Doi generali și alți 95 de ofițeri, subofițeri și maiștri militari, condamnați în dosarul fraudării concursurilor de la MApN

Generalii Marian Ion şi Mihai Chiriţă au fost condamnaţi de ICCJ la patru ani şi, respectiv, doi ani de închisoare, alături de aceştia primind pedepse cu închisoarea alţi 95 de ofiţeri, subofiţeri şi maiştri militari, în dosarul privind fraudarea concursurilor organizate în unităţi MApN.

 

Marian Ion, fost adjunct al şefului Direcţiei de Management şi Resurse Umane din Ministerul Apărării Naţionale, şi Mihai Chiriţă, fost şef al Direcţiei de Instrucţie şi Doctrine din cadrul Statului Major General din MApN, au fost condamnaţi pentru instigare la fals intelectual.

 

Judecătorii de la instanţă supremă au mai decis, prin aceeaşi sentinţă, să îi condamne pe Dan Costel Craciuneanu la doi ani de închisoare, pentru trafic de influenţa şi pe Crinu Ionuţ Onel la trei ani de închisoare, pentru instigare la fals intelectual.

 

Sentinţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este definitivă.

 

În mai 2011, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari au dispus trimiterea în judecată a unui număr de 112 inculpaţi, dintre care doi generali, 24 de ofiţeri, 15 subofiţeri şi maiştri militari şi 71 de caporali candidaţi la selecţii şi concursuri organizate în cadrul Ministerului Apărării Naţionale, în unităţile din Breaza şi Piteşti.

 

Potrivit procurorilor, în perioada 2009-2010, la Centrul Zonal de Selecţie şi Orientare Brează au fost organizate, în mod succesiv, mai multe activităţi de selecţie a unor candidaţi pentru a deveni militari profesionişti (ofiţeri, maiştri militari, subofiţeri, soldat sau gradat voluntar), precum şi selecţii pentru elevi sau studenţi în vederea admiterii la o serie de instituţii de învăţământ militar. Selecţia constă în probe eliminatorii psihologice şi de aptitudini fizice.

 

În anul 2010, la Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre „Basarab I” Piteşti au avut loc, în luna august, două concursuri pentru ocuparea unor posturi de maiştri militari şi subofiţeri, constând în probe scrise la materiile limba engleză, matematica-fizica, legislaţie, pregătire militară generală şi psihotehnica.

 

Folosindu-se de puterea funcţiilor şi a gradelor militare pe care le deţineau, inculpaţii cu funcţii de conducere au acţionat în aşa fel încât unii candidaţi să promoveze în mod ilegal, după ce primiseră subiectele la unele probe scrise, în schimbul unor sume de bani.

 

În cursul anilor 2009 şi 2010, generalul de brigadă Marian Ion, în calitate de adjunct al şefului Direcţiei de Management şi Resurse Umane din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, a exercitat în mod repetat presiuni şi acte de influenţare asupra colonelului Richea Constantin, comandantul Centrului Zonal Breaza (preşedinte al comisiei de selecţie), pentru a-l determina să favorizeze anumiţi candidaţi care susţineau probe în vederea selecţiei la respectiva unitate.

 

În perioada 2009-2010, comandantul Centrului zonal de selecţie şi orientare Brează a primit biletele conţinând numele a 51 de candidaţi, pe care i-a declarat admişi în mod ilegal, deoarece aceştia obţinuseră rezultate sub baremul legal.

 

Pentru alţi 12 candidaţi la concursul pentru ocuparea unor funcţii de subofiţeri desfăşurate în luna august 2010, la Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre „Basarab I” Piteşti, prin intermediul altei persoane interpuse, Marian Ion a exercitat presiuni asupra colonelui Valerica Diaconu, comandantul Şcolii Militare de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre „Basarab I” Piteşti, pentru că acesta să le distribuie candidaţilor grilele de răspuns, înaintea probelor scrise.

 

Anchetatorii au mai stabilit că Marian Ion, împreună cu maistrul militar Dan Dragoş, a participat la pretinderea şi primirea, de la o parte dintre candidaţii favorizaţi de la unităţile miliare din Breaza şi Piteşti, a sumei totale de 52.100 de euro.

 

În anul 2010, locotenentul colonel Craciuneanu Dan Costel, din cadrul Centrului Militar Judeţean Ilfov, a exercitat, prin intermediar, acelaşi tip de influenţe asupra comandantului Centrului Zonal Breaza Richea Constantin, în scopul favorizării unui număr de zece candidaţi, de la care a pretins şi primit sumele de 8.150 euro şi 6.300 lei ca preţ al traficării influenţei.

 

Cu privire la Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre „Basarab I” Piteşti, s-a stabilit că în luna august 2010 s-au organizat în această unitate două concursuri pentru ocuparea unor posturi de maiştri militari şi de subofiţeri.

 

La primul concurs, comandantul unităţii militare din Piteşti Valerica Diaconu a întocmit o listă cu 50 de candidaţi susţinuţi de diferite cadre militare, cărora urma să li se distribuie grilele de răspuns. Preşedintele comisiei s-a împotrivit parţial, în sensul distribuirii către candidaţi a grilei doar pentru una din cele două probe (limba engleză). Distribuirea efectivă a grilei s-a efectuat în noaptea de dinaintea susţinerii probei, de către maiorul Ovidiu Georgel Bosutar, din aceeaşi unitate militară, prin metoda mesajelor SMS, potrivit procurorilor.

 

Din cauza nedistribuirii grilei şi la proba a doua (matematica fizică), majoritatea candidaţilor favorizaţi au fost declaraţi respinşi, fapt ce a atras ameninţări asupra conducerii unităţii din partea celor care interveniseră.

 

După câteva zile, la aceeaşi unitate s-a organizat al doilea concurs, unde Mihai Chiriţă a susţinut alţi zece candidaţi, determinându-l pe comandantul unităţii să facă demersuri pentru a asigura distribuirea grilei la ambele probe. Alături de acesta, şi alţi ofiţeri au exercitat presiuni asupra comandantului unităţii, în sprijinul unui număr de 61 de candidaţi, cărora li s-au distribuit răspunsurile pentru ambele probe, prin aceeaşi metodă şi de către aceeaşi persoană. Grilele respective au fost obţinute de la preşedintele comisiei de concurs, colonelul Nicolae Zamfirache, au susţinut procurorii.

 

La unitatea militară din Piteşti, 70 de candidaţi au fost declaraţi admişi în mod ilegal, fiind astfel înlăturaţi alţi 70 de candidaţi care ar fi fost îndrituiţi la ocuparea locurilor respective. Aceştia din urmă s-au constituit părţi civile sau vătămate în cauză pentru suma totală de 194.080 lei şi 52.000 euro.

 

În vederea confiscării sumei care a făcut obiectul infracţiunilor de corupţie, în cauză s-a dispus luarea măsurii sechestrului asigurator pe bunurile imobile ale mai multor inculpaţi.

 

(Sursa: ziare.com)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here