Scut pentru clanul din primărie! Țibucanu refuză să-l demită pe secretarul prins în ilegalitate

Război pe față între primarul unei comune ieșene și autoritățile județene din cauza secretarului primăriei. Primarul din Coarnele Caprei, Mihai Țibucanu refuză să îl demită pe secretarul comunei deși acesta s-a aflat în incompatibilitate timp de 4 ani de zile. Decizia de demitere a fost luată de Comisia de disciplină a secretarilor ca urmare a unui raport al Agenției Naționale de Integritate. Potrivit documentului, secretarul și viceprimarul localității sunt frați, intrând sub incidența prevederilor Codului Administrativ: ”secretarul general al unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale nu poate fi soț, soție sau rudă până la gradul al II-lea cu primarul sau cu viceprimarul, respectiv cu președintele sau vicepreședintele consiliului județean, sub sancțiunea eliberării din funcție”.  Secretarul a contestat raportul ANI, dar a pierdut procesul. Țibucanu refuză să pună în aplicare decizia de eliberare din funcție a secretarului și a contestat decizia Comisiei în instanță. Pentru nepunerea în aplicare a deciziei Comisiei, primarul Țibucanu nu riscă nicio sancțiune. Țara lui Papură Vodă în care legile sunt doar pentru proști.

 

Primarul din Coarnele Caprei, Mihai Țibucanu, a intrat într-un conflict deschis cu Comisia de disciplină pentru secretarii generali ai UAT-urilor din județul Iași. Secretarul comunei, Constantin Gheorghiță, a fost găsit incompatibil, fiind propusă eliberarea sa din funcție, însă primarul Mihai Țibucanu refuză să pună în aplicare decizia. Constantin Gheorghiță este frate cu fostul viceprimar din mandatul 2020-2024, Aurel Gheorghiță. Codul administrativ interzice ca cele două funcții să fie ocupate de rude de gradul I sau II, sub sancțiunea decăderii din funcție a secretarului general. Deși legea este clară, iar Comisia de disciplină a emis decizia de demitere a secretarului comunei Coarnele Caprei, primarul Țibucanu nu vrea să emită dispoziția de eliberare din funcție. A contestat la Tribunalul Iași decizia Comisiei de disciplină, deși actul nu îl privește. Țibucanu nu riscă nicio sancțiune pentru că nu vrea să aplice legea. La Coarnele Caprei, familia secretarului este bine înfiptă: soția este contabilă în cadrul Primăriei, iar fratele viceprimar și membru important PNL.

ANI a cerut demiterea secretarului

În februarie 2021, un consilier local din localitate a sesizat Prefectura Iași și Agenția Națională de Integritate că secretarul primăriei, Constantin Gheorghiță, s-ar afla într-un posibil conflict de interese, fiind încălcat articolul 242, al.3 din Codul Administrativ. În aceste condiții, inspectorii ANI au emis un raport de evaluare împotriva secretarului și au sesizat Comisia de Disciplină a secretarilor din județul Iași. „În urma evaluării efectuate au fost identificate elemente de încălcare a legislației disciplinare aplicabile funcționarilor publici de conducere care exercită funcția de secretar general, prevăzute de dispozițiile art 242, al.3 din Codul administrativ: ”secretarul general al unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale nu poate fi soț, soție sau rudă până la gradul al II-lea cu primarul sau cu viceprimarul, respectiv cu președintele sau vicepreședintele consiliului județean, sub sancțiunea eliberării din funcție”, se arată în raportul celor de la ANI. Fiind o abatere prevăzută de Codul Administrativ, sancțiunea se aplică de către Comisia de Disciplină pentru secretari și nu de către ANI.

Secretarul a pierdut procesul cu ANI

Secretarul Primăriei Coarnele Caprei a contestat raportul ANI la Curtea de Apel Iași și ulterior la Înalta Curte de Casație și Justiție. Ambele instanțe au respins contestația secretarului Constantin Gheorghiță prin decizii luate pe parcursul anilor 2022 și 2024. După rămânerea definitivă a raportului ANI, Comisia de disciplină a emis o decizie prin care s-a solicitat primarului comunei Coarnele Caprei să-l demită pe secretar. Cu toate acestea, primarul Mihai Țibucanu invocă diverse motive pentru a nu pune în aplicare decizia comisiei.

