Un teren pe care Primăria Iași l-a oferit unui dezvoltator imobiliar în cadrul unui schimb imobiliar și pe care l-a evaluat în 2019 la 220.000 de euro a fost ipotecat în octombrie 2024 la bancă pentru o sumă de 35 de ori mai mare, care depășește 7 milioane de euro @ Este vorba de terenul din Cicoarei la care municipalitatea a renunțat în schimbul unei suprafețe mult mai mici aflată lângă Cimitirul Eternitatea @ Deși schimbul de terenuri a fost realizat sub pretextul supraaglomerării cimitirului și a necesității extinderii acestuia, în prezent pe parcela primită la schimb de către Primăria Iași nu a fost amenajat niciun loc de veci și au crescut boscheți de peste doi metri înălțime @ În schimb, în Cicoarei se lucrează la un bloc @ Dezvoltatorul are o ofertă de 154 de apartamente din care 30 au fost deja vândute din stadiul de proiect @ Chiar dacă dezvoltatorul a realizat un PUZ și a obținut o autorizație de construire pentru un bloc pe terenul din Cicoarei, creșterea de peste 35 de ori a valorii imobiliare ridică un mare semn de întrebare asupra evaluării făcute de municipalitate în 2019 @ DNA a anchetat afacerea și după ce a făcut percheziții a rezolvat cazul cu o soluție de clasare @ „(…) diferența de valoare rezultată nu poate fi considerată o abatere de la standardele de evaluare și, prin urmare, prin schimbul de terenuri dintre Municipiul Iași și o societate comercială, care a fost supus votului în Consiliul Local, nu a fost produs un prejudiciu unității administrativ-teritoriale” , se arată într-un răspuns al DNA publicat de 7IAȘI în martie 2022
Terenul pe care Primăria Iași la oferit la schimb unui dezvoltator imobiliar pentru o parcelă din Cimitirul Eternitatea a fost ipotecat la bancă pentru o sumă care depășește 7 milioane de euro. Conform contractului semnat de dezvoltator cu Libra Bank, terenul de 3.370 metri pătrați a fost ipotecat pentru suma de 35.725.000 lei la care se adaugă și „celelalte obligații aferente creditului”.
În urmă cu cinci ani, în toamna anului 2019, Primăria Iași a evaluat terenul de pe strada Cicoarei oferit la schimb dezvoltatorului G&R Imobiliar Group SRL la doar 220.000 de euro. Între timp, firma a realizat un Plan Urbanistic Zonal și a obținut autorizație de construire pentru un bloc cu 10 etaje. Chiar dacă terenul a fost „upgradat” cu un proiect imobiliar care deține toate aprobările, creșterea de cel puțin 35 de ori a valorii acestuia în doar cinci ani reprezintă un adevărat miracol nemaiîntânit în niciun boom imobiliar din istorie.
Pe terenul primit la schimb de Primărie au crescut boscheți de doi metri
În timp ce pe terenul din Cicoarei se lucrează la nivelurile subterane ale blocului, pe celălalt teren, de pe strada Ciric, pe care municipalitatea l-a primit la schimb de la dezvoltatorul G&R Imobiliar Group SRL, vegetația sălbatică a crescut la o înălțime de peste doi metri. Din 2019, momentul realizării schimbului de terenuri, și până în prezent, municipalitatea nu a făcut nimic cu terenul de 1.200 metri pătrați primit la schimb, deși la vremea respectivă invoca motive de forță majoră.
Proiectul schimbului de terenuri fusese susținut de către primarul Mihai Chirica, care argumenta în documente dar și în fața Consiliului Local că achiziția suprafeței de la marginea Cimitirului Eternitatea este absolut necesară din cauza creșterii numărului de decese la nivelul municipiului Iași care ar fi declanșat o avalanșă de solicitări pentru locuri de veci.
