Un militar din Iași solicită de la angajatorul său decontarea unor servicii medicale stomatologice făcute în rețeua privată de sănătate. Subofițerul angajat la Batalionul Logistic din Copou a trecut peste linia ierarhică și s-a tratat în mediul privat, cerând ulterior un decont de 5.000 de euro de la Ministerul Apărării Naționale. Subofițerul și-a tratat o inflamație bucală, a efectuat detartraj și și-a pus coroane dentare pentru care a cerut decontarea serviciilor în baza unui ordin emis de ministrul Apărării. Angajatorul susține că în baza aceluiași ordin, subofițerul trebuia mai întâi să se adreseze medicului unității militare sau unui medic din rețeaua MApN. Cum nu a făcut acest lucru și a solicitat ulterior decontarea, solicitarea i-a fost refuzată. Reprezentanții Spitalului Militar din Iași spun că acesta a căutat să deconteze cu bani publici intervenții care ar fi costat mai puțin, dar și că „a încercat obținerea de foloase necuvenite în manieră agresivă de hărțuire”. În cele din urmă, militarul a dat în judecată MApN și Spitalul Militar pentru a-și recupera banii.
Un subofițer angajat la Brigada 15 Mecanizată ”Podu Înalt” a dat în judecată Ministerul Apărării Naționale (MApN) și Spitalul Clinic Militar de Urgență ”Dr. Iacob Czihac” din Iași, solicitând decontarea unor servicii medicale stomatologice pe care le-a efectuat în privat. Ciprian I., angajat la UM 01110 Iași- Batalionul 198 Sprijin Logistic Prut a cerut decontarea a 24.320 lei (aproape 5.000 euro) în contul unor intervenții stomatologice efectuate la o clinică din oraș, sumă care nu a mai fost decontată de către angajatorul său.
A cerut decontarea intervenției stomatologice, dar a fost refuzat de unitatea militară
Ciprian I. a ajuns la finalul lunii februarie 2022 la clinica de stomatologie Esthetics cu dureri la nivelul hemicardei drepte inferioare (arcada dentară-n.r.), fiindu-i prescris un plan terapeutic după ce i s-a inflamat cavitatea bucală. Bărbatul susține că acest plan a impus mai multe intervenții medicale de la finalul lunii februarie până în luna mai 2022. Ciprian I. a cerut ulterior decontarea serviciilor medicale, solicitare care însă i-a fost refuzată.
„Am solicitat, în termen legal, decontarea acestor servicii medicale și am depus actele solicitate, care să ateste realitatea acestor cheltuieli, precum și împrejurarea că sumele a căror plată am cerut-o aveau în vedere restabilirea stării de sănătate. Din păcate, cu o aplicare incorectă a legii, mi-a fost refuzată decontarea serviciului medical, justificările refuzului fiind diverse. În esență s-a considerat că, atât timp cât acesta nu a fost prestat în condițiile rețelei MApN, nu sunt îndreptățit la restituirea sumelor avansate”, susține subofițerul.
Militarul avea nevoie de avizul medicului din rețeaua Ministerului. S-a dus direct la privat
Ciprian I. s-a bazat pe un Ordin al ministrului Apărării Naționale 110/12 octombrie 2009, prin care se arată că poate beneficia de decontarea acestor servicii „de la structura financiar-contabilă a unității sanitare din rețeaua Ministerului Apărării Naționale care a recomandat dispozitivul medical, iar celelalte cazuri, de către Direcția medicală. Pentru dispozitivele medicale recomandate de alte unități sanitare publice din țară este necesară validarea recomandării de către un medic specialist din rețeaua sanitară a Ministerului, anterior decontării”.
Subofițerul susține că Spitalul Militar „Dr. Iacob Czihac” nu deține ala momentul respectiv medic stomatolog și cabinet echipat corespunzător, de aceea a fost nevoit să ajungă la o clinică privată. „Nu îmi poate fi imputată lipsa acestui gen de servicii medicale, așa cum nu intră în atribuțiile mele validarea recomandării de către un medic specialist din rețeaua sanitară a Ministerului Apărării Naționale”, mai arată Ciprian I.
Militarul susține că a depus documentația medicală și dovada achitării serviciilor prestate conform solicitării unității angajatoare, cât timp nu a avut posibilitatea să se folosească de serviciile oferite de Ministerul Apărării și de aceea nu există vreun impediment prin care s nu primească banii înapoi.
