Curtea de Apel București a anulat contractul prin care Mihail Vlasov a donat către fiica sa, Ingrid Vlasov, o proprietate de lux de pe malul Lacului Snagov formată dintr-o vilă de 750 mp și o anexă de 276 mp @ Controversatul avocat ieșean a fost acționat în judecată de către instituția pe care a condus-o ani la rând, Camera de Comerț și Industrie, care încearcă să recupereze de la acesta un prejudiciu care depășește 10 milioane de euro @ Vlasov plătește jumătate din pensie pentru că pe numele său nu au mai fost identificate bunuri care pot fi valorificate @ Sentința privind nulitatea actului de donație este una surprinzătoare, în primă instanță (Tribunalul București), cererea Camerei de Comerț fiind respinsă @ Deși a fost condamnat la 8 ani de închisoare, pedeapsă din care a executat doar câțiva ani, Vlasov se consideră în continuare nevinovat, în fața magistraților susținând că și-a asumat pedeapsa din „respect pentru justiție, respect care există în ADN-ul meu, ca urmaş al unui bunic judecător şi fiu de judecător, la rândul său fost judecător”
Camera de Comerț și Industrie a României încearcă să recupereze măcar o parte din prejudiciul de peste 53 milioane lei pe care l-a provocat instituției avocatul ieșean Mihail Vlasov și pe care acesta a fost obligat să-l restituie odată cu pronunțarea sentinței în care a fost condamnat definitiv în noiembrie 2020 la o pedeapsă de 8 ani cu executare.
Pe 27 ianuarie, Curtea de Apel București a adoptat o primă hotărâre favorabilă Camerei de Comerț și Industrie într-un proces în care instituția a solicitat anularea unui contract prin care Mihail Vlasov a donat fiicei sale, Ingrid Vlasov, o proprietate de lux aflată pe malul Lacului Snagov, într-o zonă în care îi are vecini pe cei mai bogați români. Sentința Curții de Apel este una surprinzătoare având în vedere că, în primă instanță, demersul inițiat de către Camera de Comerț a fost respins de către judecători.
„Admite apelul. Schimbă sentinţa civilă apelată, în sensul că: Admite acţiunea. Constată nulitatea absolută a contractului de donaţie autentificat sub nr. 5036/14.07.2014 de către S.P.N. Coste şi Asociaţii. Obligă pârâţii Vlasov Mihail şi Vlasov Ana Maria Vanda la plata către reclamantă, în solidar, a sumei de 27.659,5 lei, reprezentând cheltuieli de judecată efectuate în prima instanţă”, se arată în minuta publicată de Curtea de Apel pe portalul electronic al instanțelor de judecată.
Vilă de 750mp pe trei niveluri cu anexă de 276 metri pătrați și ponton
Prin procesul deschis împotriva lui Mihail Vlasov și fiicei sale Ingrid, Camera de Comerț urmărește să obțină anularea contractului de donație pentru a valorifica proprietatea de pe malul Lacului Snagov și pentru a recupera o parte din imensul perejudiciu.
![](https://www.7iasi.ro/wp-content/uploads/2025/02/WhatsApp-Image-2025-02-10-at-11.10.22_2d30fb32.jpg)
Cele două clădiri, o vilă de 750 mp cu subsol, parter și două etaje, precum și o anexă de 276 metri pătrați au fost ridicate în perioada 2010 – 2011 pe un teren de 1.637 metri pătrați ce a fost concesionat de la Parohia Ghermănești. Terenul este foarte bine poziționat, cu deschidere la Lacul Snagov pe care familia Vlasov a amenajat un ponton la care pot acosta ambarcațiuni.
După cum susține Camera de Comerț și Industrie în acțiunea depusă la instanță, aflând despre faptul că este urmărit într-un dosar penal instrumentat de DNA, în luna iulie a anului 2014, Mihai Vlasov a donat proprietatea de pe Lacul Snagov, fiicei sale, Ingrid Vlasov.
Toate bunurile lui Vlasov au fost înstrăinate. Vila de la Snagov, pusă „la adăpost”
În acțiunea depusă inițial la Tribunalul București, Camera de Comerț și Industrie susține că, atunci când a început procedurile de executare silită pentru recuperarea prejudiciului, nu a mai identificat niciun bun pe numele fostului președinte Mihail Vlasov și îl acuză pe acesta că a devenit insolvabil, inclusiv prin semnarea contractului de donație către fiică.
![](https://www.7iasi.ro/wp-content/uploads/2025/02/WhatsApp-Image-2025-02-10-at-11.10.23_e9f04ffa.jpg)
„Acest contract de donaţie a fost încheiat de către părţile semnatare, exclusiv, cu scopul nelegitim şi imoral de a se crea o stare de insolvabilitate pârâtului, astfel încât acesta să nu poată fi supus executării silite în vederea recuperării prejudiciilor cauzate reclamantei prin infracţiunile săvârşite în dauna patrimoniului reclamantei.
