evităm ostracizarea unei comunități sau minorități.

– Am convenit că măsurile noastre nu trebuie să blocheze libera circulație a cetățenilor.

–  Am avut o dezbatere asupra situației din Grecia. Președintele Eurogroup ne-a informat asupra principalelor probleme și ne bucură că s-a ajuns azi la un acord cu partea greaca pentru începerea unor conlucrări tehnice

– Uniunea Economică: România și-a exprimat poziția că dorește să adopte moneda euro și să participe activ la întărirea Uniunii Economice.

Președintele, la primul Consiliu European

Consiliul European a început cu trei ore întârziere după ce liderii Franţei, Germaniei şi Ucrainei au ajuns la Bruxelles direct de la Minsk. Situaţia din Ucraina a ţinut capul de afiş al Consiliului European de joi de la Bruxelles. Angela Merkel şi Francois Hollande au prezentat rezultatul negocierilor de la Minsk. Acordul de la Minsk este însă privit cu rezerve.

Preşedintele Klaus Iohannis a discutat cu mai mulți lideri europeni, inclusiv cu Angela Merkel și a avut o întâlnire cu Petro Poroşenko. Preşedintele Poroşenko a ţinut să se vadă şi cu omologul său polonez.

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a declarat, joi, după întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis, că a fost o întâlnire „fructuoasă” şi că i-a mulţumit preşedintelui României pentru „poziţia puternică de susţinere a Ucrainei”, adăugând că îl aşteaptă curând, la Kiev. „Vreau să îi mulţumesc preşedintelui României pentru poziţia foarte puternică de susţinere a Ucrainei”, a spus Poroşenko. Preşedintele Ucrainei a mai spus că l-a invitat pe preşedintele României la Kiev. „Am avut o foarte importată discuţie bilaterală. L-am invitat să viziteze Kievul şi el a primit invitaţia mea şi îl aşteptăm la Kiev, foarte curând”, a mai spus Petro Poroşenko, la finalul întâlnirii bilaterale.

Preşedintele Klaus Iohannis a postat pe contul personal de Facebook o fotografie în care apare alături de Petro Poroşenko, împreună cu următorul mesaj: „La Consiliul European m-am întâlnit și cu președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, o întâlnire pe care ne-am dorit-o amândoi. Buna colaborare dintre România și Ucraina contribuie la pacea și stabilitatea din regiune și din Europa”.

 

 

 

 

Sursa: tvr

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here