Scandalul Huawei la Parlamentul European. Procurorii cercetează dacă opt eurodeputaţi, printre care și trei români, au primit bani pentru o scrisoare deschisă

Procurorii belgieni investighează dacă gigantul Huawei a făcut plăţi ilegale pentru a obţine o scrisoare deschisă scrisă şi semnată de opt parlamentari europeni, dintre care trei sunt români, care apăra, în 2021, interesele gigantului tehnologic chinez, potrivit documentelor judiciare văzute de POLITICO, arată știripesurse.ro Fiecărui cosemnatar al scrisorii i s-ar fi oferit 1.500 de euro, afirmă judecătorul de instrucţie în descrierea anchetei belgiene. Cei trei români ar fi Cristian Buşoi, Daniel Buda şi Tudor Ciuhodaru.

Luna aceasta, autorităţile belgiene au făcut percheziţii la 21 de adrese, ca parte a unei anchete privind „corupţia activă din Parlamentul European”, care „a avantajat Huawei”. Anchetatorii analizează „cadouri excesive” sau „remuneraţii pentru luarea de poziţii politice” care au avut loc „din 2021 până în prezent”, au declarat procurorii. Într-un al doilea test major de responsabilitate pentru Parlamentul European după scandalul Qatargate din 2022, patru persoane au fost acuzate de corupţie şi organizare criminală şi una de spălare de bani, a anunţat săptămâna trecută procuratura belgiană.

CE SPUN SEMNATARII SCRISORII

Rămâne neclar dacă vreunul dintre co-semnatarii scrisorii din 2021 este investigat de autorităţile belgiene în cadrul anchetei privind corupţia Huawei, dar mai mulţi dintre aceşti actuali şi foşti membri ai Parlamentului European se străduiesc acum să se distanţeze de aceasta, notează POLITICO. Publicaţia de la Bruxelles i-a întrebat pe toţi aceştia despre implicarea lor. Cei care au răspuns au spus că nu au fost contactaţi de autorităţi cu privire la scrisoare.

Fostul europarlamentar român Cristian-Silviu Buşoi (PNL) a declarat că nu a consimţit niciodată să semneze. „M-am uitat prin e-mailul meu oficial şi nu am găsit nicio corespondenţă referitoare la această scrisoare”, a spus el într-o declaraţie scrisă. „De asemenea, nu-mi amintesc să-i fi dat consimţământul verbal domnului Martusciello, aşa cum se obişnuieşte uneori atunci când colegii caută sprijin pentru iniţiativele lor”, a mai spus el, adăugând că nici el, nici personalul său nu au primit vreo compensaţie şi nici nu aveau cunoştinţă de vreo schemă legată de semnarea scrisorii.

Conservatorul român Daniel Buda (PNL), de asemenea semnatar, a atribuit implicarea sa echipei sale, declarând că a fost informat prin intermediul unui briefing pregătit de personalul biroului său. „Sprijinul meu a fost determinat exclusiv de preocupările privind infrastructura digitală rurală, nefiind influenţat de părţi externe”, a declarat el într-un răspuns prin e-mail. El a adăugat că nu a fost contactat de nicio autoritate de anchetă în legătură cu scrisoarea şi că nici el, nici echipa sa nu au primit bani în schimbul semnăturii sale. „Nu am avut cunoştinţă – nici atunci, nici acum – că în spatele acestei scrisori sau activităţi ar putea exista o astfel de schemă”, a declarat el pentru POLITICO într-o comunicare scrisă.

Deputatul conservator italian Herbert Dorfmann a insistat că textul a fost ideea lui Martusciello şi a declarat că nu ar fi semnat scrisoarea dacă ar fi ştiut că are legătură cu firma chineză. „Întotdeauna am fost din punct de vedere politic în favoarea excluderii Huawei de pe piaţa europeană”, a declarat el pentru POLITICO. Politicianul a adăugat că nici lui, nici echipei sale nu li s-au oferit bani „sau orice altă formă de compensare în schimbul semnăturii”.

Fostul deputat social-democrat român Tudor Ciuhodaru nu a răspuns solicitărilor de comentarii, precizează POLITICO.

Aldo Patriciello, un eurodeputat italian de extremă dreapta, a declarat într-un e-mail: „Sincer, mă chinui să îmi amintesc dacă solicitarea semnăturii mele a venit prin e-mail, apel telefonic sau WhatsApp”. El a adăugat că nu a avut nicio relaţie directă sau indirectă cu Huawei sau cu lobbyiştii săi.

Fostul deputat social-democrat italian Giuseppe Ferrandino a spus: „Sunt sigur că nu am semnat niciodată nicio scrisoare de acest gen” şi a adăugat că nu a fost contactat niciodată de autorităţi cu privire la acest subiect. „Nimeni nu mi-a oferit vreodată bani pentru a-mi influenţa activitatea parlamentară”, dă el asigurări.

Printre alţi semnatari s-au numărat deputatul italian de extremă-dreapta Giuseppe Milazzo, care a declarat pentru agenţia italiană de ştiri ANSA că nu a avut niciodată întâlniri legate de ancheta în cazul Huawei: „Nu mi s-au oferit niciodată şi nu am acceptat niciodată bani, cadouri sau orice fel de favor, direct sau indirect, de la Huawei”, a spus el.

Într-o scrisoare adresată preşedintei Parlamentului European, Roberta Metsola, 28 de membri ai legislativului au îndemnat instituţia să „suspende temporar orice deputat european, suspectat în mod credibil de implicare, de la orice activitate parlamentară legată de interesele chineze”.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here