Orașul Podu Iloaiei a pierdut o investiție de 9.300.000 lei din fonduri europene, deoarece cererea de finanțare a fost întocmită greșit de o firmă de consultanță, abonată la contracte cu primăria. Fondurile pierdute trebuiau folosite pentru reabilitarea și eficientizarea termică a unei grădinițe, achiziția unui microbuz, precum și dotarea unității școlare. Serviciile de consultanță au costat 230.000 de lei, dar firmele contractate s-au raportat la un ghid de finanțare care nu era însă valabil. În plus, Agenția de Dezvoltare Nord Est a descoperit că în documente a fost mărit artificial numărul de copii școlarizați. Această practică a devenit un fenomen: primăriile cheltuiesc sume uriașe de bani pentru servicii de consultanță pentru proiecte care nu se mai realizează însă vreodată. Firmele de consultanță încasează banii, viața comunităților locale rămâne însă neschimbată.
Orașul Podu Iloaiei a pierdut o finanțare de peste 9.000.000 lei pentru reabilitarea energetică a unei grădinițe din oraș după ce a întocmit greșit un proiect. Primăria condusă de liberalul Ioan Alexa a plătit și câteva sute de mii de lei unor firme din siajul PNL pentru întocmirea documentației, proiect care a fost respins de Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord- Est (ADR-NE) pentru că nu au fost respectați pașii din ghidul de finanțare. Primăria a mărit artificial un criteriu de departajare pentru proiect, lucru sesizat de ADR-NE, care a redus punctajul.
Proiect de 9.300.000 lei depus la ADR-NE.
În cursul anului trecut, Primăria orașului Podu Iloaiei a depus la ADR-NE o cerere de finanțare pentru „reabilitarea și eficientizarea termoenergetică a grădiniței cu program normal amplasată pe strada Traian”, clădire cu o suprafață de 970 mp. Grădinița funcționează într-un corp de clădire, parte a Școlii Gimnaziale Alexandru Ioan Cuza, instituție care are personalitate juridică. Proiectul urma să fie derulat prin Programul Operațional Regional 2021-2027- Prioritatea 6- O regiune educată”, cu o finanțare de 9.399.272 lei. Investiția viza reabilitarea și eficientizarea termică a clădirii, achiziția unui microbuz, precum și dotarea grădiniței. Suma de 1.934.672 lei reprezenta contribuția primăriei, sumă considerată neeligibilă. Conform indicatorilor tehnico-economici suma de 5.800.000 lei era destinată pentru construcție și montaj.
Investiția a fost respinsă. Primăria și Școala au „forțat” un criteriu de departajare
Proiectul a fost respins de ADR-NE după ce a obținut doar 77 de puncte și nu s-a mai încadrat în finanțare. Nemulțumiți de răspunsul primit, cei de la Podu Iloaiei au contestat decizia, însă au fost refuzați din nou pentru că solicitarea de finanțare a fost întocmită greșit, iar autoritatea locală a căutat să beneficieze de un punctaj mai mare nerespectând criteriile de departajare. UAT Podu Iloaiei a contestat faptul că nu a fost luat în seamă criteriul privind capacitatea unității de învățământ, apreciată de autoritatea locală și de Școală la 245 de preșcolari. Doar că ADR-NE a constatat că proiectul prevede reabilitarea unui corp de clădire cu o capacitate de 94 de copii, ceea ce a dus la scădea punctajului final.
Primăria a consultat alt ghid de finanțare. Proiectul a fost depus greșit
Primăria susține că în ghidul solicitantului, publicat pe 29 aprilie 2024, era trecută prevederea că proiectul se referă la întreaga capacitate a unității cu personalitate juridică, în speță Școala Gimnazială Alexandru Ioan Cuza. Doar că ADR-NE a arătat că prevederile proiectului au fost publicate în ghidul din 18 iunie 2024, actualizat în luna octombrie 2024. Ghidul din luna aprilie era doar o formă în fază de consultare publică și nu trebuia luat în considerare. Cum proiectul prevede reabilitatea termică a clădirii C2, experții ADR- NE au concluzionat că e vorba doar de un corp de clădire și astfel au acordat punctajul aferent, adică doar 6 puncte pentru o capacitate cuprinsă între 50 și 99 locuri. În cererea depusă de orașul Podu Iloaei erau menționați în mod greșit 245 de copii școlarizați.
Primăria a cerut reevaluarea cererii de finanțare
Sesizând faptul că proiectul nu respectă ghidul de finanțare, ADR-NE a cerut inițial clarificări de la Primăria Podu Iloaiei. Primăria a susținut că punctajul s-a datorat adresei emise de școală și încărcat în proiect prin care se arată că întreaga capacitate a unității în învățământul preșcolar este de 245 de copii, număr care ar fi trebuit să se mențină și după implementarea proiectului. Conform grilei de evaluare, pentru un număr mai mare de 150 de copii urmau să se acorde 10 puncte la acel capitol.