„De la data eliberării primelor avize a documentației dumneavoastră și până în prezent s-a înregistrat o creștere considerabilă a necesarului de locuri de înhumare de pe raza Municipiului Iași. Toate parcelele de teren ce aparțin Cimitirului Eternitatea dunt deja ocupate, iar extinderea acestuia devine prioritară pentru administrația locală. Pentru a nu crea o imagine total nepotrivită potențialilor locatari și în vederea evitării prejudicierii dumnevoastră, vă propunem următoarele: 1. Schimb de teren pe echilibru valoric. 2. Cumpărarea terenului la prețul pieței pe baza unei evaluări independente”, se arată într-o altă adresă emisă de Primăria Iași ca răspuns la solicitarea firmei G&R Imobiliar Group SRL.
Terenul primit de dezvoltator: 154 de apartamente scoase la vânzare
În urmă cu un an, în noiembrie 2023, firma G&R Imobiliar Group SRL a obținut autorizație de construire pentru un bloc cu 10 etaje, parter și două niveluri în subteran. Ulterior, proiectul a fost înstrăinat, potențialul afacerii atrăgând mai mulți investitori imobiliari. În luna februarie a acestui an, terenul și întreg proiectul imobiliar a fost achiziționat de către societatea comercială Bitumax SRL, deținută de dezvoltatorul imobiliar Bogdan Niță, fiul primarului din Miroslava, Dan Niță. Anterior, Niță cumpărase jumătate din firma G&R Imobiliar Group SRL.
În afacere a intrat încă un dezvoltator, oferta de apartamente fiind prezentată sub brandul Himson. Conform site-ului de prezentare a proiectului „Blu by Himson”, sunt scoase la vânzare câte 16 apartamente din 9 niveluri ale blocului. Dintre acestea, 30 de apartamente ar fi fost vândute încă din stadiul de proiect, iar altele 10 au fost rezervate de clienți.
DNA a clasat dosarul: „diferența de valoare rezultată nu poate fi considerată o abatere de la standardele de evaluare”
DNA a deschis un dosar penal și chiar a început urmărierea penală in rem după ce 7IAȘI a dezvăluit modul scandalos în care Primăria Iași a justificat realizarea schimbului de terenui, inventând o creștere a numărului de decese, dar și legăturile politice din spatele acestei afaceri. Proiectul schimbului de terenuri a fost susținut de către primarul Mihai Chirica în mai multe ședințe, dar a fost respins deoarece consilierii PNL de la acea vreme votau împotrivă. Câțiva dintre aceștia s-au răzgândit însă și la o ședință ulterioară au aprobat proiectul schimbului de terenuri inițiat de către Mihai Chirica.
7IAȘI a publicat la acea vreme o înregistrare video realizată înaintea votului decisiv în care șeful PNL Iași din 2019, Costel Alexe, era surprins la o întâlnire cu unul dintre patronii G&R Imobiliar Group SRL, omul de afaceri Gheorghe Dochițanu. După această întâlnire, consilierii liberali au votat pentru schimbul de terenuri.
DNA a declanșat cercetări, iar perchezițiile realizate și la sediul Primăriei Iași prevesteau un dosar cu efecte seismice în administrația locală. Însă, ancheta coordonată de către procurorul care a preluat dosarul, Andreea Nica, au condus către o soluție de clasare: niciun prejudiciu, niciun vinovat.
„În dosarul la care faceți referire s-a dispus clasare în temeiul art. 16 alin. 1 lit. b) C.p.p., respectiv fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege cu referire la suspiciunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite și în temeiul art. 16 alin. 1 lit. a), respectiv fapta nu există, cu referire la suspiciunea infracțiunii prevăzute de art. 13 din Legea 78/2000.
La adoptarea soluției s-a luat în considerare, între altele, raportul de constatare întocmit în cauză care concluzionează că diferența de valoare rezultată nu poate fi considerată o abatere de la standardele de evaluare și, prin urmare, prin schimbul de terenuri dintre Municipiul Iași și o societate comercială, care a fost supus votului în Consiliul Local, nu a fost produs un prejudiciu unității administrativ-teritoriale”, se arată într-un răspuns transmis de DNA redacției 7IAȘI, în martie 2022, la scurt timp după emiterea ordonanței de clasare.
Tudor LEAHU