Firma unui fost consilier local liberal a fost amendată de Inspectoratul Teritorial de Muncă pentru că nu și-a plătit angajații la timp. Gemite Technology SRL, patronată de Alexandru Coțofan, a încasat o amendă de 55.000 lei pentru nerespectarea drepturilor angajaților. Codul Muncii arată că un angajator care întârzie plata salariului cu mai mult de o lună de la data de plată riscă amendă contravențională de la 5.000 lei la 10.000 de lei pentru fiecare persoană căreia nu i s-a plătit salariul. Administratorul firmei dă vina pe întârzierea finanțării unui proiect european, care l-a lăsat fără bani. „Am derulat proiectul cu propria finanțare din fonduri proprii, sens în care întârzierile la decontarea sumelor de cofinanțare din partea autorităților de management și a statului însuși au generat grave dezechilibre în plata furnizorilor și, ocazional, a angajaților, aceste cheltuieli având caracter eligibil în cadrul proiectului”, susține Alexandru Coțofan. Firma acestuia a dat în judecată ITM pentru a scăpa de amendă.
Firma patronată de un fost consilier local PNL a fost sancționată de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) pentru mai multe abateri constatate de la Codul Muncii. Firma Gemite Technology SRL, administrată de Alexandru Coțofan, fost ales local PNL, a fost amendată pentru că nu a plătit salariile angajaților la timp, nu s-au acordat nici concediile de odihnă integral sau nu s-au realizat pontajele. În schimb, reprezentanții firmei dau vina pe întârzierile la plăți în contul unui proiect european care au dus la blocarea activității societății în mai multe perioade.
Amendă de 55.000 lei pentru neplata drepturilor salariale
În ianuarie 2025, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Iași a sancționat firma condusă de Alexandru Coțofan cu o amendă de 55.000 lei (11.000 euro) în urma controlului făcut la sediul firmei din strada Petru Movilă. Societatea care numără 20 de angajați a fost controlată pentru identificarea și combaterea muncii nedeclarate, dacă se respectă contractele de muncă sau dacă se respectă drepturile salariale. Acest ultim aspect i-a făcut pe inspectorii ITM să sancționeze firma. ITM a arătat că din ordinele de plată și situațiile centralizatoare au rezultat restanțe salariale către 7 angajați, iar pentru alte cinci persoane erau neplătite salariile mai bine de o lună, perioada calculată fiind între noiembrie și decembrie 2024.
„Angajatorul are obligația de a plăti integral toate drepturile salariale restante cuvinte tuturor salariaților, inclusiv pentru lunile noiembrie decembrie 2024, cu respectarea prevederilor din Codul Muncii și de a menționa pe fiecare dovadă de plată perioada pentru care sunt achitate drepturile salariale respective”, au transmis reprezentanții ITM Iași.
Articoul 168 din Codul Muncii arată că un angajator care întârzie plata salariului către angajat cu mai mult de o lună de la de la data de plată a salariului riscă amendă contravențională de la 5.000 lei la 10.000 de lei pentru fiecare persoană căreia nu i s-a plătit salariul.
ITM i-a dat și avetismente firmei lui Coțofan
Firma lui Coțofan și-a modificat denumirea din Gemite Ro SRL în Gemite Technology SRL în octombrie 2024, fără a mai transmite modificarea în registrul electronic de evidență a salariaților. ITM a dispus firmei să remedieze nouă măsuri în urma controlului pe care l-a efectuat la sediul Gemite. Una dintre acestea a vizat transmiterea în registrul electronic de evidență a salariaților modificările privind denumirea firmei. ITM a cerut ca fiecare salariat să dețină copii după contractele de muncă, ceea ce în cazul firmei nu ar fi fost cazul. Conform ITM, firma nu a prezentat un document întocmit inclusiv pentru data inspecției care să conțină evidența zilnică a orelor de muncă prestate de angajați.
„Angajatorul evidențiază pe statele de plată a salariilor efectuarea concediului de odihnă de către salariați, au fost prezentate situații centralizatoare și cereri din partea salariaților, din care rezultă că sunt situații în care nu se respectă prevederile din Codul Muncii privind acordaea anuală integral a concediului deodihnă către salariați”, arată cei de la ITM Iași.
Coțofan dă vina pe greutățile din ultimii ani
Firma controlată de fostul consilier local PNL susține că în ultima perioadă societatea a avut mai multe probleme cu producția din cauza creșterii costurilor materialelor.
„Subscrisa societate desfășoară activități în domeniul construcțiilor industriale, și mai nou, și mai nou în domeniul procedurii de materiale de tip AIM (advanced inorganic materials). Acest domeniu de activitate a întâmpinat și întâmpină multiple dificultăți încă din perioada pandemiei, și ulterior în contextul războiului din Ucraina, costurile necesare desfășurării activităților de producție depășind orice estimări prudente ale unei afaceri din acest domeniu, iar derularea în timp normal a etapelor specifice fiind cu mult întârziată în actualul context european”, susține firma amendată.
Explicația firmei Gemite: Nu a primit banii pe un proiect european, s-a ajuns la întârzieri
Coțofan susține că între 2021 și 2024 a derulat un proiect cu fonduri europene, în care autoritatea de management a întârziat virarea plăților peste 6 luni. Coțofan a mai precizat că atunci când a primit tranșele de bani, sumele au fost incomplete și nici nu a primit partea de cofinanțare guvernamentală, de peste 1.000.000 lei.
„Am derulat proiectul cu propria finanțare din fonduri proprii, sens în care întârzierile la decontarea sumelor de cofinanțare din partea autorităților de management și a statului însuși au generat grave dezechilibre în plat furnizorilor și, ocazional, a angajaților, aceste cheltuieli având caracter eligibil în cadrul proiectului”, mai susține reprezentantul firmei. Acesta arată că a trimis adrese către ITM prin care a explicat că neplata salariilor provine de la întârzierile generate de lipsa fondurilor europene și nu din cauza vreunui management defectuos al companiei. Cu toate acestea, inspectorii ITM au apreciat că firma nu a respectat drepturile angajaților privind garantarea în plată a salariului minim brut, conform Codului Muncii (Legii 53/2003) și a dat o sancțiune maximă, de 55.000 lei.
Coțofan cere anularea amenzii în instanță
Firma Gemite a avut în 2023, anul depunerii ultimului bilanț, o cifră de afaceri de peste 3.700.000 lei, un profit de aproape 62.000 lei și datorii de circa 17.000.000 lei. Societatea a contestat sancțiunea dată de ITM în instanță și a cerut înlocuirea amenzii cu avertismentul.
„Este lipsit de orice dubiu că abaterea contravențională nu este o abatere lipsită de gravitate în planul raporturilor juridice de muncă. Cu toate acestea, conduita a fost și este în sensul recunoașterii vinovăției și a remedierii de îndată a consecințelor care au depășit cadrul legal. După data efectuării controlului, am inițiat de îndată procesul de remediere în sensul celor dispuse de inspectorii ITM”, au mai spus reprezentanții firmei lui Coțofan.
Probleme cu statul din cauza proiectelor europene. Acuzații de fraudă
Firma fostului consilier local Alexandru Coțofan se află în război deschis și cu Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, care a identificat mai multe nereguli în privința derulării unui proiect cu finanțare europeană în valoare de peste 10.000.000 de lei. Pe vechea denumire, Gemite RO SRL, parte a grupului Canadian Gemite Products Inc, firma a fost acuzată că ar fi dirijat un contract de 980.000 de dolari către o companie care își are sediul în aceiași localitate cu „firma-mamă”, Ontario din Canada.
Vlad ROTARU