În 25 noiembrie 2024, ADRNE le arată celor de la Podu Iloaiei că până la urmă au obținut 6 puncte la acel capitol, cu cei 94 de copii ce sunt beneficiarii investiției. „Conform informațiilor din documentul Situația unității de învățământ vizate de proiect, emis de unitatea de învățământ Școala Gimnazială Al.I. Cuza pentru unitatea arondată Grădinița cu Program Normal, capacitatea totală a unității de învățământ la care se ajunge după implementarea proiectului este de 94 locuri”, arată ADR- NE.
Podu Iloaiei a dat în judecată ADR-NE și Ministerul Dezvoltării
După ce i-a fost respinsă și contestația la ADR-NE, primăria a depus o acțiune în instanță prin care a cerut obligarea Agenției să-i reevalueze proiectul. „Anularea deciziei nr.42179/AM/20.12.2024 de soluționare a contestației prin care s-a dispus respingerea contestației formulate de subscrisa împotriva notificării rezultatului evaluării tehnico-financiare a proiectului, anularea parțială a notificării rezultatului evaluării tehnico-financiare a proiectului în ceea ce privește punctajul acordat la subcriteriul A.2.8. Capacitatea propusă prin proiect a sălilor de creșă/grădiniță/clasă a unității de învățământ, respectiv să se constate că proiectul depus trebuie punctat cu 10 puncte la subcriteriul A.2.8”, solicită Primăria condusă de Ioan Alexa
ADR-NE: „Școala nu face obiectul investiției. Se mărește artificial criteriul de departajare”
ADRNE a menționat că a decis respingerea contestației pentru că autoritatea locală nu a respectat pașii pentru finanțare. ADR-NE arată că proiectul a rămas notat la 77 puncte și că în urma evaluării tehnico-financiare, proiectul a fost punctat conform documentației transmise de solicitant în urma răspunsurilor la solicitările de clarificări.
„În cauză, rezultă clar că, inclusiv din documentele retransmise de reclamantă că unitatea de învățământ vizată de proiect este structura arondată Grădinița cu Program Normal, iar capacitatea totală a unității de învățământ la care se ajunge după implementarea proiectului vizează tot grădinița și nu Școala Gimnazială, unitate de învățământ cu personalitate juridică ce nu face obiectul investiției”, mai arată cei de la ADR-NE.
Mai mult, ADR-NE arată că valorile pragului de departajare nu pot face obiectul capacității unei unități de învățământ cu mai multe unități școlare arondate „deoarece ar mări artificial valoarea acestui criteriu și nu ar mai avea nicio eficiență în departajarea solicitanților”.
230.000 lei dați pe mâna băieților deștepți din consultanță! Firmele conectate la banii primăriei au dat chix
În vara anului trecut, pe 24 iulie, Primăria Podu Iloaiei plătea 140.000 lei, prin achiziție directă, pentru întocmirea documentației de avizare a lucrărilor. Procedura a ajuns la societatea Third Nest SRL, firmă administrată de arhitectul Dan Bogdan Scânteie. Firma întocmit studiul topografic, auditul energetic, documentațiile pentru obținerea avizelor și documentaţiile de avizare a lucrărilor de intervenţie. Ulterior, pe 31 iulie 2024, Primăria a mai încheiat un contract pentru servicii de consultanță în depunerea proiectului. 90.000 lei au ajuns la Avetis Management, firmă controlată de Andrei Tabarcea, un afacerist care a primit mai multe contracte de la primăria condusă de Ioan Alexa. Practic, Primăria a plătit 230.000 lei celor două firme pentru a realiza documentația și pentru a beneficia de consultanță pentru obținerea finanțării, doar că afaceriștii au dat rateu, iar primăria a pierdut șansa de a reface grădinița cu fonduri europene.
Scânteie și Tabarcea sunt colegi de birou. Au primit împreună 1.000.000 lei doar de la Podu Iloaiei
Dan Scânteie și Andrei Tabarcea lucrează împreună la Elimet Grup, firmă care se ocupă cu amenajarea spațiilor de locuit, societate administrată de Victor Florin Banu, fiul fostului primar al comunei Comarna. Scânteie este șef birou proiectare, iar Tabarcea este director de dezvoltare. De la Primăria orașului Podu Iloaiei, firma Avetis Management a obținut 745.000 lei pe proiecte de consultanță în ultimii trei ani. Firma Third Nest a primit de la Podu Iloaiei 270.000 lei pentru două contracte unde a întocmit documentațiile.
Trebuie o lege prin care firmele de consultanță să primească banii doar atunci când proiectul sau proiectele își primesc banii. Dacă nu ,firmele să se spele pe cap cu consultanță nereușită.
Nu trebuie nicio lege, trebuie sa puna comision de succes in contract, adica avans mic de 10% iar restul banilor in transe, dupa ce primaria a semnat contractul de finantare. Grosul se lasa la urma, dupa ce s-a incasat finantarea.
Asta daca beneficiarul chiar vrea sa motiveze consultantul sa faca treaba pt el.
Sa fie platite la depunere cu 20-30% (sa-si plateasca facturile la curent, impozite etc), iar restul de 70-80% – la aprobarea proiectului.