Hepatita C, HIV, răceală, pe cale de dispariţie? A fost descoperită secvenţa de cod genetic prin care se multiplică rinovirusurile!

O echipă de cercetători de la Universităţile din Leeds şi York au reuşit să identifice secvenţa de cod prin care se multiplică virusul gripal, descoperirea fiind publicată în prestigioasa publicaţie „Proceedings of the Naţional Academy of Sciences”.

Descoperirea este considerată revoluţionară, având în vedere că prin intermediul ei se va putea interveni în procesul de dezvoltare al virusului în interiorul organismului sau în trecerea sa de la o persoană la alta.

Cercetarea oamenilor de ştiinţă a vizat identificarea secvenţei genetice implicate în procesul de multiplicare în ARN-ul (Acid Ribonucleic) rinovirusurilor, responsabile în declanşarea nu numai a gripei, ci şi a hepatitei C, encefalitei şi chiar a HIV.

Prin posibilitatea oferită de controlul acestei secvenţe genetice, se poate ajunge la crearea unor medicamente care să împiedice virusul să se înmulţească şi, prin izolarea acestuia, să dispară.

„În dezvoltarea normală a unui virus, la nivel molecular, sunt transmise informaţii prin intermediul unor semnale, pe care până acum nu le puteam interpreta. Conceptualizând lupta pe care o ducem împotriva multiplicării virusului ca un război, putem spune că descoperirea noastră poate fi echivalata cu descoperirea maşinii prin care virusul îşi coda mesajele. Am demonstrat nu numai că putem descifra aceste mesaje, ci şi că le putem împiedica transmisia şi stopa virusul”, a declarat Peter Stockley, profesor la Universitatea din Leeds, conducătorul studiului.

„Primele noastre observaţii au condus la concluzia asupra existenţei unui sistem de codare, şi am continuat studiul încercând să identificăm modelul de criptare folosit. Următorul pas va fi demonstrarea valabilitaţii ideilor noastre în studiul clinic pe animale. Procesul poate dura ani, chiar zeci de ani, dar în cazul unui succes, vom putea spune că am rezolvat mare parte din problemele medicale ale lumii contemporane generate de virusuri”, a declarat profesorul Reidun Twarock, conducătorul departamentului de Matematică de la Universitatea din York, co-autor al studiului.

 

 

 

 

Sursa: jurnalul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here