Directorul PSD de la Drumuri Naționale a deschis proces pentru discriminare împotriva CNAIR, condusă de un PNL-ist. Laicu și-a pontat singur 1.200 de ore lucrate suplimentar

Prins pe picior greșit după ce și-a aprobat singur plata a peste 1.200 ore suplimentare, directorul Drumurilor Regionale Iași și-a dat angajatorul în judecată. Ovidiu Laicu, fost consilier local PSD, solicită bani în baza unor pontajele întocmite între iulie și decembrie 2022, perioadă în care a stat acasă și a coordonat activitatea instituției pe perioada fenomenelor meteo periculoase. Pontajele au fost anulate în instanță de conducerea Companiei Naționale de Drumuri, fapt pentru care Ovidiu Laicu a deschis mai multe procese împotriva CNAIR. Directorul DRDP se plânge într-un nou proces deschis recent de discriminare politică, șeful de la centru al Companiei, Cristian Pistol, fiind membru PNL. Laicu arată că a fost consemnat acasă ca șef al operațiunilor de coordonare pentru codurile meteorologice și pentru perioada de iarnă. CNAIR i-a anulat pontajele după ce a constatat că acesta și-a aprobat singur plata orelor de mobilizare, deși figura cu ore suplimentare lucrate în weekend și chiar în zilele de concediu.

Un director din Iași se războiește în instanță cu instituția pe care o reprezintă pentru că nu a fost plătit suplimentar pentru mai multe zile în care a asigurat „permanența” în perioada unor zile aflate sub avertizare de cod meteorologic. Ovidiu Mugurel Laicu, directorul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Iași, a dat în judecată Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), solicitând plata unor drepturi salariale pentru perioada iunie – decembrie 2022. Laicu susține că a prestat munci suplimentare în afara programului de lucru, munci pentru care a fost pontat, dar pentru care a fost obligat să dea banii înapoi. Acum, Laicu susține că a fost discriminat pe criterii politice și cere o expertiză contabilă pentru a beneficia de drepturile salariale pe ultimele șase luni din 2022.

Peste 1.200 ore pontate suplimentar, circa 10.000 lei în plus la salariu

Laicu este director al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Iași din octombrie 2012, cu perioade în care a fost înlocuit cu Dan Pilă. Laicu susține că pentru șase luni în 2022 a fost în dispozitiv permanent în ceea ce privește situațiile de urgență, perioadă pentru care a fost remunerat suplimentar.

„În perioada iunie – decembrie 2022 a avizat ordine de mobilizare, grafice de mobilizare, pontaje ore de mobilizare, foi colective de prezență, state de plată ce includ și drepturi salariale aferente indemnizației de mobilizare, inclusiv cu privire la persoana sa. Documentația avizată a avut la bază procedura privind consemnarea la domiciliu și acordarea indemnizației de mobilizare. În baza acestei proceduri au fost pontate 1.216 ore de mobilizare în perioada iunie- decembrie 2022, beneficiind de o indemnizație în cuantum de 9.791 lei brut”, susține Ovidiu Laicu prin apărătorii săi.

Conducerea CNAIR i-a cerut banii înapoi. A fost sancționat și la salariu

Anul trecut, 7IAȘI dezvăluia cum în iulie 2023, Laicu a fost sancționat disciplinar cu reducerea salariului de bază și a indemnizației de conducere pe două luni cu 10 la sută, pentru că procedura privind consemnarea la domiciliu și acordarea indemnizației de mobilizare nu era prevăzută și pentru director.

În martie 2024, CNAIR l-a dat în judecată pe Laicu și i-a cerut să restituie cei 9.791 lei.

În septembrie anul trecut, Tribunalul București a decis ca Ovidiu Laicu să restituie cei aproape 10.000 lei încasați ilegal în baza propriilor pontaje. În acest caz, Laicu a dat vina pe angajații din cadrul Compartimentului Dispecerat din cadrul Serviciului Întreținere Drumuri și Autostrăzi, care nu au respectat procedura.

„Activitate deosebită din partea directorului”. Mobilizare la domiciliu

Laicu susține că a lucrat în condiții cu fenomenele meteorologice deosebite, ceea ce a dus la o activitate deosebită din partea sa. Directorul DRDP arată că el organizează și coordonează activitatea secțiilor de drumuri naționale din zona Moldovei. Directorul DRDP a mai precizat că a activat în baza unui normativ de intervenție în cazul dezastrelor produse de fenomenele meteorologice periculoase la drumurile publice, decizie impusă de directorul Companiei în octombrie 2008 și care își produce efecte și acum.

