Transgaz SA acuză Primăria Iași că a eliberat o autorizație de construire pentru o lucrare care creează „o stare de pericol pentru persoane, bunuri și mediu, stare care persistă”. Este vorba despre o conductă de apă care trece peste magistrala de gaz. Pe lângă faptul că municipalitatea a emis autorizația ilegal, fără a solicita avizul Transgaz SA, investiția a fost realizată fără respectarea normelor tehnice obligatorii de siguranță- „branșament poziționat deasupra conductei, fără tub de protecție din plastic dur”. Beneficiarul autorizației este o firmă privată, Ema Agro Construct SRL din comuna Prisăcani, care deține o hală în zona Tehnopolis. Transgaz SA arată că eliberarea autorizației de construire fără avizul companiei naționale nu a fost un accident și că pentru alte investiții similare ale altor firme private, primăria a solicitat acest aviz. În 2021, pentru societatea Tehniconf Confecții SRL care deține un imobil în aceeași zi, primăria a condiționat eliberarea autorizației de obținerea avizului. „Transgaz SA. a adus la cunoștință Primăriei municipiului Iași existența obiectivului mai sus menționat și obligativitatea obținerii avizului”, arată compania într-o acțiune depusă la instanță în care solicită obținerea unei noi autorizații și efectuarea lucrării conform legii și normelor de siguranță.
Societatea Transgaz SA se războiește cu o firmă din județul Iași și cu Primăria municipiului Iași din cauza unei lucrări care a pus în pericol un întreg cartier. În octombrie 2022, Primăria Iași a emis un certificat de urbanism pentru firma Ema Agro Construct SRL din comuna Prisăcani, administrată de Elena Gavril, privind o serie de lucrări la extinderea branșamentului de apă pe un teren din zona Fortus SA, de circa 3.600 mp, care a intrat în proprietatea firmei respective. Doar că certificatul a fost emis fără avizul societății Transgaz SA, cea care a arătat ulterior că lucrarea efectuată pune în pericol conducta de gaz, cât și oamenii și clădirile din zonă.
Lucrare aprobată de primărie fără avizul Transgaz! Proiect peste conducta de gaz
Lucrarea făcută de firma din Prisăcani nu are avizul tehnic al Transgaz și a fost realizată peste conducta de transport gaze naturale DN 300/500 Valea Lupului-Fortus. Acum, societatea de gaze cere ajutorul judecătorilor pentru a obliga firma și primăria să mute branșamentul de apă. „Lucrările au fost realizate cu încălcarea interdicțiilor prevăzute de art 190 din legea energiei electrice și gazelor naturale nr 123/2012, precum și a dispozițiilor art 33 din normele tehnice pentru proiectarea și execuția conductelor de transport gaze naturale, aprobate prin ordinul președintelui ANRE nr 118/2013, întrucât prin modul de execuție al branșamentului poziționat deasupra conductei, fără tub de protecție din plastic dur, este pericilitată siguranța în exploatare a conductei”, susțin reprezentanții Transgaz SA.
Primăria a eliberat acte fără toate avizele necesare
Societatea susține că branșamentul de apă a fost făcut în zona de protecție a conductei de gaz și că lucrarea a fost efectuată prin nerespectarea legii, într-o zonă de protecție a conductelor de gaze naturale. „Zona în care sunt realizate lucrările este subtraversată de conducta de transport gaze naturale DN 300/500 Valea Lupului- Fortus , obiectiv aferent SNT gaze naturale. Lucrările realizate de către pârâtă afectează exploatarea în siguranță a conductei de gaze naturale. Pârâta a executat lucrările pe conductă fără a deține avizul favorabil de amplasament din partea operatorului licențiat al S.N.T. gaze naturale Transgaz SA, aviz obligatoriu potrivit dispozițiilor art 5 și 7 din Legea 50/1991, privind autorizarea lucrărilor în construcții, iar pentru protecția obiectivelor aferente SNT, efectuarea de lucrări fără aviz este interzisă”, mai arată cei de la Transgaz SA.
