Un examen de promovare a unui curs de perfecționare pentru meseria de șef de tren organizat la Iași de Centrul Național de Calificare și Instruire Feroviară a fost susținut cu procurori și ofițeri DGA la ușă. O sesizare făcută de conducerea Sucursalei Regionale Iași a CFR Călători a dus la o descindere în timpul examenului, la mijloc fiind suspiciuni de mită. Examenul s-a desfășurat pe 24.09.2024 în clădirea filialei CENAFER Iași din Podul de Piatră. Pe un grup de whatsapp al angajaților din Sucursală s-a vehiculat faptul că unii dintre participanții la examen ar fi avut asupra lor plicuri cu bani marcați. Anchetatorii însă nu au găsit sume de bani asupra membrilor comisiei de concurs. Promovarea examenului de perfecționare permite conductorilor de tren să avanseze în funcția de șef de tren atunci când în cadrul Sucursalei există posturi vacante. Surse din cadrul CFR Călători Iași arată că sesizarea a fost făcută de directorul Ioan Grădinariu, susținut politic de PSD Suceava. ”E prima dată în istoria Căii Ferate când se întâmplă așa ceva. Probabil că Grădinariu a avut ceva de împărțit cu cineva din comisie și a decis să facă o sesizare de acest gen”, a spus o persoană din cadrul Companiei. Informația privind sesizarea făcută de directorul pesedist a fost publicată pentru prima dată în urma cu câteva zile de către revista ceferiștilor, Club Feroviar, articolul stârnind deja un val de antipatie în rândul angajaților CFR Călători la adresa lui Ioan Grădinariu. Directorul CFR Călători neagă că ar fi făcut vreo sesizare și spune că le-a cerut procurorilor explicații. ”De ce s-au dus procurorii acolo eu nu știu”, a spus Ioan Grădinariu.
Pe 24 septembrie 2024, un număr de 15 conductori de tren din cadrul Regionalei Iași a CFR Călători trebuiau să susțină un examen pentru promovarea cursului de formare profesională în meseria de șef de tren. Promovarea examenului le permite acestor persoane să avanseze profesional în funcție atunci când se eliberează un post de șef de tren, o treaptă ierarhică superioară care le aduce și un salariu mai mare. Cursul de formare profesională a fost susținut în cadrul Centrul Național de Calificare și Instruire Feroviară (CENAFER) Filiala Iași, singura instituție acreditată să desfășoare cursuri în domeniul feroviar. Examenul s-a desfășurat la Iași, în clădirea CENAFER din Podul de Piatră, și a început la ora 10.00 în prezența comisiei de concurs formată din Constantin Tertegi, președinte, Florin Prisăcariu, secretar, Marius Mocanu, membru, și un reprezentant al CFR Călători. Tertegi și Mocanu sunt angajați ai CENAFER București, în timp ce Prisăcariu este șeful filialei ieșene a centrului de formare profesională feroviară.
Percheziția membrilor comisiei de examen
În timpul examenului, în sediul CENAFER Iași și-au făcut apariția un procuror însoțit de mai mulți ofițeri ai Direcției Generale Anticorupție și mascații de la IPJ Iași. Oamenii legii au cerut tuturor persoanelor aflate în clădire să rămână fiecare în birouri și săli de curs, aceste incinte fiind păzite de către mascați fără ca cineva să poată intra sau ieși. Apoi au început percheziții propriu-zise în sala în care se desfășura examenului pentru șefi de tren. Mai întâi au fost percheziționați cei trei membri ai comisiei, procurorul și ofițerii DGA având suspiciunea că aceștia au primit mită divulgarea subiectelor de examen. Asupra celor trei membri ai comisiei nu au fost găsite sume de bani sau alte indicii care să confirme suspiciunea de fraudă. Ulterior au fost percheziționați și cei 15 concurenți, fără a se constata ceva în neregulă. Procurorul și ofițerii DGA au cerut detalii despre modalitatea de desfășurare a examenului, au ridicat mai multe documente și au părăsit clădirea fără a dispune nicio măsură. Potrivit informațiilor publicate de către revista Club Feroviar, care a dezvăluit cazul în premieră, oamenii legii au acționat ca urmare a unei sesizări primite de la directorul Regionalei Iași a CFR Călători, Ioan Grădinariu. Pe un grup de whatsapp al angajaților din CFR Călători s-a vehiculat ideea că între cei 15 participanți la examen exista o persoană care ar fi avut bani marcați pentru a-i oferi comisiei. Acest lucru ar explica percheziția efectuată asupra celor trei membri ai comisiei. Însă informația nu a fost confirmată oficial, iar nici parchetul și nici DGA nu au dat publicității informații despre această acțiune.
