Reacţia Rusiei, după ce NATO a anunţat că va înfiinţa centre de comandă şi control în România. "Vom oferi un răspuns adecvat"

Recenta decizie a NATO de a înfiinţa centre de comandă suplimentare în şase ţări diferite va conduce inevitabil la schimbări „adecvate” în planurile militare ale Rusiei, a declarat vineri emisarul Moscovei la Alianţa Nord-Atlantica, citat de Sputnik.

„Deschiderea unor centre militare suplimentare la graniţele noastre nu este altceva decât o încercare de a exercita presiune asupra Rusiei”, a declarat Grushko, adăugând că răspunsul Moscovei va fi unul „adecvat”.

Potrivit emisarului rus, „schimbările serioase din cadrul situaţiei politico-militare” de-a lungul frontierei ruseşti vor conduce „în mod natural” la schimbări în planurile militare ale Rusiei, menite să garanteze securitatea ţării.

Joi, miniştrii Apărării din ţările membre NATO au convenit asupra creării a şase noi centre de comandă şi control în Bulgăria, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia şi România, în cadrul unei întâlniri la Bruxelles. Miniştrii au anunţat, de asemenea, că Forţa NATO de reacţie rapidă va fi dublată şi va include 30.000 de persoane.

Decizia „creează un risc mare pentru Rusia”, în primul rând în Ţările Baltice, care ar putea deveni o regiune de „confruntare militară”, a subliniat Grusko.

El a adăugat că înfiinţarea unui centru de antrenament comun în Georgia, anunţată joi de secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, va contribui, de asemenea, la intensificarea tensiunilor geopolitice şi la deterioriarea securităţii regionale.

„Centrul de antrenament din Georgia reprezintă un pas pe care nu îl putem vedea decât ca pe o provocare. Nu era necesar ca NATO să creeze un astfel de centru”, a declarat Grusko, subliniind că ţările din regiunea Marii Negre sunt capabile să îşi garanteze singure securitatea.

Stoltenberg a declarat joi în cadrul unei conferinţe de presă, după întâlnirea miniştrilor Apărării de la Bruxelles, că centrul de antrenament care va fi înfiinţat în capitala georgiana va antrena atât militari georgieni, cât şi din cadrul alianţei.

Totodată, Grusko a subliniat că, dacă NATO decide să ofere ajutor letal Kievului, care continua să lupte împotriva separatiştilor din sud-estul ţării, rezultatele vor fi „imprevizibile”.

„NATO ne spune că nu furnizează nimic, că nu sunt furnizate arme letale (Ucrainei). Conducerea NATO trage o linie între ceea ce oferă alianţă şi declară că NATO nu are arme, tot armamentul este naţional, nu există sisteme NATO ca atare … totuşi, din perspectiva situaţiei pe teren nu este nicio diferenţă dacă armele sunt furnizate de NATO sau separat de statele membre NATO”, le-a spus Grusko jurnaliştilor ruşi.

„În oricare dintre cazuri, presupunem că aceste livrări sunt inacceptabil, ele agravează în mod semnificativ situaţia (în Ucraina) şi pot avea cele mai periculoase şi impredictibile consecinţe”, a subliniat el.

 

 

 

 

 

Sursa: stirileprotv

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here