EXCLUSIV. Jurnal din Donbas: „Când ne-am trezit, străzile erau ocupate de tancuri”

Alina şi Dima, soţ şi soţie de origine rusă, foşti balerini, locuiesc în Doneţk, oraş devenit teatru de război. Anul trecut s-au culcat într-o seară, ştiind că războiul se află la 150 de km distanţă, şi dimineaţă priveau blindatele separatiştilor pe străzi. Peste noapte, veniturile li s-au înjumătăţit. Spun că populaţia sărăcită a Ucrainei doreşte doar pace, chiar dacă va fi adusă de ruşi.

 

La câteva sute de kilometri distanţă de Iaşi se dau lupte grele, zilnic, între forţele separatiste proruse şi, foarte posibil, soldaţii ruşi, de o parte, şi armata ucrainiană, de partea cealaltă. Peste tot curg ştirile despre intervenţiile armate, soarta civililor din zonă fiind trecută în planul doi. Soţii Alina şi Dima, foşti balerini, sunt ruşi mutaţi în Ucraina care au deja câteva luni de trai pe linia frontului. Povestesc oricui vor să asculte că războiul este o experienţă extrem de traumatizantă, dincolo de limita imaginabilului.

 

Aeroportul din Doneţk a fost în centrul unor lupte crâncene care l-au distrus

Tancuri pe străzi, dimineaţa la trezire

Foştii balerini deţin o sală de fitness în Doneţk şi povestesc cu groază că pentru ei războiul a devenit realitate într-o dimineaţă de aprilie, când s-au trezit şi au văzut blindate ale separatiştilor pe stradă. „Până atunci războiul era la 150 de kilometri, în Lugansk. Seara blindatele erau acolo. Noaptea au înaintat şi au intrat în oraş. De atunci s-a schimbat totul pentru că este extrem de periculos în permanenţă. Nu au fost lupte pe stradă la început, totul s-a desfăşurat în linişte. A fost o rezistenţă în zona aeroportului, dar atât”, povestesc soţii. Imediat după ce războiul s-a mutat în oraşul lor, Alina şi Dima au realizat că toată viaţa li se va schimba. „Euromaidanul, Anexarea Crimeei, chiar şi luptele dintre armata ucraineană şi rebeli din regiunea Lugansk nu ne afectaseră direct. Mult timp după ce a început criza ne-am văzut de afacere în continuare. După ce a fost cucerit oraşul, nimic nu a mai fost la fel”, mai spune Dima.

 

Evenimentele din oraşul ucrainean au creat temerea că nimeni nu este în siguranţă în apropierea Rusiei

Venituri la jumătate

Oamenii din oraş au simţit efectele războiului în buzunare. „Sala de fitness am deschis-o după ce ne-am încheiat activitatea de balerini. Câştigam bine, nu aveam grija zilei de mâine, într-un oraş suficient de dezvoltat. De când a început conflictul, veniturile ni s-au redus la jumătate. Nu mai vin foarte mulţi clienţi, iar moneda s-a devalorizat. Înainte câştigam aproximativ 600 de euro şi tot atât câştiga şi Alina. După ce a început războiul, veniturile ni s-au redus la jumătate. Acum câştigăm 600 de euro amândoi”, mai spune Dima. El mai povesteşte că populaţia din zona Doneţk este sărăcită. „Nu pot spune că se găsesc greu alimente sau medicamente. Sunt unele care lipsesc, este adevărat, dar încă există produse în magazine. Dar nu mai ai cu ce să cumperi. De aceea oamenii au fost atât de impasibili când au fost invadaţi”, susţine Dima.

 

Citește și SUVEICA DADJ: patru firme câștigă toate contractele din Iași

 

Luptă mercenarii

Foştii balerini spun că viaţa nu le-a fost pusă în pericol până acum, poate pentru că sunt de origine rusă. „Asta nu înseamnă că nu ne temem. Se aud explozii, se aud împuşcături, se aud ţipete. Doar aviaţie militară nu prea am văzut sau auzit. În rest, am văzut maşini de luptă, tancuri, oameni înarmaţi. Cei care luptă nu ştiu dacă sunt ruşi sau ucrainieni, dar ştiu sigur că sunt mercenari. Sunt plătiţi pentru ceea ce fac. Nu o fac din convingere, o fac pentru bani şi asta a înţeles toată populaţia, chiar dacă nu este nici o dovadă clară. Nu am înţeles lipsa de reacţie a autorităţilor ucrainiene în prima fază a ocupării oraşului de către separatişti. Cred că armata ucraineană era efectiv depăşită. Există acum o Republică Populară Doneţk şi nu ştim cât va mai fi situaţia asta. Ucraina încearcă să recâştige ce a pierdut”, spune Alina.

 

 Populaţia rusofonă stă în spatele mercenarilor despre care comunitatea internaţională susţine că sunt susţinuţi de Moscova

Republica Populară Doneţk

Statul autoproclamat a fost format la 7 aprilie 2014, iar pe 13 aprilie 2014 a stabilit controlul în toată regiunea Doneţk. Autorităţile de la Kiev s-au plâns că liderii statului autoproclamat sunt militanţi care ar avea legătură cu Armata Rusă şi în special cu GRU – spionajul militar rus. De la începutul conflictului militar în Ucraina, în aprilie 2014, se estimează că au murit aproape 5.000 de oameni şi alte sute de mii s-au refugiat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here