O ţară întreagă, la mâna unui român

Sierra Leone ar putea pierde peste 7.000 de locuri de muncă din industria minieră ca urmare a deciziei celui mai mare angajator al ţării de a restrânge temporar numărul de salariaţi.

Deşi muncitorii African Minerals – care nu este doar cel mai mare producător de minereu de fier din Sierra Leone, dar şi cel mai mare contribuitor la PIB-ul ţării – au fost trimişi acasă cu plata integrală a salariului la începutul lunii noiembrie, angajaţii şi sindicatele se tem că această situaţie ar putea deveni permanentă.

Directorii companiei listate pe bursa de la Londra şi controlate de milionarul român Frank Timiş dau vina pe scăderea preţului la minereul de fier pentru închiderea operaţiunilor proiectului Tonkolili – din care 25% este deţinut de compania chineză Shandong Iron and Steel Group.

Până de curând, cele două companii contribuiau cu 16% la PIB-ul Sierra Leone, exporturile realizate de African Minerals în 2014 reprezentând 15,7 mil. de tone de minereu de fier, evalute la 549,5 mil. dolari, potrivit datelor băncii centrale a ţării.

Dar industria minieră din Sierra Leone a fost grav afectată de virusul Ebola, care până acum a cauzat moartea a peste 3.100 de oameni. Închiderea minei Tonkolili ar fi o lovitură devastatoare.

„Va fi periculos, foarte catastrofal, dacă guvernul va permite ca African Minerals să se ducă pe apa sâmbetei. Deja avem prea mulţi şomeri în această ţară, în special în rândul tinerilor. Este necesar ca guvernul să intervină pentru a proteja locurile de muncă şi pentru a colecta taxele“, a declarat Moses Gbondo, secretarul general al sindicatului minier.

Cu o populaţie de circa 6 milioane de oameni, Sierra Leone are o rată de ocupare a forţei de muncă de 60% – situaţie agravată de virusul Ebola. Analiştii africani şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că închiderea permanentă a celui mai mare angajator al ţării ar trimite economia în vrie.

„În ultimii patru ani, dacă te uiţi la rata noastră de creştere economică, a fost într-adevăr foarte bună şi 50% din aceasta provine din industria extractivă. Aşa încât, dacă sectorul minier se prăbuşeşte, vor exista implicaţii serioase pentru ţară, deoarece această industrie a putut absorbi cea mai mare parte a forţei de muncă necalifitată. Dacă apar pierderi masive de locuri de muncă în această zonă, vom vedea o creştere a numărului de şomeri, muncitori necalificaţi rămaşi pe străzi, iar acest lucru ar putea crea tensiuni sociale în ţară“, a declarat Abdulai Brima, profesor de economie la colegiul Fourah Bay, din cadrul Universităţii din Sierra Leone, citat de publicaţia Equal Times.

Această mică naţiunea din vestul Africii se află încă într-o perioadă de recuperare de pe urma unui război civil brutal, care a durat decenii (1991-2002) şi care a curmat viaţa a peste 50.000 de oameni şi a lăsat în urmă sute de mii de răniţi şi mutilaţi. Corupţia, rata ridicată a şomajului şi sărăcia endemică au contribuit la dezlănţuirea conflictului în această ţară bogată în resurse. La acestea se adaugă mineritul şi comercializarea aşa-numitelor „diamante însângerate“.

Cetăţenii din Sierra Leone sunt disperaţi să evite orice probleme care ar putea destabiliza structura socială fragilă a ţării, situaţie care ar putea readuce ostilităţile, motiv pentru care soarta minerilor de la Tonkolili este foarte importantă.

O echipă a Ministerului Minelor şi Resurselor Naturale a intrat în negocieri cu African Minerals şi Shandong pentru a încerca să găsească o modalitate de a resuscita mina de la Tonkolili, dar până la atingerea unui acord, muncitorii din Sierra Leone continuă să stea cu sufletul la gură.

 

 

 

 

 

 

Sursa: capital

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here