VIDEO. Prima misiune spaţială românească, la final: GOLIAT a reintrat în atmosfera Pământului

Prima misiune spaţială românească a ajuns la sfârşit de drum, după ce satelitul Goliat a reintrat vineri în atmosfera Pământului şi s-a dezintregat. Resturile satelitului au ars în atmosferă.

 

Goliat a orbitat planeta noastră timp de 1.054 de zile, cu o viteză balistică de până la 7,5 kilometri pe secundă, potrivit Space Alliance. Astfel, satelitul românesc a înconjurat Terra de peste 15.000 de ori.

 

Nano-satelitul Goliat a fost lansat în zborul de test al rachetei europene Vega, în februarie, 2012 împreună cu alţi opt sateliţi.

 

Rata de succes a misiunilor lansate în acest zbor a fost destul de redusă, de aproximativ 50%, însă un „supravieţuitor” este Cubesat-ul maghiar MaSat 1, în continuare operaţional.

 

 

Din acest lot, sateliţii Xatcobeo şi PW SAT au reintrat deja în atmosferă, astfel că Goliat este al treilea care părăseşte orbita terestră.

 

Misiunea satelitului Goliat a fost calculată iniţial pentru minimum şase luni, însă acesta a fost inoperabil încă de la început şi a fost pierdut după doar câteva zile, cel mai probabil din cauza proiectării greşite.

 

Oficial, vina a fost atribuită în exclusivitate radiaţiilor din spaţiul cosmic, dar se pare că problemele satelitului au fost mult mai complexe şi de natură tehnică.

 

Ce-am avut de câştigat

Prima misiune spaţială românească a costat circa jumătate de milion de euro şi a reprezentat, printre altele, o manifestare a interesului României pentru domeniul spaţial.

 

Obiectivele au fost îndeplinite parţial, întrucât România face parte, în prezent, din programele derulate de Agenţia Spaţială Europeană, statul român investeşte anual pentru aplicaţii spaţiale peste 30 de milioane de euro, iar mai multe companii străine au început să deruleze activităţi în ţara noastră.

 

Totuşi, misiunea a fost una nereuşită din punct de vedere ştiinţific, întrucât rata de colectare a datelor a fost zero. Câştigul este limitat şi din punct de vedere tehnic, pentru că, neavând o platformă funcţională, echipa de specialişti nu a avut şansa să se confrunte cu problemele reale din spaţiu şi să capete experienţă.

 

(Sursa: ziare.com)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here