Capitalism de provincie: firma încasează 12 milioane de lei de la stat, angajații lucrează pe schele nefixate și cu instalații electrice improvizate

Omul de afaceri Cornel Brânză a fost amendat din nou de inspectorii ITM Iași după ce nu a asigurat condiții de muncă propriilor angajați. Muncitorii de la blocurile sociale din satul Hlincea, comuna Ciurea, proiect unde Brânză a încasat peste 12.000.000 lei, lucrau la înălțime pe schele nefixate și foloseau echipamente conectate la instalații electrice improvizate. ITM a amendat firma Con-Ted Company cu 8.500 lei, sancțiune contestată de Cornel Brânză. Afaceristul a dat vina pe locatarii blocurilor, încercând să scape de sancțiunile Inspectoratului Teritorial de Muncă. În ultimii ani, ITM a sancționat Con Ted Company SRL cu peste 167.000 lei pentru muncă la negru, falsificarea pontajelor sau pentru neasigurarea condițiilor de lucru. 

Firma controlată de afaceristul Cornel Brânză, Con Ted Company SRL,  a fost sancționată de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Iași pentru că nu a asigurat condiții muncitorilor care lucrau la blocurile sociale din zona Hlincea, comuna Ciurea, lucrare pe care societatea o efectuează în contul unui contract cu primăria respectivă. Brânză a fost prins de către inspectorii ITM că și-a pus angajații să lucreze la înălțime fără protecție, dar și pentru că aceștia lucrau cu echipamente electrice conectate printr-o improvizație la tabloul general. ITM a sancționat în total firma Con Ted Company cu 8.500 lei, amendă pe care Cornel Brânză a contestat-o parțial în instanță. Proiectul de la Ciurea prevedea patru blocuri, cu 48 de apartamente, contractul fiind de peste 12.300.000 lei.

Firma lui Brânză și-a pus în pericol muncitorii

În luna iunie 2024, inspectorii ITM au fost în control pe șantierul blocurilor de la Hlincea și au suprins modul de lucru al angajaților lui Cornel Brânză. Oamenii lucrau la înălțime fără a se asigura împotriva accidentelor. Muncitorii făceau trecerea printre schele pe panouri din lemn care nu erau ancorate de barele metalice, ci erau pur si simplu puse ca un pod pe care oamenii trebuiau să pășească cu tot cu materialele de construcții după ei.

„La controlul în teren din data de 27.06.2024, ora 11.40, la punctul de lucru din Lunca Cetățuii, str. Luceafărului nr. 12, comuna Ciurea, județul lași, s-a constatat că angajatorul S.C. CON TED COMPANY S.R.L. nu a luat măsurile corespunzătoare pentru ca lucrătorii să desfășoare în condiții de siguranță a muncii activitățiile de construcții la înălțime, în sensul că sunt montate treceri între două picioare ale schelei prin panouri din lemn nefixate pe elementele schelei și având o lungime relativ mare”, au arătat inspectorii ITM Iași în procesul verbal. Inspectoratul a amendat firma Con Ted Company cu 3.500 lei pentru că nu a respectet prevederile Legii 319/2006 privind securitatea în muncă.

Aparate conectate la o priză improvizată!

În plus, șantierul de la Hlincea folosea echipamente conectate la o priză improvizată, iar muncitorii care le manevrau erau în pericol de electrocutare. Detaliile nu au trecut neobservate de inspectorii ITM Iași, care au amendat firma lui Brânză cu 5.000 lei pentru această neregulă.

„Angajatorul nu a luat măsurile corespunzătoare pentru prevenirea accidentelor prin electrocutare la executarea, exploatarea, întreținerea și repararea instalațiilor și a echipamentelor electrice, în sensul că era montată prin improvizație o priză electrică direct în tabloul electric de distribuție general”, se arată în procesul verbal întocmit de ITM Iași.

Brânză a bagatelizat amenda: a dat vina pe un frigider

Firma lui Brâznă a încercat să bagatelizeze acțiunea ITM, susținând că tabloul electric era al blocului, și că în apropiere a fost amplasat un frigider în care era apa pentru muncitori, iar aceștia nu ar fi avut de ce să umble la panou, așa cum au sugerat inspectorii ITM, apatratul fiind amplasat lângă panou.

Se reține că era montată o improvizație de priză electrică direct în tabloul de distribuție general. Cu privire la situația de fapt, arătăm că subscrisa realiza lucrări specifice la locația la care se face referire, iar tabloul electric nu îi aparținea. În acel tablou electric era instalația generală a scării de bloc ce era realizată în condiții de legalitate. În condiții de caniculă, pentru respectarea drepturilor salariaților și pentru a asigura condiții de lucru, societatea a asigurat angajaților apă potabilă în cantități mai mari. La fața locului pentru a păstra apa în condiții optime în raport de vremea caniculară, apa a fost depozitată într-un frigider care a fost plasat lângă tabloul electric. Frigiderul se afla la fața locului și a fost sugerat de persoanele de acolo să se folosească pentru angajați. Președintele asociației de proprietari a imobilului la care societatea realizat lucrări a realizat cuplarea frigiderului la acea priză și a apropiat ușa tabloului electric, astfel încât interiorul nu era accesibil decât prin deschiderea ușii, susțin reprezentanții firmei lui Brânză.

Inspectoratul Teritorial de Muncă îl contrazice

ITM a susținut încă că acel tablou electric nu era asigurat și că orice persoană avea acces, riscul de electrocutare fiind destul de mare. Acestea arată în mod evident cabluri de alimentare conectate la instalația de energie care nu sunt pozate corespunzător, nu sunt acoperite ci sunt întinse la vedere și legate cu bandă, accesibile oricăror persoane neautorizate, prelungitoare, fără protecție. Toate acestea sunt montate în starea descrisă într-un spațiu de lucru, unde oricare salariat poate avea acces liber și neîngrădit, susțin reprezentanții ITM Iași.

Amenzi de peste 167.000 lei pentru firmele lui Brânză de la ITM

Brânză nu a pomenit nimic de sancțiunea privind nesiguranța muncitorilor care lucrau pe schele. Afaceristul a cerut doar anularea amenzii privind instalația electrică improvizată și înlocuirea sancțiunii cu avertisment. Totuși, reprezentanții ITM Iași au arătat că firma lui Brânză nu se află la prima abatere. Societatea a mai fost sancționată de ITM de 5 ori, valoarea totală a amenzilor fiind de 167.500 lei pentru diverse abateri de la codul muncii.

Și-a bătut joc de angajații de la hotelul firmei! Sancțiune record pentru afacerist

Cornel Brânză a mai fost prins pe picior greșit după ce și-a bătut joc de proprii angajați. ITM a desfășurat în urmă cu câțiva ani un amplu control la firma Con-Ted Company ca urmare a sesizărilor primite de la foști angajați. Controlul a început în august 2022 cu o vizită în teren la hotelul din strada Atelierului, a continuat și în luna septembrie cu alte două vizite la același hotel din zona industrială, dar și la punctul de lucru din strada Sf. Sava. Controlul s-a lăsat în final cu o amendă record: 145.000 lei pentru muncă la negru, muncă nedeclarată, falsificarea pontajelor și a statelor de plată, neevidențierea și neplata orelor suplimentare, precum și neplata drepturilor salariale către foștii angajați. Inspectorii au constatat cel puțin șapte încălcări grave ale legislației muncii pentru care au aplicat 5 amenzi și 2 avertismente. De asemenea, pentru celelalte deficiențe constatate au dispus 20 de măsuri de remediere.

 

Vlad ROTARU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here