O construcție veche de sute de ani a ținut loc de frigider pentru bucatele sașilor

 Într-un sat din Bistriţa-Năsăud încă stă în picioare turnul medieval care a servit timp de peste 500 de ani drept “frigider”. Autorităţile caută acum soluţii pentru a-l introduce într-un circuit turistic.

Cu sute de ani înainte să se inventeze aparatele frigorifice, saşii din localitatea bistriţeană Dumitra au găsit un loc ingenios în care să îşi depoziteze alimentele: în turnul de apărare construit special pentru a veghea împotriva atacatorilor, dar şi pentru a observa incendiile care ar putea izbucni în cetate. Zidurile groase de doi metri păstrau răcoarea, iar orificiile prin care santinelele trăgeau cu puşca asigurau o bună aerisire, astfel că bunătăţile nu se alterau. Fiecare familie avea câte un cui în care îşi atârna slănina, oasele, coastele sau carnea de porc. Reguli nescrise şi cinstea proverbială a saşilor făceau ca fiecare să-şi ştie marfa şi să nu poftească la bucatele vecinului. Pe şoriciul bucăţilor de slănină se încresta numele proprietarului, apoi se rânduiau în cârlige, după locul rezervat fiecăreia. Legendele spun că era şi un semn de fală pentru sasul vrednic să aibă cât mai multe bucăţi de slănină albă ca untul şi cât mai groasă. Aşa se ştia că omul era gospodar, avea animale bine îngrijite şi casa îndestulată. Încăperea era ţinută sub cheie şi doar o dată pe săptămână oamenii aveau acces la ea – sâmbăta, când se trăgeau clopotele, iar saşii veneau să îşi taie din slănină cât să le ajungă până data viitoare.

În zilele noastre, turnul a fost reabilitat şi poate fi vizitat de turişti, însă mirosul slăninii proaspete nu se mai simte de multă vreme. Autorităţile vor acum să-i redea farmecul de altădată, astfel încât cei care îl vizitează să poată degusta bunătăţi puse la păstrare în turn.

 

 

 

 

 

Sursa: libertatea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here