Trei instituții își pasează vina în cazul unui ieșean sfâșiat de câinii fără stăpân. Despăgubirile, cât leafa unui director din Primărie

Primăria și alte două societăți din subordine își pasează răspunderea după un eveniment tragic petrecut în zona Bazarului. Un ieșean a fost sfâșiat de câinii fără stăpân, a ajuns la Urgențe și a avut nevoie de 12 zile de îngrijiri medicale pentru îngrijirea plăgilor. Acum cere despăgubiri de 25.000 de lei pentru suferința trăită, dar niciuna dintre instituții nu își asumă răspunderea. Ieșeanul a dat în judecată Salubris SA pentru că nu a cules câinii vagabonzi de pe stradă și EcoPiața SA, societate aflată de asemenea în subordinea primăriei, care administrează spațiul unde a fost fugărit și mușcat de animale. Șefii Salubris susțin că răspunderea este a celor de la EcoPiața, care administrează spațiul unde a fost mușcat bărbatul. Reprezentanții EcoPiața arată că până acum nu le-a solicitat nimeni vreo explicație privind câinii fără stăpân care apar în zonă. Pe de altă parte, primăria anunță că face verificări.

Un ieșean a chemat în judecată municipalitatea, dar și două instituții subordonate după ce a fost mușcat de mai mulți câini vagabonzi într-o piață din oraș. Bărbatul a fost alergat și mușcat de patrupede în Bazarul din zona străzii Frumoasa, spațiu gestionat de societatea EcoPiața SA. Cătălin B. a fost mușcat de animalele fără stăpân într-o dimineață din luna mai 2024, în timp ce era în Bazarul administrat de EcoPiața SA.

Bărbatul susține că nu a avut cum să evite animalele și că acestea l-au atacat brusc. Cătălin B. susține că a ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe a SpitaluluI Sf. Spiridon unde a fost tratat, având nevoie ulterior de mai multe zile de îngrijiri medicale.

La data de 26 mai 2024, la orele dimineții, în timp ce mă deplasam în incinta Bazarului, am fost atacat de către câini fără stăpân, despre care se cunoaște faptul că sunt ai străzii și că sunt agresivi. Având în vedere faptul că prezentam mușcături agresive, existând și riscul de infectare m-am deplasat la UPU Spital Sf. Spiridon Iași, în vederea examinării. Potrivit certificatului medical am prezentat plăgi, hematom, excoriații gambă dreaptă, leziuni care au putut fi produse prin mușcare de animal cu colți, fiind necesare 10-12 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare, arată Cătălin B. Bărbatul a avut nevoie și de mai multe doze de vaccin antirabic.

Daune de 25.000 lei după ce a fost mușcat de animalele fără stăpân

În plângerea adresată instanței, Cătălin B. susține că deși municipalitatea a adoptat o hotărâre de Consiliu Local prin care a aprobat un regulament a serviciilor de gestionare a câinilor fără stăpân, autoritatea locală nu și-a îndeplinit obligațiile. Bărbatul arată că deși a delegat atribuțiile către Salubris SA, municipalitatea rămâne proprietarul câinilor și are obligația de a supraveghea gestionarea serviciului. Cătălin B. a cerut daune de 25.000 lei de la toate cele trei instituții implicate în acest caz.

„Evident că leziunile suferite în urma mușcăturii mi-au creat un disconfort fizic și psihic, iar suma solicitată este suficientă și proporțională cu gravitatea leziunilor suferite și urmărilor produse, fiind aptă să acopere prejudiciul nepatrimonial cauzat ca urmare a faptei ilicite”, mai susține bărbatul.

Directorul Salubris: „Responsabilitatea e la EcoPiața”

Cătălin Neculau, directorul Salubris SA, susține că în acest caz responsabilitatea este a EcoPiața SA, pentru că incidentul a avut loc în curtea Bazarului, spațiu administrat de această societate.

Noi suntem responsabili de tot ceea ce înseamnă domeniul public al municipiului Iași, piețe, scuaruri, străzi, etc, mai puțin curțile oamenilor, curțile societăților private. Dacă a fost mușcat în incinta Bazarului, atunci răspunderea este a celor care administrează spațiul respectiv, a spus Cătălin Neculau, directorul Salubris SA Iași.

Directorul EcoPiața SA: „ Nu am primit nicio informare despre incident”

În schimb, reprezentanții EcoPiața SA susțin că nu știu despre incidentul din luna mai și că nu i-a contactat nimeni referitor la situația apărută la Bazarul din strada Frumoasa.

„Nu ne-a semnalat nimeni un astfel de caz, nici la administrația piețelor și nici la sediul unde este Bazarul. Nu am primit nicio solicitare privind furnizarea înregistrărilor video”, a spus Radu Botez, directorul EcoPiața SA.

Primăria: „Trebuie să facem verificări”

Cei de la primărie susțin la rândul lor că se vor face verificări să se vadă cine este responsabil pentru acele animale și că instituțiile subordonate trebuie să ia măsuri pentru îndepărtarea animalelor fără stăpân din zonă.

„Trebuie să verificăm exact dacă persoana respectivă a fost mușcată de un câine fără stăpân sau de un animal cu proprietar. Dacă este un câine fără stăpân, entitatea responsabilă trebuie să ia toate măsurile pentru a îndepărta animalul din acea zonă. Dacă este vorba de un câine cu proprietar, trebuie identificată persoana, care poate fi și amendată din acest punct de vedere”, a spus Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei Iași.

 

Vlad ROTARU

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here