Consiliul Județean îndatorează Iașul cu 30 milioane euro. Alexe – credit pentru 13 kilometri de drumuri/ Bolojan – a șasea centură în 2024 cu bani de la Guvern

Costel Alexe cere votul consilierilor județeni pentru un împrumut de 30.000.000 euro. Suma ar trebui să acopere lărgirea unui segment de 3,3 kilometri de drum din CUG până în Lunca Cetățuii și un drum de acces către Aeroportul Internațional Iași. Primele promisiuni au apărut în mai 2021, când Alexe „identifica soluții”. De atunci însă, proiectele nu au depășit stadiul de intenție. În toamna lui 2024, soluția a venit: un credit bancar. Drumul de legătură Aroneanu-Aeroport e o altă promisiune din mandatul care tocmai s-a încheiat și care va fi realizat cu bani împrumutați. Cei 3,3 kilometri dintre capăt CUG și centura de la Lunca Cetățuii costă aproape 16.000.000 euro, iar cei aproape 10 kilometri de drum din Aroneanu spre Aeroport mai costă peste 12.000.000 euro. În urmă cu trei zile, în județul Bihor, președintele Consiliului Județean, Ilie Bolojan, a inaugurat cea de a șasea centură ocolitoare finalizată în 2024, cea a orașului Beiuș. Investițiile au fost realizate cu fonduri de la Guvern în parteneriat cu CNAIR.

Consiliul Județean (CJ) Iași ar urma să se împrumute cu maxim 150.000.000 lei (30.000.000 euro) pentru a derula două proiecte de infrastructură și pentru a cumpăra o parte din clădirile în care își desfășoară activitatea Maternitatea „Elena Doamna”. După modelul de „succes” implementat de primarul Mihai Chirica, și Costel Alexe, președintele CJ Iași, va cere votul consilierilor județeni pentru a finanța cele trei proiecte care timp de patru ani nu au deposit etapa promisiunilor. Dacă în cazul maternității lucrurile erau clare, clădirile fiind retrocedate Fundației Caritatea, în cazul celor două drumuri, actuala conducere a CJ Iași s-a întrecut în promisiuni electorale, fără a face și vreun pas concret în realizarea investițiilor. În prezent, CJ Iași are un grad de îndatorare de 2,58 la sută.

Consilierii județeni, puși în fața faptului împlinit

În cursul acestei săptămâni, plenul CJ va analiza oportunitatea contractării unui credit de maxim 150.000.000 lei (30.000.000 euro) pentru cele trei obiective de investiții, lărgirea la 4 benzi a unei porțiuni din DJ 248 CUG-intersecție centura Iași la Lunca Cetățuii (3.335 m), modernizarea DJ 282G Iași- Aroneanu- Rediu Aldei (6.5 km), ce va continua cu un drum de legătură din Aroneanu spre Aeroport (3 km) și achiziția unor clădiri din cadrul Maternității „Elena Doamna, conform proiectului de hotărâre. După ce au pierdut procesul cu Fundația Caritatea pentru clădirile în care se află maternitatea, organizația s-a arătat dispusă să vândă imobilele pe care le-a promit. Iar acum, CJ ar urma să plătească 2.700.000 euro pentru acest lucru, din banii pe care îi va împrumuta.

„Luând în considerare cele expuse, necesarul de fonduri, plafonul maxim legal acceptat de 150.000.000 lei, precum şi capacitatea judeţului Iaşi- Consiliul Judeţean Iaşi de a rambursa un împrumut, se impune demararea demersurilor pentru contractarea unei finanţări rambursabile în valoare de maximum 150.000.000 lei, pentru următoarele obiective de investiții: Modernizare drum judetean DJ 248: lim. municipiul lași- intersecție Centură (km. 4+345 – 7+670) 77.906.000 lei; achiziționarea unei părți din imobilul situat în municipiul Iași, strada Elena Doamna, nr. 49-  10.700.000 lei; modernizarea infrastructurii de transport rutier în vederea asigurării accesului în zona Aeroportului Internațional lași, respectiv modernizarea drumului județean DJ 282 G: lim. mun. lași- Aroneanu- Rediu Aldei (aprox. 6,50 km): 61.394.000 lei”, se arată în proiectul de hotărâre.

