Ebola, Ucraina și avioanele prăbușite au „zguduit“ încrederea populației în instituții

Încrederea publică în instituții a scăzut considerabil, ajungând la nivelurile de la începutul crizei financiare din 2009, potrivit Barometrului Încrederii pe anul 2015. Studiul a fost realizat de compania internațională de PR Edelman, citată de Adevărul, și prezentat la Forumul Economic din Davos, Elveția.

 

Cercetarea arată că încrederea populației în guvern, mediu de afaceri, ONG-uri și presă a scăzut la sub 50% în două treimi dintre țările incluse în studiu, inclusiv în Statele Unite, Germania și Japonia.

 

„Scăderea dramatică a încrederii în toate instituțiile a fost determinată de evenimentele inimaginabile și imprevizibile care s-au întâmplat în 2014.

„Răspândirea Ebola în Africa de Vest, dispariţia avionului 370 aparţinând Malayisian Airlines însoţită de alte două catastrofe aeriene, arestarea unor oficiali guvernamentali din China, invadarea Ucrainei de către Rusia, scandalul legat de manipularea ratelor de schimb de către şase bănci la nivel global, numeroase atacuri la siguranţa datelor, cel mai recent fiind atacul asupra Sony de către o ţară suverană – toate acestea au zguduit încrederea lumii“, adaugă Richard Edelman.

 

Pentru prima dată, 60% dintre ţări nu au încredere în media ca instituţie, iar motoarele de căutare se bucură acum de o mai mare încredere ca sursă de ştiri şi informaţie (64%) faţă de media tradiţionale (62%).

Încrederea în ONG-uri este în declin pentru a doua oara, însă organizaţiile guvernamentale rămân în continuare cea mai de încredere instituţie.

 

Cercetarea realizată de Edelman, în perioada 13 octombrie – 24 noiembrie 2014, a avut la bază 27.000 de respondenți din 27 de țări. Toți cei chestionați sunt absolvenți de studii superioare, au venituri peste medie și sunt cititori de presă.

 

 

 

(Sursa: independent.md)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here