„Trântorii” din Parlamentul României. O treime dintre deputați n-a scos niciun cuvânt în plen, în 2014

Peste o treime din deputaţi au tăcut mâlc în plenul Parlamentului în anul care tocmai s-a încheiat. Cei mai mulţi dintre aceştia au fost aleşii social-democraţi.

 

Printre ei: Ionuţ Vulpescu şi Sorin Grindeanu, recent recompensaţi cu funcţii ministeriale. Şi Opoziţia se fereşte de microfonul de la tribună. Un sfert dintre liberali nu au avut niciun mesaj de transmis. Aleşii se scuză: nu activitatea din plen contează, importantă este cea de la comisii.

 

140 de deputaţi din 400 au avut o singură activitate în plen: votul. Iar aproape 40 de aleşi au avut o singură intervenţie de la începutul legislaturii până acum: atunci când au depus jurământul, în decembrie 2012.

 

Aproape jumătate din social-democraţi au tăcut tot anul trecut. Nici aleşii PC-PLR nu s-au întrecut în a lua cuvântul în plen. O treime din ei au tăcut tot anul. Liberalii nu au făcut prea multă opoziţie în plen. 24 la sută din aleşii PNL şi PDL s-au ferit de tribună.

 

Aleşi care nu vin la tribună

Total deputaţi: 400

Deputaţi tăcuţi: 140

Deputaţi care au spus doar jurământul: 40

sursa: www.cdep.ro

 

Topul partidelor cu aleşi care nu au luat cuvântul în plen

Grup PSD: 46%

PC-PLR: 34%

PP-DD: 30%

PNL: 24%

Minorităţi: 23%

Neafiliaţi: 22%

UDMR: 11%

sursa: www.cdep.ro

 

Printre social-democraţii care, anul trecut, nu au luat cuvântul în plen sunt nume sonore, precum Mădălin Voicu, Sebastian Ghiţă şi Claudiu Manda. „Sunt parlamentari care susţin Puterea şi susţin punctul de vedere al Guvernului. Dacă am avut o poziţie proprie, am susţinut-o la comisii”, a spus Claudiu Manda, deputat PSD. Acelaşi argument este invocat şi de parlamentarii liberali.

 

„Eu cred că activitatea parlamentarului trebuie să se desfăşoare acolo unde ea este necesară. Neexistând, să zic, dezbateri generale la care vocea mea din interiorul grupului să fie cea mai importantă, atunci nu am intervenit eu”, a spus Roberta Anastase, deputat PDL.

 

Deputaţii neafiliaţi politic au motive diferite. „Iei cuvântul în Parlament atunci când eşti desemnat de către partidul tău să iei cuvântul”, a spus Theodor Paleologu, deputat neafiliat. Parlamentarii mai au, însă, un an la dispoziţie să se hotărască dacă să urce sau nu la tribuna din plenul Camerei.

 

(Sursa: digi24.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here