Elevii întră în vacanţa intersemestrială. Vezi când se întorc la şcoală şi ce-i aşteaptă în semestrul II

Elevii vor intra, începând de vineri, 31 ianuarie, în vacanța intersemestrială de o săptămână. Copiii se vor întoarce la cursuri luni, 9 februarie, când va începe cel de-al doilea semestru al anului şcolar 2014-2015.

Elevii ciclului primar şi gimnazial intră, de vineri, în vacanţa intersemestrială. Se termină primul semestru al anului şcolar şi elevii stau acasă de sâmbătă, 31 ianuarie, până duminică, 8 februarie.

După o săptămână de odihnă, semestrul al II-lea începe în forţă pentru elevii claselor a VIII-a şi a XII-a, pe care îi aşteaptă simulările pentru Evaluarea Naţională şi Examenul de Bacalaureat.

Cursurile semestrului al doilea vor începe pe 9 februarie și se vor încheia pe 10 aprilie, iar vacanța de primăvară este cuprinsă între 11 aprilie și 19 aprilie, urmând ca elevii să se întoarcă la cursuri pe 20 aprilie, până pe 19 iunie, informează Agerpres.

Săptămâna 6-10 aprilie, din semestrul al doilea, este dedicată activităților extracurriculare și extrașcolare, în cadrul programului numit „Școala altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun!”, având un orar specific.

Tezele din semestrul al II-lea se vor susține de regulă, până la data de 22 mai.

Ministerul Educației și Cercetării Științifice a stabilit ca simulările examenelor naționale din anul școlar 2014-2015 să se desfășoare în zilele de 23, 24 și 25 februarie — Evaluarea Națională, pentru elevii clasei a VIII-a, respectiv 2, 3, 4 și 6 martie — Bacalaureat, pentru elevii claselor a XI-a și a XII-a.

Este al doilea an când Ministerul Educaţiei organizează simulările naţionale.

Evaluarea naţională va începe anul acesta pentru absolvenţii de clasa a VIII-a pe data de 22 iunie, cu probă la limba şi literatura română.

Elevii aparţinând minorităţilor naţionale vor susţine evaluarea la limbă maternă pe 23 iunie 2015. Ultima probă, cea la matematică, va fi susţinută pe 24 iunie iar afişarea rezultatelor se va face pe 26 iunie, până la ora 16,00. În aceeaşi zi, în intervalul 16,00-20,00, se vor depune contestaţiile, care vor fi rezolvate în perioada de 27-29 iunie.

Afişarea rezultatelor finale după contestaţii se va face pe 30 iunie.

Potrivit proiectului, în anul şcolar viitor admiterea în învăţământul liceal se va face pe baza calculului mediei ponderate între media generală la evaluarea naţională susţinută de elevii clasei a VIII-a, care va avea o pondere de 75% şi media generală de absolvire a claselor V-VIII, care va avea o pondere de 25% în calculul mediei de admitere.

Elevii vor putea completa fişele de înscriere pentru licee, împreună cu părinţii şi asistaţi de diriginţii claselor a VIII-a, în perioada 3-7 iulie. Fişele vor fi verificate de părinţi în perioada 4-8 iulie. Prima repartizare computerizată în învăţământul liceal de stat a absolvenţilor clasei a VIII-a se va face pe 14 iulie. Pe 15 iulie se vor afişa în unităţile de învăţământ gimnazial listele cu absolvenţii repartizaţi proveniţi din şcolile respective şi a listelor cu locurile neocupate în unităţile de învăţământ liceal.

Cea de-a doua etapă de repartizare computerizată va avea loc pe 23 iulie iar cea de-a treia, în zilele de 3 şi 4 septembrie.

În perioada 9-11 iulie se va face înscrierea şi repartizarea candidaţilor pentru învăţământul special iar în 6-8 iulie, repartizarea candidaţilor pe locurile speciale pentru romi.

Absolvenții de liceu se vor putea înscrie la prima sesiune a examenului de bacalaureat între 25 și 29 mai și vor încheia cursurile în 29 mai. Prima sesiune de bacalaureat va începe pe 8 iunie cu evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română.