Primăria a inclus în certificat avizul Delgaz Grid! Pentru un proiect din vecinătate, a condiționat certificatul de avizul Transgaz
În vara anului trecut, Transgaz a cerut explicații de la societatea care a făcut lucrarea, iar firma din Prisăcani a arătat că a respectat certificatul de urbanism nr. 2530/1.11.2023, emis de primarul Mihai Chirica, cu avizul celor de la Delgaz Grid SA. Numai că Transgaz a arătat că certificatul și apoi autorizația de construcție au fost emise fără respectarea legii prin care astfel de lucrări se fac doar cu avizele operatorilor din sectorul de petrol și gaze. „Punctăm faptul că la redactarea certificatului de urbanism nr. 2530/01.11.2023 nu a fost completat pct. 4 lit. d)3, intitulat avizele/acordurile specifice ale administrației publice centrale și sau ale serviciilor descentralizate (conform formularului emis de institutia dvs.), prin indicarea expresă a denumirii operatorului SNT, în speță- S.N.T.G.N. Transgaz S.A., conform condiției impuse de dispozițiile art. 11 alin.{2), fiind doar bifată poziția de la punctul d.1) avize și acorduri privind utilitățile urbane și infrastructura: gaze naturale, ori Transgaz S.A. nu face parte din categoria operatorilor de utilități urbane”, arată Transgaz, care a mai specificat că a cerut explicații de la municipalitate și nu a primit nimic. În plus, Transgaz susține că pentru o altă lucrare din vecinătatea Tehnopolis, la societatea Tehniconf Confecții SRL, în 2021 a fost solicitat și obținut avizul Transgaz pentru o lucrare de alimentare cu energie electrică și un post de transformare.
Avize peste avize emise fără respectarea legii
În plus, Transgaz SA susține că ulterior a fost emisă autorizația de construire 262/24.04.2024 și că nu a fost dat avizul de amplasament, obligatoriu emis de operator. „Considerăm că certificatul de urbanism emis de Primarul municipiului lași, la cererea pârâtei este nelegal deoarece încalcă prevederile art. 11 din Ordinul comun nr. 47/2003, care prevăd necesitatea obțineri avizului de amplasament obligatoriu de la Transgaz S.A., în vederea emiterii autorizației de construire, întrucât zona respectivă este subtraversată de conducta de transport gaze naturale DN 300/500 Valea Lupului Fortus, aspect adus la cunoștința acestei instituții”, mai susțin reprezentanții Transgaz SA.
Transgaz a atenționat primăria de existența magistralelor de gaz
Operatorul de gaz explică că pe teritoriul orașului sunt patru mari conducte de gaz și astfel municipalitatea este nevoită să ceară avizul acesteia ori de câte ori se fac lucrări în zonele respective. În plus, în ultimii ani, transgaz a trimis mai multe adrse prin care a arătat că în oraș sunt două conducte de transport gaze naturale și două stații de reglare măsurare și că astfel trebuie aviz din partea sa. ”Punctăm faptul că SNTGN Transgaz S.A., prin punctul de lucru- Exploatarea Teritorială Bacău, a adus la cunoștință Primăriei municipiului lași. existența obiectivului mai sus menționat aferent SNT gaze naturale, amplasat pe teritoriul administrativ al municipiului lași și obligativitatea obținerii avizului”, arată societatea.
Aviz cerut după izbucnirea scandalului. Firma a refuzat să plătească taxa de 1.213 lei
După ce Transgaz a cerut explicații, societatea care a efectuat lucrarea a depus o cerere de acordare a avizului de amplasament, în 31 octombrie 2024, pentru lucrările privind extinderea rețelei de apă , a branșamentului și a rețelei de canalizare din Poitiers 10, la ansamblul de clădiri industriale și edilitare, doar că ulterior nu a plătit o taxă de 1.213,9 lei. Taxa era pentru eliberarea avizului respectiv, fiind emisă chiar și o factură.
Transgaz: „Lucrarea a creat o stare de pericol pentru persoane, bunuri și mediu, stare care persistă”! Se cere o expertiză
Reprezentanții acestei societăți susțin și faptul că prin nerespectarea legii și efectuarea lucrării fără avizul lor întreaga zonă este în pericol: „Prin efectuarea lucrărilor în zona de siguranțăa conductei de transport gaze naturale DN 300/500 Valea Lupului- Fortus cu nerespectarea dispozițiilor art 33, al 8 din normele tehnice, s-a creat o stare de pericol pentru persoane, bunuri și mediu, stare care persistă”, mai susțin cei de la Transgaz. Societatea cere și o expertiză pentru a se vedea stadiul lucrării peste conducta de gaze, să se stabilească starea de pericol și dacă proiectul respectă normele tehnice.
Vlad ROTARU