MApN: „Reclamantul, vădit intenționat, s-a adresat direct clinicii private”. 17 intervenții medicale pentru care cere decontarea
Pe de altă parte, Ministerul Apărării Naționale susține că nu poate fi chemat în judecată, neavând calitate procesuală pasivă. Reprezentanții MApN susțin că Spitalul Militar din Iași (UM 02534) are personalitate juridică și poate fi reprezentat singur în instanță. „În fapt, în baza biletului de trimitere eliberat de medicul de familie la 25 februarie 2022, reclamantul s-a prezentat la clinia Esthetics, acuzând dureri la nivelul hemiarcadei drepte inferioare. După consult, i s-a pus diagnosticul de pulpită acută seroasă la nivelul unității entare 48. Urma ca pacientul să revină pentru eventuale drenaje endodontice. După acordarea asistenței de urgență, avea obligația de a se adresa unității medicale pentru a solicita servicii medicale stomatologice”, susțin reprezentanții MApN.
Aceștia arată că Ciprian I. s-a adresat intenționat direct clinicii private, efectuând 17 intervenții pentru care solicită decontarea celor 24.320 lei.
Subofițerul a cerut decontarea unor lucrări pentru coroane dentare, detartraj și periaj
În plus, cei de la minister susțin că nu toate serviciile solicitate de subofițer pot face obiectul decontării. Reprezentanții MApN au arătat că lui Ciprian I. i-au fost recomandate din mediul privat intervenții de natură terapeutică și lucrări protetice din zirconiu. Bărbatul a solicitat decontarea și a detartrajului, periajului profesional, trecute ca igienizare bucală, acțiuni care sunt decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, dar și tratamentele la carii simple, decontate în parte de Casă. Pe facturile aduse la decont au apărut și extracții dentare, dar și montarea unor coroane de zirconiu, procedură compensată în proporție de 60 la sută de CNAS. Ciprian I. a solicitat decont și pentru refacerea bonturilor cu pivot de sticlă, mască provizorie sau amprentă optică, care însă nu sunt acoperite de Casa de Sănătate și pe care trebuie să le suporte din bugetul personal.
„Pentru dispozitivele medicale recomandate de alte unități sanitare publice din țară este necesară validarea recomandării de către un medic specialist din rețeaua sanitară a Ministerului Apărării Naționale, anterior decontării. Afecțiunea nu pare a fi survenit ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionaqle, iar protezele provizorii/masca provizorie efectuate în cabinet nu reprezintă dispozitive medicale”, mai susțin cei de la MApN.
Cum subofițerul nu a solicitat informații de la medicul unității sau de la spitalul militar cu privire la decontarea serviciilor medicale înainte de a le efectua la o clinică privată, reprezentanții MApN susțin că acesta nu poate cere decontul intervențiilor.
Spitalul Miltar i-a refuzat decontarea. „A încercat obținerea de foloase necuvenite în manieră agresivă de hărțuire”
Cei de la Spitalul Militar din Iași susțin și ei că Ciprian I. avea obligația de a se adresa medicului din unitatea unde lucrează sau celui de la instituția medicală. Bărbatul a depus raportul pe 19 mai 2022 pentru decontare, fiind însă refuzat de unitate pentru faptul că acesta nu s-a adresat anterior vreunui medic din cadrul rețelei militare. Ciprian I. nu a urmat linia ierarhică, iar cei de la Spital au arătat că „a încercat obținerea de foloase necuvenite în manieră agresivă de hărțuire” prin întocmirea mai multor adrese”.
„Caracterul ilicit al solicitărilor reclamantului se deduce și din valoarea serviciilor medicale contractate prin intermediul clinicii Esthetics, servicii ce roi nu se regăsesc în lista cu manopere stabilită de CNAS în normele de aplicare ale contractului cadru, ori au valori mult mai mari, fiolosindu-se materiale ce nu sunt prezente în amexa ordinului”, arată cei de la Spitalul Militar.
Subofițerul a depus solicitarea după intervențiile medicale
Un alt motiv poentru care a fost refuzat a fost și faptul că băprbabtul a depus solicitarea de decont după finalizarea intervențiilor medicale, fără a avea avizul vreunui medic militar.
„În situația în care aceste servicii de specialitate nu se puteau efectua în cadrul unității medicale, atunci ar fi fost îndrumat către o altă unitate medicală din rețeaua Ministerului sau din cea de sănătate civilă. După finalizarea urgenței au rămas doar intervențiile ce trebuiau efectuate în vederea stopării ți eliminării evoluției situației. Tratamentul stomatologic s-a întins pe perioada 3 martie 2022- 17 mai 2022, dată la care i-a fost emisă factura finală. În acest caz, reclamantul nu a întreprins nicio acțiune în toată această perioadă de timp în vederea pregătirii documentelor și obținerii avizelor necesare pentru decontarea acestor servicii medicale”, susțin cei de la Spitalul Militar din Iași.
Vlad ROTARU