Calendarul examenului de BACALAUREAT 2015 – sesiunea iunie-iulie 2015:

  •     8 – 10 iunie – Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română
  •     10 – 12 iunie – Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă
  •     15 – 19 iunie – Evaluarea competenţelor digitale
  •     22 – 26 iunie – Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională
  •     29 iunie – Limba şi literatura română
  •     30 iunie – Limba şi literatura maternă
  •     1 iulie – Proba obligatorie a profilului
  •     3 iulie – Probă la alegere a profilului şi specializării
  •     6 iulie – Afişarea rezultatelor (până la ora 12:00)
  •     6 iulie – Depunerea contestaţiilor (orele 12:00 – 16:00)
  •     7 – 9 iulie – Rezolvarea contestaţiilor 10 iulie – Afişarea rezultatelor finale

Calendarul examenului de BACALAUREAT 2015 – sesiunea august-septembrie 2015:

  •     13 – 17 iulie – Înscrierea candidaţilor la prima sesiune de examen
  •     17-18 august – Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română
  •     17-18 august – Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă
  •     18-19 august – Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională
  •     20 – 21 august – Evaluarea competenţelor digitale
  •     24 august – Limba şi literatura română
  •     25 august – Limba şi literatura maternă
  •     26 august – Proba obligatorie a profilului
  •     28 august – Probă la alegere a profilului şi specializării
  •     31 august – Afişarea rezultatelor (până la ora 12:00) şi depunerea contestaţiilor (orele 12:00 – 16:00)
  •     1-2 septembrie – Rezolvarea contestaţiilor
  •     3 septembrie – Afişarea rezultatelor finale

Elevii care susţin anul acesta examenul de bacalaureat trebuie să ştie că li interzice să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete și altele asemenea, candidații având obligația de a lăsa obiectele menționate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia de bacalaureat în acest scop.

Candidații care refuză depozitarea obiectelor menționate în sala stabilită de comisia de bacalaureat în acest scop nu vor fi primiți în examen.

Se interzice candidaţilor la examenul de bacalaureat să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare și altele asemenea sau în băncile în care sunt așezați în sălile de examen, orice fel de lucrări: manuale, cărți, dicţionare, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidați etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

Se interzice candidaţilor orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare/care permite conectarea la internet/la rețele de socializare, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare între candidați sau cu exteriorul.

Se interzice candidaţilor la examenul de bacalaureat să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunic
are între candidați sau cu exteriorul.

Candidații care încalcă regulile menționate vor fi ELIMINAŢI din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia sau de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit sau au transmis materialele interzise.

Încălcarea regulilor menționate va fi considerată tentativă de fraudă, iar candidații respectivi nu mai pot participa la probele următoare şi sunt declaraţi „eliminaţi din examen”, fără posibilitatea recunoaşterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale. Acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat.

Înainte de începerea probelor, asistenții prezintă candidaților prevederile metodologice legate de organizarea și desfășurarea corectă a examenului de bacalaureat și le solicită să predea toate eventualele materiale și obiecte care, potrivit reglementărilor în vigoare pentru examenul de bacalaureat, sunt interzise în sala de examen.

BACALAUREAT 2015- Profesorii verifică IMEDIAT înregistrările video după fiecare probă

În vederea asigurării desfășurării corecte a examenului de bacalaureat, comisiile de bacalaureat din centrele de examen și comisiile de bacalaureat județene/a municipiului București verifică, prin sondaj, înregistrările audio-video din sălile de examen, după încheierea probei scrise. În cazul în care, la verificarea prin sondaj, se constată nereguli, fraude sau tentative de fraudă sau în cazul în care există sesizări privitoare la nereguli, fraude sau tentative de fraude, verificarea se face pentru înregistrările din toate sălile de examen din centrul respectiv.

Dacă, în urma verificărilor menționate, se constată existența unor nereguli, comisia de bacalaureat din centrul de examen ia măsurile care se impun, care pot merge până la eliminarea candidaților din examen.

BACALAUREAT 2015- Reguli stricte şi pentru profesori

Cadrele didactice care fac parte din comisiile din centrele de examen și de evaluare, inclusiv persoanele de contact/informaticienii, sunt selectate din alte unități școlare decât cele din care provin candidații arondați centrelor.

Nu vor fi nominalizate în comisiile de bacalaureat persoane care, în sesiunile anterioare ale examenelor naționale, nu și-au îndeplinit corespunzător atribuțiile, care au săvârșit abateri, respectiv au fost sancționate.

 

 

 

 

 

Sursa: rtv

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here