Războiul PNL-PSD în spatele Dosarului DRDP: Dobrițoiu și Pavăl, la cuțite!

Detalii inedite din ancheta procurorilor DNA la DRDP Iaşi. Rechinii veneau până în curtea Direcției ca să facă presiuni. Laicu nota în agendă totul. Mascaţii i-au speriat musafirii şi soacra directorului Laicu, care dormea. Într-o agendă luată la percheziţii erau notate numele celor interpuşi în firmele care prindeau contracte. Laicu spune că a scris aceste nume din materiale publicate de 7EST.

 

Şefii din Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Iaşi au livrat singuri material pentru ancheta DNA. De la directorul Ovidiu Laicu au fost ridicate mai multe agende, una dintre ele incluzând nume de firme şi sume alocate prin contract. Niciunul dintre angajaţii aflaţi sub anchetă nu are deocamdată calitatea de martor sau de făptuitor, lucrurile urmând să se clarifice în săptămânile următoare.

 

Şef adus cu mascaţii

Descinderile DNA cu mascaţii făcute pe 12 decembrie 2014 l-au prins pe Ovidiu Laicu în pat. „Era 6 dimineaţa, e inuman, m-au speriat şi pe mine, au speriat-o pe soacra mea, care are aproape 90 de ani. Aveam şi musafiri, s-au speriat şi ei”, se plânge Laicu. Şeful DRDP a mers apoi la sediu, pentru a participa la percheziţia din instituţie. Au fost ridicate calculatoarele din secretariat şi agendele din biroul său.

În paralel, anchetatorii au vizat şi locuinţa şefului de la mecanizare-aprovizionare, Iulian Stoica, dar şi cea a şefului de la Comercial, Marius Ostaficiuc. Ostaficiuc nu era în ţară, dar Stoica a fost adus cu mascaţii la sediul DRDP deoarece a refuzat să se prezinte la cererea anchetatorilor. Singurul care nu a fost deranjat a fost directorul economic, Vasile Popa, care se afla într-o staţiune montană. „Nu ne-au mai chemat pe niciunul să dăm declaraţii, nu ştiu dacă suntem martori sau dacă ne acuză de ceva. Cred că în zilele următoare vom şti şi noi. Acum am făcut cerere să ne dea calculatoarele înapoi”, spune Ovidiu Laicu.

 

 Ovidiu Laicu, prins la mijloc între soția fostului ministru PNL Corneliu Dobrițoiu și Dan Pavăl, sponsorul primarului Capitalei, Sorin Oprescu, apropiat de PSD

Cazul Dobriţoiu – ce au aflat procurorii

Războiul dintre firmele TMS România şi Eurospeed pentru obţinerea unui contract a fost unul dintre subiectele anchetei. Una dintre firme se află în sfera PNL, în timp ce cealaltă este a PSD. Firma TMS România este a Vioricăi Dobriţoiu, soţia fostului ministru Corneliu Dobriţoiu. Începând din 2008, de pe vremea în care la DRDP era şefă Dorina Tiron, firma a obţinut contracte la DRDP Iaşi pentru repararea unor utilaje. „Ei aduceau piesele, iar Olflav Impex făcea reparaţiile. La Olflav am văzut că se spune că ar fi Radu Berceanu în spate”, explică Ovidiu Laicu. Anul trecut, TMS România a pierdut contractul cu DRDP în favoarea Eurospeed Suceava, deţinută de Dan Pavăl, un apropiat al PSD. Suma contractată este de 1,4 milioane lei. Procurorii DNA au fost foarte interesaţi de procedură, pentru că la licitaţie s-au prezentat 4 firme, dar trei au fost descalificate la oferta tehnică.

