Incendiul de la depozitul de gunoi, mușamalizat politic. Garda de Mediu, notificată după 32 de ore/Pompierii strigau că nu au apă pentru că sursele nu funcționau

Incendiul produs în urmă cu două săptămâni la stația de sortare a deșeurilor de la Țuțora a avut consecințe deosebit de grave asupra mediului, dar incidentul a fost trecut sub tăcere de conducerea Consiliului Județean @ Stația de la Țuțora este deținută de CJ, dar este operată de către o firmă privată, Edil Industry SRL, controlată de către familia subprefectului PNL, Adina Gîrjan @ Garda de Mediu a amendat firma lui Gîrjan cu 100.000 de lei pentru că a emis notificarea cu privire la producerea incendiului la aproximativ 32 de ore după incident @ Intervenția pompierilor a fost extrem de dificilă deoarece sursele de apă de la Stația Țuțora nu au funcționat @ „Nu avem apă, nu avem apă, deloc!”, este exclamația unui pompier surprinsă în timpul intervenției din 13 octombrie @ Pompierii au cărat apă de la CET Holboca, aflată la 3 kilometri distanță @ La momentul producerii incendiului, la Stația Țuțora se aflau doar paznicii, iar apelul la 112 a fost făcut de polițiștii de frontieră din zonă @ „Incendiul a avut loc în zilele de sâmbătă și duminică când niciun angajat nu era la serviciu ca să poată redacta și trimite adrese de la sediul oficial”, se apără firma lui Gîrjan, care a contestat amenda Gărzii de Mediu @ Incendiul a distrus 8.000 de metri pătrați din hală @ La două săptămâni de la incendiu, tone de deșeuri sunt depozitate sub cerul liber, la câteva zeci de metri de albia râului Jijia @ Pagubele materiale produse la investiția realizată cu fonduri europene în valoare de 70 milioane de euro nu au fost cuantificate

Conducerea Consiliului Județean, instituția în proprietatea căreia se află Stația de Management a Deșeurilor Țuțora, nu a scos niciun cuvânt despre unul dintre cele mai grave incidente petrecute în ultimii ani în județul Iași, incident cu consecințe deosebit de grave asupra mediului înconjurător. Principala preocupare din ultimul timp a șefului CJ, Costel Alexe, a fost să le asigure posturile de vicepreședinți, celor doi secunzi ai săi, Sorinel Afloarei și Marius Dangă.

Prima sancțiune urmare a incendiului produs la Stația Țuțora a fost aplicată de către Garda de Mediu firmei Edil Industry SRL, operator privat către care a fost delegat serviciul de gestiune a deșeurilor la Stația Țuțora. Societatea este controlată de către Cătălin Gîrjan, soțul subprefectei Adina Gîrjan, susținută pe funcție de către PNL. Comisarii Gărzii de Mediu au amendat firma lui Gîrjan cu 100.000 de lei, deoarece aceasta a notificat instituția cu privire la producerea incediului la 32 de ore după producerea acestuia.

Garda de Mediu: „poluarea atmosferei cu emisii în cantități mari de noxe”

Într-un răspuns transmis redacției 7IAȘI, comisarii Gărzii de Mediu au arătat că în noaptea în care s-a produs incendiul au fost alertați de către pompierii de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență și s-au deplasat imediat la Stația de Management a Deșeurilor de la Țuțora. Aceștia susțin că amenda de 100.000 de lei a fost aplicată deoarece firma Edil Industry SRL avea obligația să notifice „de îndată” Garda De Mediu cu privire la producerea incendiului, însă firma a făcut acest lucru abia după 32 de ore.

„echipajul GNM s-a deplasat la ora 01:11 pentru constatări ca urmare a informării ISU Iași.

(…) incendiul s-a produs cu flacără deschisă și a constat în poluarea atmosferei cu emisii în cantități mari de noxe cu aspect de fum negru. Aceste noxe au rezultat din arderea deșeurilor menajere aflate în Stația de Tratare Mecano-Biologică din cadrul CMID Țuțora.

(…)conform legislației de mediu în vigoare (…), titularul activității are obligația de a anunța de îndată autoritatea publică teritorială pentru protecția mediului despre producerea unor avarii/accidente/ incidente/opriri-porniri accidentale.

În situația descrisă anterior, operatorul Stației de Tratare Mecano-Biologică a notificat Garda de Mediu Iași la circa 32 de ore de la producerea incidentului”, se arată în răspunsul (foto) transmis de către Comisariatul Iași al Gărzii Naționale de Mediu.

