Mops de la Magic Pizza a dat în judecată Universitatea Tehnică. Barierele montate în campus îi distrug afacerea

Operatorii economici din zona campusului Tudor Vladimirescu au cerut anularea autorizației prin care Universitatea Tehnică a montat bariere de acces în zonă. Dan Cojocaru „Mops”, patronul Magic Pizza SRL, susține că i-a fost îngrădit accesul la proprietățile sale, barierele blocând trei drumuri aflate în domeniul public al orașului. Cele trei alei au fost predate Universității pentru 25 ani în administrare de către Primărie, iar recent instituția a impus un regulament de acces în campus, care îi afectează și pe afaceriștii din zonă, ce cuprinde și drumurile publice. A fost închisă posibilitatea de a ajunge la proprietățile mele, unde am afacerile. Eu nu am fost notificat deloc. Când s-au apucat de asta nu au trimis nicio hârtie oficială”, a menționat Dan Cojocaru. În schimb, reprezentanții Universității nu au dorit să comenteze pe marginea disputei cu operatorii economici afectați.

Decizia Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași de a monta bariere de acces în zona campusului a dat naștere unui conflict cu operatorii economici din zonă. Unul dintre aceștia, Dan Cojocaru, patronul Magic Pizza din zona campusului Tudor Vladimirescu, a dat în judecată instituția de învățământ superior. Dan Ștefan Cojocaru „Mops”, care este și consilier județean din partea AUR, a solicitat anularea autorizației de construire emisă de Primăria Iași în iunie 2023. Mops a cerut și ridicarea barierelor ce împiedică accesul și tranzitul autovehiculelor în cadrul campusului universitar.

Bariere de acces montate pe străzile din zona campusului. Drumurile sunt în nomenclatorul stradal și au fost date în administrare universității

Dan Cojocaru, prin societatea Magic Pizza SRL, a menționat că deține terenuri și construcții în vecinătatea celor administrate de Universitate, care au acces la drumuri publice, pe aleea Prof. Dr. Vasile Petrescu, Aleea Prof. Dr. Gheorghe Alexa și Aleea Prof. Dr. Dimitrie Atanasiu. Cu toate acestea, nu poate ajunge la proprietățile sale după montarea barierelor de acces. Universitatea a ajuns să administreze străzile respective în baza hotărârii de Consiliu Local 281/2019, pe o perioadă de 25 ani.

Universitatea a impus accesul cu bariere în zona campusului. „Accesul operatorilor economici a fost îngrădit”

Cojocaru arată că o parte a proprietăților sale sunt trecute pe vechile străzi ale zonei, artere care însă au dispărut după ce au fost intabulate de instituția de învățământ. Cojocaru menționează că TU Iași a început încă din septembrie 2024 lucrările de montare a barierelor de acces, iar în februarie 2025 să le pună în funcțiune, îngrădind accesul operatorilor economici, riveranilor, unităților publice.

„Am solicitat comunicarea actelor în baza cărora a întreprins toate aceste lucrări și totodată, am solicitat lămuriri în privința modalității de acces la locațiile unde se desfășoară activități comerciale sau unde există locuințe sau alte proprietăți private cu unic acces la drumurile publice enumerate”, se arată în plângerea depusă la instanță.

Discuțiile nu au dus nicăieri

Acesta mai susține că în toamna anului trecut i-a fost comunicată autorizația de construire obținută de Universitate de la primărie, iar în ianuarie anul acesta a primit și regulamentul de acces.

„În data de 31 ianuarie 2025 am participat la un simulacru de negocieri, în cadrul cărora ni s-a comunicat sec că nimeni nu ne îngrădește accesul la proprietățile noastre, fiindu-ne suficient timpul de 60 minute gratis care ni se oferă. Împotriva acestei autorizații de construire am formulat plângere prealabilă în cadrul căreia am expus nelegalitatea autorizației din 2023 și neconcordanța flagrantă raportată la hotărârea de Consiliu Local din iulie 2019”, mai susține administratorul Magic Pizza SRL. Cojocaru arată că documentația care a stat la baza emiterii autorizației nu cuprinde detalii despre cartea funciară în care sunt trecute și cele trei străzi, cartea fiind ulterior inserată în aviz.

