Începând cu 1 septembrie 2024 a demarat proiectul de tip grant Competiția Europeană de
Statistică în România 2024-2025. Proiectul va dura 12 luni și se va desfășura în perioada
septembrie 2024 – august 2025, fiind organizat de Institutul Național de Statistică și Ministerul Educației, cu sprijinul Eurostat. Participarea României la această competiție internațională este o premieră și va fi precedată de parcurgerea unei etape naționale.
Competiția Europeană de Statistică în România – CES 2024-2025 (Olimpiada Națională de
Statistică) se adresează elevilor din învățământul preuniversitar, de nivel liceal. Etapa națională a competiției se va organiza la Iași, de către Inspectoratul Școlar Județean Iași, reprezentat de prof. Gabriela Nedelcu, Inspector Școlar General Adjunct, și de către Direcția Județeană de Statistică Iași, reprezentată de Ciprian Iftimoaei, director executiv adjunct al D.J.S. Iași.
Competiția vizează două categorii de elevi, și anume: categoria A Seniori (elevi din clasele a XI-a și a XII-a) și categoria B Juniori (elevi din clasele a IX-a și a X-a). Fiecare echipă este formată din 2 maxim 3 elevi îndrumați de un profesor coordonator. Elevii trebuie să fie din aceeași unitate de învățământ. Un elev poate participa doar într-o singură echipă. Un profesor poate coordona mai multe echipe din aceeași unitate de învățământ.
Subiectele vor fi realizate de către experți propuși de către Ministerul Educației și din cadrul
Institutului Național de Statistică. Olimpiada va avea un juriu propus de către Ministerul Educației și de către Institutul Național de Statistică. INS realizează managementul proiectului, organizarea și promovarea Olimpiadei Naționale de Statistică. Olimpiada Națională și Competiția Europeană de Statistică se vor desfășura online, prin urmare elevii vor susține testările în cadrul unităților de 2 învățământ.
Coordonatorii echipelor care doresc să participe la Olimpiada Națională de Statistică trebuie să înregistreze echipele on-line, pe platforma dedicată acestei competiții și anume:
https://www.esc2025.eu/esc_RO/reg_index.do?L=18.
Calendarul Competiției Europene de Statistică – etapa națională (Olimpiada Națională de
Statistică) este următorul:
• perioada de înscriere: 30 octombrie – 20 decembrie 2024;
• perioada pentru prima testare: 17 ianuarie 2025;
• publicarea și comunicarea rezultatelor primei testări: 23 ianuarie 2025;
• depunerea celei de-a doua testări: 3 martie – 21 martie 2025;
• anunțarea echipelor câștigătoare: 7 aprilie 2025.
„Scopul acestei competiții de statistică este stimularea curiozității și interesului elevilor privind utilizarea statisticilor oficiale, încurajarea profesorilor să utilizeze materiale și tehnici moderne în aplicarea statisticii în cadrul diferitelor discipline, evidențierea rolului și importanței statisticii în societate, promovarea muncii în echipă și colaborarea pentru atingerea unor obiective comune.
Termenul limită pentru înscrierea în această competiție este 20 decembrie 2024. Am informat toate unitățile școlare eligibile din Județul Iași prin canalele noastre de comunicare cu privire la calendarul competiției, tematica de concurs, sistemul de premiere. Deja avem un număr de aplicații din județul Iași. Avem toată încrederea că profesorii și elevii ieșeni vor participa în număr mare și vor obține rezultate excelente ”, a precizat prof. Gabriela Nedelcu, inspector general adjunct al I.S.J. Iași.
„Județul Iași nu este la prima experiență de acest fel. În anul 2019, am colaborat împreună cu Inspectoratul Școlar Județean pentru organizarea și desfășurarea unei competiții de statistică similare, în care județul Iași a fost ales ca județ-pilot alături de câteva județe din țară. Unitățile școlare pilot desemnate în anul 2019 au fost Colegiul Național „Costache Negruzzi” din Iași și Colegiul Economic-Administrativ din Iași. Cu acel prilej, profesorii coordonatori au beneficiat de training și au vizitat sediul Eurostat din Luxembourg. Elevii ieșeni de la clasele a XI-a și a XII-a care au participat la competiția de statistică au obținut un număr mare de premii. Personal, consider că școlile din județului Iași au copii foarte buni, cu cunoștințe și competențe de lucru la matematică, statistică și probabilități, care pot obține multe premii la această competiție de statistică. Și 3 profesorii coordonatori ai echipelor premiate vor fi recompensați pentru implicarea și efortul lor”, a spus conf.univ.dr. Ciprian Iftimoaei, director executiv adjunct al DJS Iași.
Informații detaliate despre Competiția Europeană de Statistică în România (CES) 2024-2025 sunt disponibile pe site-ul Institutului Național de Statistică (https://insse.ro/cms/ro/esc-olimpiada, siteul CES (https://esc2025.eu) și site-ul Eurostat (https://ec.europa.eu/eurostat).
Întrebări suplimentare pot fi adresate la competitia@insse.ro.