Americanii ne prevăd un viitor economic SUMBRU

Dacă ne-am privi prin prisma americanilor, am vedea că lucrurile nu stau deloc bine pentru noi, fie că vorbim despre angajați sau despre angajator, potrivit analizei Trading Economics asupra României şi a Moldovei. Rata şomajului va creşte, cel mai probabil influenţată în continuare de şomajul din rândul tinerilor.

Cum factorul uman este singura resursă de care nu ne putem lipsi, nici la acest capitol veştile nu sunt prea bune pentru România.

În cazul ţării noastre, somajul a plecat, anul trecut de la un nivel de 7%  ajungând în decembrie la 6,5%. Se pare că previziunile americanilor ne duc la un şomaj în creștere în primul trimestru al acestui an, adică la mai mulți oameni care vor rămâne fără un loc de muncă. Tradus în număr de şomeri, cifra ar crește cu 4.200 în primele trei luni și cu 2.200 până la finalul trimestului II. Februarie 2014 a fost luna cea mai grea din ultimul an din acest punct de vedere, când numărul celor fără un loc de muncă ajungea la 529.100, potrivit cifrelor ANOFM.

Pentru şomajul în rândul tinerilor se prevede o oarecare stabilitate, cota rămânând în jurul de 23,30%, până în vara anului acesta, spun consultanţii de peste ocean.

De la începutul anului trecut până în vara acestui an, populaţia se va mai diminua. Astfel că, dacă în ianuarie 2014, România număra 20,02 milioane de persoane, potrivit Eurostat, până în vară, americanii preconizează că vom rămâne cu 80.000 mai puţini (19,94 milioane). Ca o comparaţie, în 1990, România avea o populaţie de 23,21 milioane de persoane.

Banii, problemă existenţială

În noiembrie 2014, salariul mediu brut se ridica 2412 lei, potrivit INS. TrandingEconomics.com spune că acesta va creşte în primele trei luni ale lui 2015 pana la 2456 de lei, iar până la finele primului semestru se vor mai adăuga 9 lei, valoare brută.

Nici salariul minim brut pe economie nu va avea un traseu prea rău, dar nici unul care să ajute prea tare populaţia. Eurostat se așteaptă la o evoluție de la 205 euro până la 211 euro, la finele celui de-al doilea trimestru din 2015, adică un plus de 27 de lei.

Nu la fel de bine arată şi viitorul monedei noastre naţionale prin prisma dolarului american. În prezent, acesta este la o cotă de 3,9 lei şi se pare că leul se va deprecia în faţa dolarului până la finele lunii iunie. Astfel că, moneda americană riscă să treacă peste cota de 4 lei, până la 4,04 lei. În primul trimestru, moneda noastră naţională se va mai deprecia cu încă 5-6 bani, iar dolarul va ajunge până la 3,96 lei.  Deprecierea este cu adevărat brutală dacă ne uităm la cursul valutar care era în urmă cu câţiva ani. În aprilie 2008, un dolar ajungea la 2,21 lei. O majorare de 100% în 7 ani este extrem de mare, având în vedere că o depreciere suportabilă este de până în 5 procente pe an, potrivit economiştilor.

Indexul Costurilor cu Forţa de Munca (Banii cheltuiţi de companii cu angajaţii)creşte şi el destul de mult, potrivit previziunilor economiştilor americani. Astfel că, dacă acesta era la mijlocul lui 2014 la 151,6 puncte, se preconizează că va ajunge la 162 de puncte până la finele lui anului în curs. Prin comparaţie, în urmă cu trei ani, indicele avea o valoare de 125 de puncte.

Moldova, sub lupa americanilor

Rata somajului la moldoveni este de aşteptat să se majoreze, până finele lui iunie 2015, cu 50% faţă de vara anului trecut. Dacă atunci nivelul era de 3,3 puncte procentuale, estimarea sumbră de peste ocean arată că va ajunge undeva la 5,08 pp.

În schimb, salariul mediu brut pe economie din Moldova este aşteptat să se majoreze considerabil. Dacă în prezent, acesta ajunge la 4310 lei moldoveneşti, pentru finele lunii iunie ar putea fi cotat la peste 4810 lei moldoveneşti.

Ca şi populaţie, Moldova ar putea scădea de la 3,56 de milioane la 3,53 de milioane, se mai arată în datele TradingEconomics. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here