Țibucanu cere revocarea raportului

Primarul Țibucanu a contestat raportul întocmit de Comisia de disciplină a secretarilor, care a solicitat în luna aprilie 2024 eliberarea din funcție a secretarului. Raportul emis în data de 18 aprilie 2024 a fost înregistrat la Primăria Coarnele Caprei în 30 aprilie 2024. În luna mai 2024, Țibucanu a solicitat Comisiei de disciplină a secretarilor revocarea raportului, motivând că decizia a fost luată după împlinirea termenului prevăzut de lege. ”Nelegalitatea Raportului nr. 33118-04-2024 al Comisiei de disciplină pentru secretari generali ai UAT din județul Iași, în privința sancțiunii propuse, constă în următoarele: comisia de disciplină și primarul comunei Coarnele Caprei sunt decăzuți din dreptul de a mai aplica o sancțiune disciplinară, raportat la data comiterii faptei, încadrarea juridică a abaterii este complet eronată, în raport cu concluziile raportului ANI, sancțiunea aplicată nefiind nici fondată și nici motivată legal în concordanță cu fondul cauzei. Solicităm comisiei refacerea Raportului nr. 331/18-04-2024 și de al aduce în concordanță cu prevederile legate exprese ale legii, astfel încât să poată servi scopului stabilit de către legiuitor, și anume corecta întemeiere legală a propunerii înaintate primarului, pentru aplicarea măsurilor legate în cazul funcționarului public aflat sub cercetare disciplinară”, precizează Țibucanu. Comisia de disciplină a reanalizat situația și a emis aceeași decizie, conform prevederilor exprese ale Codului Administrativ, respectiv decăderea din funcție a secretarului comunei.

Un nou proces pentru salvarea secretarului

Nemulțumit de decizia Comisiei și de faptul că membrii acesteia au menținut solicitarea de demitere a secretarului, primarul din Coarnele Caprei a atacat decizia în instanță. Țibucanu a contestat faptul că raportul comisiei a fost întocmit la mai bine de șase luni de la decizia ANI și că nu s-au respectat prevederile OUG 57/2019, privind Codul administrativ. „Considerăm că membrii Comisiei de disciplină nu au avut în vedere, la individualizarea sancțiunii disciplinare, criteriile stabilite în cadrul textului de lege anterior menționat. Sancțiunea propusă a fi aplicată, cea mai severă dintre cele posibile a fi aplicate funcționarilor publici, este într-o disproporție vadită cu situația de fapt generatoare a presupusei abateri disciplinare a secretarului general al unității administrativ-teritoriale, cu atât mai mult cu cât consecințele deosebit de grave ale abaterii disciplinare nu au fost identificate și descrise de membrii comisiei”, susține primarul Mihai Țibucanu.

A fost încălcat Codul Administrativ

Comisia de disciplină este formată din Lăcrămioara Vernică- Dăscălescu, secretarul Consiliului Județean Iași, Elena Tescu, secretarul Primăriei comunei Popricani și Alina Rusu, secretarul general al Prefecturii Iași. Membrii Comisiei au decis în unanimitate eliberarea din funcție a secretarului Primăriei Coarnele Caprei. ”Luând în considerare prevederile art’. 52 alin.(2) din Anexa nr. 7 a Codului administrativ, facem precizarea că au fost identificate aspecte constând în încălcarea legislației disciplinare aplicabile funcționarilor publici cu atribuții de conducere care exercită funcția de secretar general, întrucât persoana evaluată este rudă de gradul II (frate) cu viceprimarul comunei Coarnele Caprei, județul Iași, așa cum rezultă din Raportul de evaluare nr. 25454/G/11/02.06.2022, întocmit de Agenția Națională de Integritate”, se arată în raportul Comisiei de disciplină.

Primarul din Coarnele Caprei a dat în judecată Prefectura Iași

Țibucanu a dat în judecată Prefectura Iași, cerând anularea raportului Comisiei de disciplină. Reprezentanții Prefecturii au susținut în fața instanței că nu primarul poate cere acest lucru, ci persoana vizată de decizia Comisie, adică secretarul Constantin Gheorghiță. În plus, reprezentanții Prefecturii au menționat și că instituția nu poate fi dată în judecată în această speță pentru că nu gestionează activitatea Comisiei de disciplină a secretarilor, ci doar găzduiește ședințele ținute de membrii acesteia. Comisia nu este o entitate din cadrul sau din subordinea Prefecturii, prefectul susținând astfel că instituția pe care o conduce nu are calitate procesuală în această speță.

 

Vlad ROTARU

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here