Gîrjan: „Incendiul a avut loc în zilele de sâmbătă și duminică când niciun angajat nu era la serviciu”

Firma lui Gîrjan a contestat la Judecătoria Iași amenda aplicată de către Garda de Mediu, argumentând că nu a mai considerat necesară notificarea Gărzii de Mediu din moment ce chiar șeful instituției, comisarul-șef Gheorghe Bacușcă s-a deplasat la locul incendiului chiar în seara în care acesta s-a produs. În plus, avocatul firmei Edi Industry mai susține că notificarea a fost făcută „de îndată”, luni dimineață, la debutul programului de lucru, imediat după zilele libere de sâmbătă și duminică.

„Precizăm că acest incendiu a izbucnit în ziua de sâmbătă noaptea – ora 01.11 când în cadrul halei nu există personal pentru activitate, doar paznici.

La ora 2.00, la incendiu a ajuns domnul Gîrjan Cătălin, directorul societății. La momentul sosirii la fața locului se afla reprezentantul Gărzii de Mediu, domnul Bacușcă Gheorghe, comisar șef al gărzii de mediu. Astfel, reprezentantul societății Edil Industry SRL a perceput direct că reprezentanții Gărzii de Mediu au luat la cunoștință de evenimentul de incendiu, aceștia având informația producerii evenimentului pentru luarea măsurii specifice.

Incendiul care a avut loc a afectat întreg punctul de lucru, fiind oprit curentul electric în toată zona administrativă. Incendiu a avut loc în zilele de sâmbătă și duminică când niciun angajat nu era la serviciu ca să poată redacta și trimite adrese de la sediul oficial.

Emailul de înștiințare  a fost trimis luni dimineața la începutul programului de lucru, deci față de împrejurările de față, în cel mai scurt timp”, susține avocatul firmei lui Gîrjan în contestația depusă la Judecătoria Iași.

Pericolul de poluare nu a trecut. Tone de gunoi la câțiva metri de albia Jijiei

La aproximativ zece zile de la stingerea incendiului de la Stația Țuțora, deșeurile evacuate din hala care a fost cuprinsă de flăcări sunt depozitate sub cerul liber la câțiva metri de albia râului Jijia.

O mare parte din hala cu o suprafață totală de aproape 25.000 de metri pătrați este inutilizabilă. O suprafață însemnată a acoperișului s-a topit. Pagubele nu au fost cuantificate, iar activitatea de tratare a deșeurilor a fost oprită.

„Afectată a fost zona de tratare a deșeurilor. Nu știm pagubele la acest moment, trebuie făcută expertiza. Pe zonele de colectare și sortare totul funcționează normal, doar pe cea de tratare sunt probleme la care căutăm acum soluții. Nu este ceva vizibil pentru populație lucrul acesta, nu afectează, dar trebuie să găsim o soluție. Urmează să identificăm aceste soluții. Asigurarea acoperă toate echipamentele și după ce va fi constatată dauna aceasta va acoperi bunurile distruse. Asiguratorul este Omniasig, iar ADIS este beneficiarul. Așteptăm raportul ISU pentru a vedea cauzele. Prejudiciul va fi acoperit de asigurator”, a spus Răzvan Gheorghiu, directorul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubritate Iași, entitate publică care gestionează stația de la Țuțora.

Pompierii în timpul incendiului: „Nu avem apă, nu avem apă, deloc!”

Intervenția pompierilor de la Stația Țuțora a fost una extrem de dificilă. Deși în acest perimetru se produc frecvent mici incendii, din cauza auto-aprinderii deșeurilor, sursele de apă nu funcționau.

Imaginile din timpul intervenției ISU din noaptea de 13 octombrie surprind un pompier care exclamă: „Nu avem apă, nu avem apă, deloc!”.

Sursele de apă din interiorul Stației Țuțora nu au funcționat, iar apa a fost transportată de la o distanță de 3 kilometri de la CET Holboca. Incendiul a fost stins în totalitatea după o intervenție a pompierilor care a durat aproape 5 zile.

„(…)nefuncționarea corespunzătoare a surselor de alimentare cu apă pentru stingerea incendiilor a determinat alimentarea autospecialelor de intervenție din alte surse de apă din zonă (în navetă de la CET II Holboca, la o distanță de aproximativ 3 km).

Totodată, acţiunea forţelor de intervenție a fost prelungită până la stingerea ultimului focar de incendiu, respectiv până pe 17 octombrie, la ora 14:00.”, a transmis Inspectoratul pentru Situații de Urgență Iași.

Tudor LEAHU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here