 

Intervenţii şi telefoane repetate

Cu puţin înainte de organizarea licitaţiei pentru repararea autofrezelor, câştigată de Eurospeed, Ovidiu Laicu a primit un telefon de la un director din CNADNR. Acesta l-a rugat să primească şi să asculte pe cineva de la Craiova, oraş în care are sediul TMS România. „Nu mi-a cerut să favorizez sau să defavorizez pe nimeni. Şi a venit un reprezentant al firmei la Iaşi. M-a întrebat dacă are rost să participe la licitaţie. Păi, tu baţi 1.000 kilometri ca să mă întrebi aşa ceva?”, spune Laicu. Anterior vizitei, dar şi după aceasta, şeful DRDP spune că a fost sunat în mod insistent de Viorica Dobriţoiu, care încerca să îl convingă că oferta ei este cea mai bună. Cu o zi înainte de susţinerea licitaţiei, angajatul DRDP care a întocmit caietul de sarcini a fost văzut discutând în maşină, chiar în curtea DRDP, cu reprezentantul TMS România. Într-un final, firma din Craiova a pierdut licitaţia tocmai din cauza unor cerinţe din caietul de sarcini.

 

 Corneliu Dobrițoiu

Agenda buclucaşă

Printre obiectele ridicate de procurori se numără şi câteva agende ale lui Ovidiu Laicu. Într-una dintre acestea se află nume de firme, proprietarii de drept şi interpuşii, precum şi sumele atribuite de DRDP către aceste societăţi. Şeful de la Drumuri spune că listele le-a făcut în urma anchetelor din 7EST. „Eu nu cunoşteam toate firmele despre care aţi tot scris. Aşa că am trecut în agendă firma, suma primită, şi am cerut de la Registrul Comerţului să-mi spună cine e acţionar. Am dat în lucru, să se facă verificări cu privire la acele firme. Procurorii au luat şi acea agendă”, spune Ovidiu Laicu. Procurorii vor decide dacă acele liste au folosit conducerii DRDP pentru demararea unor anchete interne, sau erau doar o evidenţiere a contractelor acordate preferenţial.

 

 

Citește și CUMĂTRIA ACHIZIȚIILOR DIRECTE: Moldotrans s-a mutat cu totul la Agapi în curte

 

 

Anchete paralele

Şeful de la mecanizare-aprovizionare, Iulian Stoica, este vizat în mai multe anchete, nu doar în cea a DNA. Ovidiu Laicu spune că după anchetele publicate anterior de 7EST l-a suspendat pe Stoica din toate comisiile şi i-a luat mare parte dintre atribuţii. „După ce aţi scris, m-am interesat şi eu să văd cine este firma Diesel SOF SRL. Eu aveam unele suspiciuni, dar nu sunt legate de etapa de contractare, ci de cea de postcontractare. Nu pot spune încă despre ce este vorba, pentru că avem şi noi o anchetă, am cerut verificarea tuturor lucrărilor făcute de Diesel SOF”, explică Laicu.

Reamintim că 7EST a dezvăluit că Diesel SOF SRL, o firmă fără anvergură, a primit peste 1,5 milioane de lei prin încredinţare directă pentru piese de schimb pentru autofreze şi buldoexcavatoare. Firma aparţine lui Ciprian Stigleţ, prieten de familie şi partener de concedii al lui Stoica.

 

 

Stoica a devenit ţintă

O comisie DRDP verifică acum toate piesele şi toate facturile din contractul cu Diesel SOF. Potrivit procedurilor, o piesa care este înlocuită este predată DRDP, apoi este depozitată în magazie până se decide ce se face cu ea – se recondiţionează sau se vinde la fier vechi. În acest caz, există
suspiciuni că s-au decontat reparaţii fictive. Altfel spus, s-ar fi înregistrat unele piese ca fiind defecte, s-ar fi decontat înlocuirea lor, dar acele piese ar fi ajuns din nou pe utilajele DRDP. „Eu nu spun că aşa este, dar am unele suspiciuni”, susţine Laicu. Şeful de la Mecanizare-Aprovizionare, Iulian Stoica, a intrat în concediu medical imediat după descinderile DNA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here