VIDEO. Întâlnirea de la Minsk, „ultima șansă de pace” pentru Ucraina

E considerată „ultima şansă de pace” pentru Ucraina. Şi se întâmplă acum, la Minsk. Franţa, Germania, Ucraina şi Rusia s-au aşezat la masa negocierilor. Francois Hollande, Angela Merkel, Petro Poroşenko şi Vladimir Putin trebuie să găsească o cale de a pune punct conflictul din fosta republică sovietică, soldat deja cu peste 5.400 de morţi.

 

 

 

Statutul zonelor separatiste este unul dintre cele mai sensibile puncte ale negocierilor de la Minsk. În timp ce Kievul a promulgat o lege care le oferă un statut special generos, Kremlinul vrea federalizarea Ucrainei, cu o autonomie extinsă pentru zonele controlate de rebeli şi cu alegerea unor guvernatori regionali.

 

O altă problemă dificilă este trasarea liniei de front.

Guvernul ucrainean nu o recunoaşte decât pe cea care era în vigoare în timpul acordurilor din septembrie de la Minsk. Pe de altă parte, separatiştii nu vor să renunţe la cuceririle teritoriale de-atunci încoace.

De altfel, de la ultima întâlnire din capitala Belarusului, separatiştii au câştigat teren şi au înaintat către oraşe din vestul şi sudul Ucrainei.

La Mariupol, soldaţii ucraineni au spart liniile rebele de la marginea oraşului ca să apere portul strategic pe care separatiştii vor să îl cucerească.

La Doneţk, mai mulţi oameni au murit după ce un autobuz a fost lovit de rachete, iar în regiunea Kramatorsk bombele cad printre civili îngroziţi.

 

5.400 de oameni au murit deja în conflictul din Ucraina

Acum, preşedintele Petro Poroşenko se pregăteşte să decreteze legea marţială, adică să înlocuiască puterea civilă cu cea a armatei. Iar pentru Occident devine tot mai clar că Rusia intervine direct în lupte. 

Ben Hodges, comandatul trupelor SUA din Europa: „Este evident din cantitatea de muniţie, tipul echipamentelor, că există o intervenţie militară directă a Rusiei”.

Soldaţii ucraineni vor primi însă ajutor din partea Statelor Unite. De luna viitoare, vor fi antrenaţi de trupele americane din Europa.

 

Optimism precaut faţă de un acord de pace

În faţa conflictului tot mai dur din Ucraina, Uniunea Europeană încă îşi pune speranţe în diplomaţie. Următoarea discuţie importantă despre criza din Ucraina va fi cu siguranţă la Consiliul European, unde va participa şi preşedintele ucrainean Petro Poroşenko. De asemenea, se aşteaptă poziţia României, prezentată de Klaus Iohannis.

Între timp, Barack Obama şi Vladimir Putin s-au înţeles cel puţin asupra unui punct: oprirea luptelor şi încetarea vărsării de sânge.

Germania, Franţa, Ucraina şi Rusia vor încerca să oprească înaintarea separatiştilor pro-ruşi, printr-o zonă-tampon. Controlul acesteia ar trebui să cadă în sarcina OSCE sau a Rusiei. 

 

 

 

(Sursa: digi24.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here