Pentru că a uitat să completeze un formular, un milionar din Iași a rămas fără banii plătiți pentru un Mercedes și a fost amendat cu 4.000 de euro

Un milionar din Iași a rămas fără banii plătiți pentru un autoturism Mercedes cumpărat din Germania pentru că a uitat să completeze un banal formular. În plus, acesta a și fost amendat cu 4.000 de euro. Oreste Căruceru, a cumpărat prin intermediul firmei sale, Incom SA, o mașină cu peste 28.000 euro, însă ANAF i-a confiscat suma pentru că nu a declarat achiziția în sistemul Ro e-transport. Mașina a fost introdusă în țară pe o platformă și, prin urmare, a fost considerată marfă care trebuie declarată în sistemul electronic Ro e-transport. Legea prevede că, în privința transporturilor nedeclarate, proprietarului i se confiscă contravaloarea mărfurilor și se aplică amendă. Incom SA a dat ANAF în judecată și cere restituirea celor peste 32.000 euro în contul bunului cumpărat din afara țării.

Un om de afaceri din Iași a rămas fără peste 30.000 de euro după ce a fost sancționat de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). Oreste Căruceru, administratorul firmei Incom SA Iași, a cumpărat un autoturism Mercedes din Germania, pentru care a plătit 122.624 lei (24.6500 euro), plus încă 4.000 euro. Achiziția mașinii nu a mai fost declarată și în sistemul Ro e-transport, iar inspectorii ANAF au sancționat societatea cu o amendă de 20.000 lei și cu confiscarea unei sume de bani reprezentând contravaloarea autoturismului.

Milioane de euro din tranzacții imobiliare

Firma Incom SA, una din cele mai vechi de pe piața din Iași, a deținut mai multe terenuri în județ. În urmă cu câțiva ani, societatea lui Căruceru a vândut un teren unei companii deținute de omul de afaceri Cătălin Tudosă în Poitiers pentru circa 3 milioane de euro. Căruceru a fost nevoit să vândă imobilul din cauza unor datorii acumulate la diverși creditori.

Oreste Petronel Căruceru face parte și din galeria membrilor de onoare a Retromobil România, club al pasionaților de mașini clasice și de epocă.

Mercedes cumpărat din Germania, nedeclarat pe platforma ANAF

Incom SA a cumpărat din Hopsten, Germania un autoturism marca Mercedes Benz Gla 200D pentru care a plătit 24.650 euro, fără TVA; mașina fiind introfusă în țară pe o platformă, la data de 31 octombrie. Doar că bunul achiziționat nu a fost înregistrat în platforma Ro e-transport, conform celor de la ANAF, iar societatea administrată de Căruceru a fost sancționată de inspectorii statului.

Conform ANAF, fiind vorba de o achiziție intracomunitară, bunul era supus monitorizării în sistemul Ro e-transport. Este vorba de o platformă prin care sunt monitorizate transporturile rutiere de pe teritoriul național ale bunurilor cu risc fiscal ridicat și transporturile rutiere internaționale de bunuri. Societatea avea obligația să declare mașina și în sistemul electronic printr-un cod unic de identificare a transportului (UIT), cod ce trebuie generat cu trei zile înainte de data declarată a transportului. Însă reprezentanții Incom SA nu au făcut acest lucru și astfel au fost sancționați.

Pentru generarea codului UIT, utilizatorii pot declara în sistemul Ro e-transport datele referitoare la transporturile de bunuri, cu maximum trei zile calendaristice înainte de data declarată pentru începerea transportului, dar până la prezentarea în punctul rutier de trecere a frontierei la intrarea în România sau la locul de import. Astfel, neîndeplinirea obligației beneficiarului de a declara în sistemul Ro e-transport datele referitoare transportului efectuat la 31.10.2024, ora 12.35, pe ruta PTF Nădlac 2A1- Iași, aferent achiziției intarcomunitare constituie contarvenție”, arată inspectorii ANAF în procesul verbal.

Motivarea Incom SA: „Nu suntem firmă de transport”

Administratorul Incom a susnținut că firma pe care o reprezintă nu face transport și de aceea nu a declarant bunul în sistemul respectiv. „SC Incom SA nu este un transportator, obiectul principal de activitate al societății fiind lucrări de instalați sanitare, de încălzire și de aer condiționat, neavând printre obiectivele secundare de activitate activități de transport. Nerealizarea de către SC Incom SA a înscrierii transportului în sistemul RO e-Transport nu a avut nicidecum intenția de fraudare, de prejudiciere a bugetului general al statului, fapta nefiind săvârșită cu vinovăție, mașina a fost cumpărată pentru necesitățile firmei, nu pentru a fi comercializată, ca oricare altă marfă”, susțin reprezentanții Incom SA

În plus, Căruceru susține că nu a fost informat atunci la vamă, ci amenda i-a venit prin poștă. Mai mult acesta susține în fața judecătorilor că se află la prima abatere, la mijloc nefiind nici un prejuciu.

Nu se poate reține nicio intenție de fraudare, întrucât SC Incom SA a achitat contravaloarea mașinii din contul societății, la data de 28.10.2024, factura emisă de furnizor fiind înregistrată în contabilitate, toate operațiunile fiind transparente, înregistrate în contabilitatea firmei și anterioare datelor proceselor verbale contestate prin prezenta plângere, respectiv 31 .10.2024, astfel că nu se poate reține intenția societății de evaziune sau fraudă fiscală, mai susține administratorul Incom SA.

 

Vlad ROTARU

 

1 COMENTARIU

  1. Asta e baiatul lui Petrica Caruceru care era director la Grup 5 Instalatii de pe timpul lui Ceausescu. Ulterior s a numit INCOM . Cum a ajuns aceasta societate cu sute de anajati si cu mii si mii de mp de terenuri in proprietatea acestui Caruceru cca mai apoi sa vanda? E bine de sapatsi aflat

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here