(…) Urmare condamnării, pe latura civilă a procesului penal, a fost admisă cererea de constituire de parte civilă a reclamantei şi pârâtul a fost obligat la repararea prejudiciului cauzat, respectiv la plata sumei totale de 53.823.942,46 lei (48.301.870, 58 lei singur, iar restul în solidar cu alţi inculpaţi condamnaţi) cu titlu de daune materiale. Având în vedere faptul că pârâtul nu a procedat la plata sumelor la care a fost obligat, prin efectul hotărârilor penale anterior indicate, reclamanta a declanşat executarea silită, în anul 2021, ocazie cu care a constatat că acesta este practic insolvabil, iar toate bunurile imobile pe care le-a deţinut, inclusiv imobilul din litigiul de faţă, au fost înstrăinate/donate, în mod evident cu scopul nelegal şi imoral de a se sustrage de la plata sumelor de bani pe care le datorează, prin înstrăinarea bunurilor sale urmăribile. Scopul real al contractului de donaţie ce face obiectul cauzei nu a fost acela al înstrăinării imobilului de către donatori, ci a fost încheiat formal, cu propria fiică, urmărindu-se în realitate doar conservarea controlului asupra bunului şi sustragerea acestuia de la procedura viitoare de recuperare a prejudiciului produs reclamantei prin infracţiunile săvârşite.
Este de netăgăduit faptul ca acestea au cunoscut şi chiar au urmărit, prin încheierea acestei donaţii, să se asigure că bunul imobil va fi „la adăpost” pe viitor şi nu va putea fi urmărit”, se arată în acțiunea Camerei de Comerț și Industrie a României.
Mihail Vlasov are 81 de ani. Jumătate din pensie pentru 10 milioane de euro
În fața judecătorilor, Mihail Vlasov a susținut că actul de donație nu a avut legătură cu dosarul penal în care a fost urmărit și condamnat în cele din urmă. Mai precis acesta a arătat că urmărirea penală împotriva sa a început ulterior datei la care a fost parafat contractul de donație. Ba mai mult, a ținut să precizeze că se consideră nevinovat în continuare dar că acceptat sentința de condamnare din respect față de justiție, respect pe care îl are în ADN.
În fața instanței, Vlasov a spus că, deşi a considerat şi susţinut că niciodată nu a săvârşit nicio faptă penală, s-a supus hotărârii Înaltei Curți, în respectul faţă de Justiţie, (respect care există în ADN-ul meu, ca urmaş al unui bunic judecător şi fiu de judecător, la rândul său fost judecător).
„Începând cu data rămânerii definitive a hotărârii, 03.11.2020, reclamanta a devenit creditoarea pârâtului şi primeşte bani lună de lună, reţinând 1/2 din pensia de fost judecător şi fost avocat. Până la data de 03.11.2020 (în cei 78 de ani), absolut niciodată, în toată viaţa mea, nu am avut datorii/debite faţă de nicio persoană, fie fizică, fie juridică. La data de 14 iulie 2014, când am semnat actul de donaţie, nu aveam de achitat nicio datorie şi niciun prejudiciu actual sau viitor şi nu aveam cunoştinţă în realitate şi nici în coşmarurile metafizice cele mai horror, sub nicio formă, de existenţa unor cercetări penale cu privire la o presupusă „delapidare” produsă în paguba nimănui”, și-a pledat Vlasov cauza în fața judecătorilor.
Vlasov juca la cazinouri banii Camerei de Comerț
La data de 3 noiembrie 2020, Mihail Vlasov a fost condamnat definitiv la o pedeapsă de 8 ani cu executare, într-un dosar în care DNA l-a acuzat că în perioada 2008 – 2014 a obținut nenumărate foloase materiale personale și pentru apropiați din fondurile Camerei de Comerț și Isdustrie a României.
„După ce a preluat conducerea CCIR, Mihail Vlasov a întreprins acţiuni astfel încât bani din bugetul instituţiei să ajungă la diverse entităţi/societăţi comerciale, în scopul sprijinirii intereselor materiale proprii sau ale unor membri de familie, prin încheierea de contracte şi convenţii. (…) Prin contractele semnate, respectiv contracte de închiriere, contracte de prestări servicii sau colaborare, contracte de asistenţă juridică cu Cabinetul Individual ”Avocat Mihail M. Vlasov”, au fost direcţionate sume de bani sau au fost puse la dispoziţie imobile din patrimoniul CCIR şi Romexpo la preţuri derizorii, în favoarea lui Mihail Vlasov şi a unor membri de familie. Mihail Vlasov şi-a însuşit sume de bani din bugetul CCIR, pe care le-a cheltuit în interes propriu, după cum urmează: suma de 47.599.382,90 lei retrasă din ‘Fondul la dispoziţia biroului de conducere/Fond la dispoziţia preşedintelui’, prevăzut în bugetul CCIR, ridicată în numerar, pe bază de dispoziţii de plată către casierie; suma de 702.487,68 lei retrasă din contul bancar al CCIR, prin plăţi efectuate cu cardul către mai multe cazinouri, pentru participarea la jocuri de noroc, fără să o restituie”, descria DNA faptele comise de Mihail Vlasov.