Ne vom putea accesa online dosarul medical, dar riscăm să nu găsim nimic. Câţi doctori au contribuit până acum cu informaţii

Guvernul a aprobat normele de aplicare pentru dosarul electronic de sănătate, care va stoca virtual informaţii despre bolile, consultaţiile şi tratamentele pacienţilor.

Dosarul va putea fi accesat de titular pe baza unei parole primite de la medicul care l-a întocmit. Deşi în ţara doctorii au început să scrie în aceste dosare încă din luna aprilie, avem în prezent sub 20 la sută din numărul pe care ni-l dorim.

La 72 de ani, domnul Staicu vine la doctor cu PIN-ul lipit pe cardul de sănătate, căruia nu-i înţelege rolul. E surprins să afle că în curând consultaţiile, trimiterile, analizele, reţetele, foile de observaţie, antecedentele şi istoricul medical vor fi stocate în dosarul electronic, menit să completeze reţeta electronică şi cardul de sănătate.

„Până în prezent au fost iniţializate peste 3 miloane 800 de mii de dosare electronice de sănătate. Ritmul nu este tocmai cel pe care ni l-am dorit”, a spus Mihaela Tănase, CNAS.

În cele 9 luni de la pornirea proiectului, au contribuit cu informaţii la dosar doar 6.200 de medici, din cei peste 35 de mii care au semnătura digitală.

Cifră de 3,8 milioane de romani pentru care s-a deschis un dosar electronic este foarte mică, având în vedere că toţi cetăţenii, asiguraţi sau nu, ar trebui să dispună de acest instrument virtual.

„Conexiunea cu serverul Casei de Asigurări nu e optimă, deci nu funcţionează. Depindem de sistemul informatic, când va funcţiona la parametri normali”, a spus doctorul Ovidiu Tuca.

Abia atunci medicul şi pacientul vor decide împreună ce informaţii vor fi publice în caz de urgenţă şi care rămân confidenţiale.

În sumarul de urgenţă din dosarul electronic pot fi incluse grupa de sânge şi RH-ul, alergiile, bolile cronice şi, după caz, protezele, dispozitivele medicale şi transplanturile, internările şi ultimele prescripţii pe numele pacientului.

Pacienţii ar trebui să-şi poată vedea pe internet dosarul electronic, pe baza unei parole date de medic la întocmirea lui. Se estimează că numai 5 la sută dintre români au acces şi abilităţi pentru a profita de acest mecanism

 

 

 

 

 

Sursa: stirileprotv

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here