Exclusiv 7 est. Pelerinajul bolnavilor de CANCER: avem spital de 30 MILIOANE DE EURO, dar fără radiologi (TEXT INTEGRAL)

Pacienţii Institutului Regional de Oncologie sunt transportaţi cu microbuzul, în fiecare dimineaţă la ora 7, către Secţia de Radioterapie din cadrul Spitalului “Sf. Spiridon”. Zilnic, pentru radioterapie vin aproximativ 100 de pacienţi din toată regiunea Moldovei.

 

Absurd e prea puţin spus. După ce statul a investit 30 milioane de euro pentru ridicarea Institutul Regional de Oncologie (IRO) din Copou, bolnavii fac radioterapie în clădirea dărăpănată a Spitalului “Sf. Spiridon”. Adică, zilnic, un microbuz îi transportă pe pacienţi de la IRO la Spiridon, într-un soi de navetă a suferinzilor de cancer. Explicaţia e halucinantă: din cei şase medici din secţia de radioterapie a IRO au mai rămas doar trei. Unul şi-a luat concediu fără plată şi a plecat în străinătate la muncă, unul a împlinit vârsta de pensionare, iar un al treilea medic se afla în concediu de maternitate. Alţi medici nu vin la Iaşi din pricina salariului mic, preferând să lucreze fie la privat, fie în străinătate. O altă cauza ar fi că această specializare este relativ nouă, fiind introdusă abia anul trecut, în ultimul an de rezidenţiat.

 

Trei luni pe lista de aşteptare

 

Institutul Regional de Oncologie din Iaşi are nevoie de medici, dar conducerea nu ştie unde să-i găsească. Cei trei medici rămaşi la secţia de radioterapie lucrează peste program şi sunt nevoiţi să se ocupe de sute de pacienţi ce au nevoie de tratament. Bolnavii stau pe listele de aşteptare chiar şi trei luni, până să ajungă la un specialist pentru şedinţe de radioterapie.

Conducerea institutului este conştientă de această problemă şi a făcut diverse solicitări la Bucureşti, Cluj Napoca sau Braşov unde, odată desfiinţată secţia de radioterapie, medicii au ales să profeseze în privat. În cele din urmă “salvarea” a venit de la Bacău. Acum două săptămâni a fost detaşat un medic de acolo, pe o perioadă determinată de şase luni. Acesta va lucra mai mult pe ambulatoriu, din moment ce nu are experienţă.

 

Institutul Regional de Oncologie e spitalul din România care a beneficiat de două inaugurări festive la care politicienii s-au bulucit care mai de care. La una dintre festivităţi, a fost prezent şi premierul Victor Ponta. Ulterior, politicienii au abandonat şi spitalul şi pe miile de pacienţi din toată Moldova.

 

Treziți de la ora 7.00, ca în Armată

 

Lipsa de personal medical face ca aparatura modernă să nu poate fi folosită. Din cele două acceleratoare de particule disponibile la IRO, doar unul este folosit. Astfel, pacienţii sunt în continuare transportaţi, cu microbuzul institutului, pentru radioterapie, la Spitalul Sf. Spiridon. “Până dăm drumul la acceleratorul de aici, îl vom folosi în continuare pe cel de acolo. În momentul în care ambele acceleratoare vor funcţiona în clădirea nouă, cel de la Spiridon va fi folosit pentru pacienţii în ambulatoriu şi din Iaşi, care merg singuri acolo. Deci nu vom mai face drumurile astea”, a declarat Mirela Grosu, manager IRO Iaşi.

Pacienţii internaţi la Institutul Regional de Oncologie Iaşi sunt transportaţi cu microbuzul instituţiei, în fiecare dimineaţă în jurul orei 7 către Secţia de Radioterapie din cadrul Spitalului “Sf. Spiridon”. Zilnic, pentru radioterapie vin aproximativ 100 de pacienţi din toată regiunea Moldovei.

 

 

Unde sunt medicii?

 

Această specializare este relativ nouă, fiind introdusă abia anul trecut, în ultimul an de rezidenţiat. Însă tinerii absolvenţi nu par încântaţi de această specialitate, motiv pentru care când au fost scoase cinci posturi pentru radioterapie, doar unul a fost ocupat. Salariul de debut pentru un asemenea specialist ajunge la maxim 2.600 de lei. În ţară sunt 54 astfel de medici, iar anul acesta cinci dintre ei au ales să lucreze în străinătate.

Conducerea Colegiului Medicilor din România are şi o explicaţie pentru numărul prea mic de specialişti. Mulţi pleacă în străinătate pentru că sunt plătiţi cu salarii de zece ori mai mari decât în ţară, dar şi pentru că radioterapia este o specializare grea. “Această criză a apărut dintr-o lipsă de proiect prognozat, o lipsă în alocarea locurilor către rezidenţiat. De abia în ultimii doi ani au început să aloce locurile în funcţie de necesitatea pe piaţă”, a declarat Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România.

 

Mirela Grosu, managerul IRO Iaşi, a reuşit să transfere, pentru şase luni, un medic de la Bacău.

 

Ordin, în aşteptare

 

Este nevoie de medici, dar Ministerul Sănătăţii încă nu face nimic. În urmă cu o lună, Eugen Nicolăescu declara pentru presă centrală că Institutul Regional de Oncologie de la Iaşi este o “ultraprioritate” şi că a dat ordin pentru deblocarea posturilor. Ele vor putea fi ocupate în 2013, cu condiţia încadrării în cheltuielile de personal aprobate, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern pus în dezbatere publică de Ministerul Sănătăţii.

Institutul Regional de Oncologie Iaşi ar avea nevoie de 185 de posturi, dintre care 123 pentru personal de specialitate medico-sanitar, 51 pentru personal auxiliar sanitar, 11 pentru personal tehnic, economic, de secretariat, administrativ şi muncitori. Până acum însă niciun rezultat. Solicitarea lansată de conducere pentru aceste posturi a ajuns la minister, dar încă nu a intrat pe ordinea de zi a Guvernului.

 

Hotel pentru pacienţi

 

În viitor, pacienţii care vor veni în oraş pentru şedinţele de radioterapie, s-ar  putea caza la hotelul Institutului Regional de Oncologie Iaşi. Conducerea a întocmit un studiu de oportunitate şi l-a prezentat Ministerului Sănătăţii, pentru amenajarea fostei Clinici Medicale din cartierul Tătăraşi. “Acest studiu va trebui să fie aprobat prin hotărâre de Guvern ca Institutul să poată demara o procedură de achiziţie publică, însemnând concesiune de lucrări”, a adăugat Mirela Grosu, manager IRO Iaşi.

 

 

Investiţie de 30 milioane de euro

Institutul Regional de Oncologie de la Iaşi reprezintă o investiţie de peste 30 de milioane de euro, cu un număr de 300 de paturi şi deserveşte întreaga zonă a Moldovei, fiind singurul centru medical de acest tip din regiune. Instituţii similare mai există în Tg. Mureş, Bucureşti şi Cluj.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here