Aproape 16.000.000 euro pentru trei kilometri din CUG spre Lunca Cetățuii

În 2021, Costel Alexe promitea că traficul dintre capăt CUG și centura de la Lunca Cetățuii va deveni istorie. Alături de Dan Niță, primarul comunei Miroslava, Cătălin Lupu, primarul din Ciurea și Ciprian Ciucan, directorul Direcției Județene de Administrare a Drumurilor și Podurilor (DJADP) Iași, Costel Alexe s-a pozat pe teren și promitea că va decongestiona traficul de la intrarea în Iași, pe cei 3.3.25 m, de la kilometrul 4+345 la km 7.670.

„Identificăm soluții pentru a decongestiona traficul care se formează la intrarea în Iași din zona metropolitană. Am evaluat câteva posibilități de lărgire a drumului DJ 248, din capăt CUG până la intersecția cu șoseaua de centură, explorând variantele posibile de a extinde drumul până la patru benzi de circulație. Zona metropolitană s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani, iar infrastructura rutieră trebuie să țină și ea pasul cu acest ritm și să corespundă nevoilor actuale”, susținea Costel Alexe în primăvara lui 2021.

Trei ani de liniște la CJ Iași! Noii indicatori tehnici: 77.906.000 lei (15.657.000 euro)

De atunci și până în prezent, cei 3,3 kilometri de drum ce ies din CUG și străbat localitățile Horpaz, Lunca Cetățuii și Dumbrava au rămas la același stadiu. În trei ani s-au făcut doar hârtiile pentru avizarea lucrărilor, asta deși Alexe se lăuda tot în 2021 că a fost eliberat și certificatul de urbanism pentru extinderea drumului de la două la patru benzi. Exproprierile nu sunt încă realizate în totalitate, ceea ce a dus la un nou blocaj. În plus, în cei trei ani de stagnare, prețurile au crescut simțitor ajungându-se la peste 4.700.000 euro pe kilometru.

Cel mai aglomerat drum din județ

DJ 248, intrarea în Iași, este cel mai aglomerat drum din județul Iași. Șoseaua s-a degradat rapid în ultimii ani, necesitând o modernizare completă. Totuși, promisiunile șefilor CJ au fost aceleași an de an, doar schițe și vizite în teren, fără a se derula și ceva concret.

Starea actuală a obiectivului analizat care necesită modernizare nu este una corespunzătoare, principala inconveniență fiind formarea ambuteiajelor urmată de traficul ce se desfășoară greoi, cu viteză redusă și consum mare de carburanți al autovehiculelor, precum și degajari de noxe în cantități mari. Sub acțiunea traficului și a factorilor climatici, drumul s-a degradat și se degradează rapid în timp, se arată în proiectul de hotărâre.

În 2024, Bolojan a inaugurat a șasea centură ocolitoare la Bihor

Mult mai efficient în rezolvarea problemelor de infrastrutură s-a dovedit a fi colegul liberal Ilie Bolojan, care conduce Consiliul Județean Bihor.

În urmă cu trei zile, în prezența șefului de partid, candidat la președinție, Nicolae Ciucă, a fost inuagurată cea de a șasea centură ocolitoare data în folosință în cursul anului 2024. Este vorba despre șoseaua ocolitoare a orașului Beiuș, proiect realizat în baza unui parteneriat dintre CJ Bihor și CNAIR. Demersurile concrete au început în 2020.

„E un proiect care a început efectiv să se lucreze prin 2020 ca urmare al unei decizii bune al Guvernului României, al Ministerului Fondurilor Europene și al Ministerului Transportului de atunci. S-a dat ordonanță prin care, pentru prima dată s-au putut delega autorităților locale contracte de investiții pe care Compania de Drumuri nu avea capacitatea să le lucreze sau era contracte mai mici și în urma acestei decizii, susținută de domnii miniștrii Boloș și Bode, am putut mai multe autorități locale să facem parteneriat cu CNAIR și practic să ni se dea această delegare. A fost o etapă importantă, practic, în descentralizarea investițiilor în rețeaua de drumuri naționale secundare pentru autoritățile locale. Nu am apucat acest proiect de la zero. La data respectivă aveam o documentație tehnică. Apoi, am început să punem în practică acest proiect”, a declarat Ilie Bolojan la evenimentul organizat pentru darea în folosință a rutei ocolitoare.

Vlad ROTARU

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here