Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a făcut declarații controversate într-un interviu televizat, acuzând influențe occidentale în blocarea candidaturii lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale din România.
Aflat în dialog cu jurnaliștii postului rusesc Vesti, Lavrov a susținut că decizia de a-l exclude pe Georgescu de pe lista candidaților a fost una impusă de la cel mai înalt nivel al administrației de la București. Potrivit acestuia, ordinul ar fi venit direct de la președintele României, pe fondul presiunilor geopolitice exercitate de Uniunea Europeană și SUA.
Lavrov acuză o democrație „cu dublu standard”
În discursul său, șeful diplomației de la Moscova a reluat criticile tradiționale la adresa Occidentului, sugerând că democrația promovată de UE și SUA se aplică selectiv, în funcție de interesele politice ale momentului.
„Modul în care democrația este interpretată astăzi în Vest se abate de la esența principiilor consfințite în Carta ONU”, a declarat Lavrov, adăugând că recentele luări de poziție ale Ursulei von der Leyen și ale altor lideri europeni arată o tendință periculoasă de a impune o versiune unică și absolută a democrației.
Călin Georgescu, exclus politic din cursa electorală?
Referindu-se la cazul concret al lui Călin Georgescu, Lavrov a transmis că, deși acesta ar fi fost exonerat de orice acuzație de către Curtea Constituțională a României, Comisia Electorală Centrală a decis să-i interzică participarea în alegeri.
„Ni s-a transmis clar: nu contează decizia Curții. Ordinul a fost să nu-i permitem să candideze, pentru că refuză să-l condamne pe Vladimir Putin și să denunțe public Federația Rusă”, a afirmat Lavrov.
Reacție dură la adresa Uniunii Europene
În finalul intervenției sale, ministrul rus a lansat un atac simbolic și asupra liderilor europeni, acuzându-i că au uitat valorile fundamentale ale cooperării internaționale. El a citat o declarație a fostului președinte american Franklin D. Roosevelt, din 1945, în care se afirma că „pacea mondială nu poate fi realizată de o singură națiune sau partid, ci doar prin efortul comun al întregii lumi”.
Lavrov a încheiat subliniind că această viziune a fost complet abandonată în prezent, în favoarea unei hegemonii ideologice și a unui discurs politic care exclude orice opinie alternativă.