Război pe viață și pe moarte la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” (TUIAȘI) din Iași din cauza unui concurs pentru un post de șef lucrări. Cătălina Mihaela Grădinaru, fost doctorand la TUIAȘI, a participat la un concurs pentru ocuparea unui post la Facultatea de Construcții și Instalații. Concursul a fost invalidat inițial de Consiliul Facultății, ca apoi aceleași persoane să anuleze decizia de invalidare și să-i facă loc contracandidatului. În cele din urmă, acesta a fost validat de Senatul Universității și a primit postul și ore de curs. Cătălina Grădinaru susține că șefii Universității nici măcar nu au comunicat rezultatele, decizia a fost luată fără respectarea legii, iar unii membrii au votat prin telefon, fără să fie prezenți în sală. Miza este un post de șef lucrări la Departamentul de Beton, Materiale, Tehnologie și Management din cadrul Facultății de Construcții și lnstalații.
Scandal uriaș la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași după un concurs organizat pentru ocuparea unei funcții de șef lucrări. Un cadru didactic care s-a înscris la concursul de la Facultatea de Construcții și Instalații a dat în judecată instituția de învățământ superior cerând anularea examenului. Cătălina Mihaela Grădinaru s-a înscris la un concurs pentru postul de șef lucrări la Departamentul de Beton, Materiale, Tehnologie și Management din cadrul Facultății de Construcții și lnstalații a Universității. Deși inițial i s-a transmis că concursul a fost invalidat, femeia s-a trezit că cel alături de care concurase a ocupat postul vizat. Ba chiar, contracandidatul a primit post de titular și deja predă studenților de la TCM.
Concursul a fost invalidat. Motivul: nereguli în timpul probelor
Cătălina Grădinaru a deschis un proces în luna iulie 2024 la Tribunalul Iași prin care a cerut anularea concursului ce a avut loc în vara acestui an, probe în urma căruia a fost validat Dragoș Ungureanu, contracandidatul său pe acest post. Femeia a susținut că cei din Consiliul Facultății au invalidat în septembrie raportul comisiei de concurs după ce au fost descoperite mai multe nereguli în derularea probelor.
„După promovarea cererii de chemare în judecată, care formează și obiectul prezentei pricini, raportul comisiei de concurs pentru postul 23 a fost supus validării Consiliului Facultății de Construcții și Instalații în data de 10.09.2024, fiind invalidat la aceeași dată. lnvalidarea s-a datorat unor nereguli constatate în derularea concursului, precum și a faptului ca pe rolul Tribunalului Iași se află dosarul 3796/99/2024 având ca obiect anulare concurs”, susține Cătălina Mihaela Grădinaru în cererea adresată instanței.
Aceeași comisie a anulat invalidarea concursului
Cătălina Grădinaru arată și că, după câteva zile, același consiliu a anulat invalidarea concursului și i-a făcut cale liberă contracandidatului său.
„La data de 16.09.2024, în ședința Consiliului Facultății de Construcții și lnstalații, fără a fi fost inclusă pe ordinea de zi, a fost votată anularea invalidării anterioare a concursului pentru postul 23 și în final raportul comisiei de concurs a fost validat. Ulterior, la sfârșitul lunii septembrie 2024, prin hotărârea Senatului Universității Tehnice s-a validat rezultatul concursului privind ocuparea postului didactic de Șef de Lucrări , poziția 23 din statul de funcții al Departamentului de Beton, Materiale, Tehnologie și Management, Facultatea de Construcții și lnstalații”, mai susține Cătălina Grădinaru.
Hotărârea Senatului Universității a fost secretizată
Aceasta a mai spus că nu a primit nici măcar o hârtie de la Senatul Universității în care să I se explice de ce a fost validat concursul.
„Precizez că această hotărâre a Senatului nu a fost publicată până la data prezentei cereri și nici nu mi-a fost comunicată, deși am cerut acest fapt. Odată cu începerea anului universitar 2024-2025, contracandidatul meu se regăsește în orarul afișat ca șef de lucrări în disciplina pentru care am concurat, ceea ce înseamnă că rezultatul concursului a fost validat”, a mai spus femeia în plângerea adresată instanței.
Concurentul lăsat pe dinafară: „Reluarea votului nu are temei legal”

„Reluarea votului în ședința Consiliului Facultății de Construcții și Instalații în privința raportului de concurs nu are nicio motivație și niciun temei legal, în afara scopului de a obține validarea raportului de concurs. Nu există nicio prevedere în regulamentele și procedurile interne ale Universității care să permită reluarea votării unor subiecte în privința cărora Consiliul deja s-a pronunțat. Precizez faptul că niciunul dintre motivele care au condus la invalidarea raportului de concurs în data de 10.09.2024 nu s-au schimbat”, a mai spus femeia.
Acuzații: vot prin telefon pentru validarea concursului
Cătălina Grădinaru susține că în momentul în care a fost anulată invalidarea o parte din reprezentanții Consiliului Facultății nu au fost prezenți și au votat prin telefon. Aceasta susține că cei de la Facultate au încălcat codul de deontologie și etică profesională, căutând să-i facă loc contracandidatului său.
„În plus, în data de 16.09.2024 nu a existat cvorum la votul privind validarea/invalidarea Raportului comisiei de concurs pentru postul 23, parte din membrii Consiliului nefiind prezenți fizic nici la discuțiile și nici la votul pentru acest punct. Mai mult, membri ai consiliului care nu au fost prezenți la dezbaterile privind validarea/invalidarea raportului comisiei de concurs pentru postul 23 au votat ulterior, prin telefon. Acest mod de desfășurare a ședințelor nu este nici legal și nici deontologic, deoarece încalcă prevederile art. 40 alin. 11 din Carta TUIASI”, a mai spus Cătălina Grădinaru.
Cătălina Grădinaru: „Aștept să văd ce se întâmplă în instanță”
7IAȘI a luat legătura cu Cătălina Grădinaru pentru a solicita detalii legate de concurs, însă aceasta a refuzat să ofere un punct de vedere.
„Nu doresc să vorbesc acum. Aștept să văd ce se întâmplă în instanță”, a menționat cea care a candidat pentru postul de șef lucrări în cadrul Departamentului de Beton, Materiale, Tehnologie și Management de la Facultatea de Construcții și lnstalații.
7IAȘI a încercat să obțină un punct de vedere de la prof.univ.dr.habil.ing. Andrei Burlacu, decanul Facultății de Construcții și Instalații, însă acesta nu a răspuns apelurilor telefonice.
Vlad ROTARU