Universitatea ar fi limitat accesul pe drumurile publice

Cojocaru a menționat că montarea unor bariere de acces, trecerea fiind condiționată de plata unor sume, este în contradicție cu hotărârea de CL emisă în 2019. Acesta arată că Universitatea ar fi doar administrator al unui bun aflat în domeniul public al orașului și nu ar trebui să îngrădească accesul riveranilor:

„În opinia noastră, în calitate de proprietari direct învecinați cu imobilele ce aparțin Universității și în egală măsură riverani ai drumurilor publice menționate ce tranzitează campusul, emiterea unei autorizații de construire a unui sistem de control acces autoturisme, în condițiile în care, în prezent, proprietățile petenților au unic acces la cele trei drumuri publice, reprezintă o îngrădire a exercitării dreptului de proprietate”.

Dispută pe decizia Universității de montare a barierelor de acces

În hotărârea CL din 2019 se stipulează că Universitatea Tehnică trebuie să permite accesul gratuit operatorilor economici, unităților publice și riveranilor pe drumurile în cauză. În fața instanței, Cojocaru a menționat că nu a fost informat despre decizia montării barierelor, ci a aflat prin intermediul unor afișe.

Activitatea economică desfășurată de noi este dependentă de această liberă circulație, ori prin închiderea căii de acces către restaurant, prin barieră, mi se aduce o atingere gravă asupra drepturilor mele în calitate de proprietar, dar și de antreprenor. Această ipoteză este valabilă pentru toate unitățile economice din zona campusului și în special celor riverane, mai arată acesta.

Omul de afaceri susține și că i s-a transmis că are acces gratuit timp de 60 minute, acordat ca facilitate prin noul regulament pentru agenții economici și pentru proprietarii din zonă, doar că în cele din urmă este taxat când iese din campus pentru întreaga perioadă petrecută cu mașina, deși se parchează pe proprietățile lor.

Reprezentantul societății arată că nu a fost respectată nici hotărârea de Consiliu Local din 2019, asta pentru că instituția de învățământ superior a preluat fără a avea vreun acord, porțiuni din terenurile învecinate pentru a lărgi străzile și nu a asigurat operatorilor economici vreo modalitate prin care să nu le fie îngrădită activitatea.

Dan Cojocaru: „Îmi doresc să îmi apăr dreptul la proprietate”

Dan Cojocaru a precizat pentru 7IAȘI că, deși a purtat ulterior discuții cu reprezentanții Universității, nu s-a ajuns la niciun consens. Cojocaru a menționat că dorește să aibă acces la proprietățile pe care le deține, lucru care acum îi este îngrădit.

A fost închisă posibilitatea de a ajunge la proprietățile mele, unde am afacerile. Eu nu am fost notificat deloc. Când s-au apucat de asta nu au trimis nicio hârtie oficială. Am fost de două ori chemat la întâlniri cu reprezentanții Senatului Universității, am vrut să ajungem la o înțelegere, dar nu s-a mai vrut. Nu vreau să supăr pe nimeni de la Universitate, ci îmi doresc, ca un cetățean al României, să încerc să îmi apăr dreptul la proprietate, a menționat Dan Cojocaru.

Reprezentanții Universității Tehnice nu au dorit să comenteze

7IAȘI a încercat să ia legătura în mai multe rânduri cu prof.univ.dr. Ing. Dan Cașcaval, rector al Universității Tehnice și senator în Parlamentul României, pentru a obține un punct de vedere. Acesta a avut însă telefonul închis și nu a putut fi contactat.

În schimb, conf.univ.dr.ing. Bogdan Istrate, prorector pe relația cu studenții, nu a dorit să ofere detalii referitoare la procesul intentat de firma Magic Pizza SRL, limitându-se să arate că va reveni a doua zi cu informațiile. Istrate este și cel care a întocmit regulamentul privind accesul în campus.

Abonament de 300 lei pentru studenții universității. 466 locuri de parcare

Conform regulamentului impus de Universitate, studenții care învață la TU Iași pot plăti un abonament de 300 lei pentru 30 de zile, dacă vor să își lase autoturismul în parcările din zona Tudor Vladimirescu. Sunt disponibile 466 locuri de parcare în zonă. Un abonament pentru un vehicul electric al studenților universității costă 150 lei. Pentru alte persoane care doresc un abonament pe 30 zile, costul este de 500 lei.

Vlad ROTARU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here