„Ori de câte ori se ivesc fenomene meteo neobișnuite ce ar putea determina inundarea drumurilor aflate în administrarea DRDP Iași sau formarea de ghețușuri (cod galben, portocaliu sau roșu de ploi ori ninsori, centrul operativ are obligația de a desfășura acțiuni de prevenire a dezastrelor și restabilire a circulației pe drumurile publice. Cum Ovidiu Laicu esre director general regional al DRDP Iași, acesta deține în virtutea funcției și calitatea de președinte al centrului operativ, desfășurând o activitate permanentă, fiind la dispoziția angajatorului și acționând potrivit atribuțiilor de serviciu în situația în care fenomenele meteorologice o impuneau”, se arată în cererea depusă de Laicu.

Cere banii pe atenționările meteo din urmă cu trei ani

Laicu susține că se impune compensarea orelor în care a stat la dispoziția CNAIR, conform dispozițiilor emise de conducerea Companiei. Acesta arată că munca prestată în afara duratei normale timpului de muncă este considerată una suplimentară. Directorul DRDP a arătat că ar trebui să beneficieze de salariul corespunzător pentru orele prestate peste programul normal de lucru, ori el nu a beneficiat de compensarea orelor libere în toată această perioadă: „Cu titlu de exemplu, în luna iulie 2022 au existat atenționări meteorologice care au durat peste 24 ore, atenționarea meteorologică din 29 iulie 2022, ora 12.00, cu valabilitate până pe 31 iulie 2022, ora 22.00”

Laicu vrea compensarea pentru 1.216 ore. Susține că a fost ignorat pentru munca prestată

Directorul DRDP Iași susține că a fost consemnat la domiciliu vreme de 1.216 ore, ceea ce înseamnă cumulat 50,6 zile:

„Deși pe parcursul consemnului la domiciliu angajatul nu prestează munca la care este obligat conform contractului individual de muncă, acesta se află la dispoziția angajatorului, putând fi chemat în orice moment să presteze munca în favoarea acestuia, așadar neavând posibilitatea de a dispune în mod liber de timpul său pentru refacerea capacității de muncă”.

Laicu mai pretinde că nu a fost recompensat pentru munca desfășurată în calitate de președinte al centrului operativ, respectiv cea de coordonator al Comandamentului Operațional de Iarnă al DRDP, dar și perioada în care a fost consemnat la domiciliu.

Se plânge de discriminare politică. Directorul CNAIR e la PNL

Laicu susține și că între decembrie 2020 și aprilie 2021 și noiembrie 2021 – aprilie 2022, Dan Pilă, fost director al DRDP Iași până în iunie 2022, a beneficiat de un spor de mobilitate de 15 la sută. Mai mult, Ovidiu Laicu menționează că Pilă a fost tratat preferențial de conducerea Companiei.

„Deși Dan Pilă a beneficiat de acest spor în aceleași condiții, angajatorul nu a efectuat niciun control cu privire la acesta, nu a identificat nicio neregulă și nu a solicitat în instanță să înapoieze sumele încasate cu acest titlu (…) Este de notorietate faptul că directorul CNAIR, Cristian Pistol, este membru al formațiunii politice PNL, în timp ce reclamantul este membru al PSD, acesta fiind și motivul pentru care a fost cel sancționat disciplinar și cel căruia i s-a solicitat restituirea indemnizației de mobilizare, susține Ovidiu Laicu.

Cum a fost prins de CNAIR?

În luna ianuarie a anului 2023, serviciul de control intern al CNAIR a verificat pontajele în baza cărora Ovidiu Laicu a încasat sporurile pentru zilele de mobilizare. S-a constatat că Laicu și-a aprobat singur plata orelor de mobilizare din iunie 2022 până în decembrie 2022, dar nu a putut fi tras la răspundere decât pentru pontajele și plățile efectuate pentru luna decembrie. Pentru lunile anterioare intervenise prescripția. Astfel, Laicu a fost sancționat disciplinar pentru plata nejustificată a 344 de ore de mobilizare din totalul de 1.216 ore plătite ilegal. Astfel, în perioada octombrie- decembrie 2022, directorul Laicu și-a aprobat plata a 704 ore de consemnare la domiciliu, reprezentând spor nejustificat de 4.850 lei. În lunile iunie – septembrie 2022, au fost pontat și plătite cu sporuri de 4.941 lei, 501 ore de consemnare la domiciliu. Verificările CNAIR au scos la iveală suprapuneri de pontaje, fiind plătite sporuri de weekend și ore de mobilizare în zile lucrătoare.

 

 

Vlad ROTARU

 

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here