Directorul pesedist, suspectat de delațiune
Examenul în sine nu prezintă o miză pentru că nu are o finalitate concretă. În urma examenului, cursanții obțin o diplomă care le permite să participe ulterior la concursurile pentru posturile de șef de tren. Deci, promovarea exemenului nu le aduce pe loc nimic participanților. Astfel de cursuri și examene se desfășoară frecvent, fiind zeci de angajți ai CFR Călători care dobândesc aceste diplome. Potrivit informațiilor publicate de revista Club Feroviar, care a discutat cu mai multe persoane participante la examen, perchezițiile au fost efectuate ca urmare a unei sesizări venite chiar din partea directorului CFR Călători, Ioan Grădinariu. 7 Iași a reușit să discute cu una dintre persoanele prezente în sala de examen în timpul perchezițiilor. Această persoană întărește ideea că directorul Grădinariu este autorul sesizării și crede că la mijloc este vorba despre o răzbunare la adresa unor membri din comisia de examen.
„Un procuror a venit în urma unei sesizări făcute de la CFR Călători cum că examenele ar fi fraudate. I-au căutat pe toți și nu au găsit nici un ban. S-ar fi găsit niște bani într-un rucsac care era în spatele sălii de clasă. I-au percheziționat, nici subiectele nu i-au lăsat să le dea. I-au chestionat și abia apoi au plecat. E prima data în istoria Căii Ferate când se întâmplă așa ceva. Probabil că Grădinariu a avut ceva de împărțit cu cineva din comisie și a decis să facă o sesizare de acest gen”, a spus persoana respectivă.
Teste generate direct de calculator
Procurorul a cerut detalii despre modalitatea de desfășurare a examenului. Sursa 7 Iași spune examenul s-a desfășurat în baza unor întrebări generate printr-un program electronic, ca cele de la școala de șoferi. Fiecare cursant primește un test diferit. Nici comisia de examen și nici cursanții nu știau dinainte ce întrebări urmau să conțină testele.
„A fost vorba de un examen derulat la CENAFER. Subiectele sunt făcute de calculator, exact ca la un examen la școala de șoferi, sunt vreo 200 de întrebări. Nu știi înainte ce subiecte îți pică. E vorba de un sistem, testele Solomon se cheamă, care generează subiectele de examen, cursantul neștiind ce îi pică”, a mai spus sursa din cadrul companiei.
Practic, procedura de alcătuire a testelor infirmă sesizarea privind fraudarea examenului prin vânzarea subiectelor de dinainte. 7 Iași l-a sunat pe Florin Prisăcariu, directorul CENAFER Iași, secretar al comisiei de examen și una dintre persoanele vizate de percheziții. Acesta a confirmat acțiunea procurorilor, însă nu a dorit să ofere niciun detaliu. ”Nu pot oferi declarații. Este birou de presă pentru așa ceva”, a spus Prisăcariu.
„ Au întrerupt câteva ore tot examenul”
O altă persoană din cadrul Companiei a povestit cum anchetatorii au venit și au percheziționat ore bune pe toată lumea prezentă în sală. „Era vorba de un concurs de absolvire a școlii. A fost o reclamație făcută și a venit DGA. Nu știu cine a făcut reclamația, dar se crede că a fost directorul Grădinariu, care ar avea ceva de împărțit cu cineva. Procurorii au întrerupt totul, au venit cu mandat și au plecat după câteva ore, după ce au percheziționat pe toată lumea . Era un concurs pentru șefii de tren. Nu știu ce rost avea, e vorba de o funcție mică. CFR Călători face cursurile, iar la CENAFER se dau examenele.”, a mai spus o persoană din cadrul CFR.
Directorul Sucursalei CFR Călători neagă implicarea
7IAȘI l-a contactat și pe Ioan Grădinariu, directorul SRTCF Iași, pentru a comenta situația. Acesta a negat că el a fost cel care a depus sesizările și a susținut că așteaptă detalii de la procurori. „Nu știu ce s-a întâmplat, întrebați acolo, ei știu din ce motiv au fost percheziții. Nu am nimic oficial de la ei, nu am ce să comentez. Nu am făcut nicio sesizare. De ce s-au dus procurorii acolo eu nu știu. Nu am date oficiale. Am făcut o solicitare la Parchet ca să știm și noi. Alte date nu avem. Lucrurile s-au produs la CENAFER, iar alte date și dovezi noi nu avem”, a spus Ioan Grădinariu, directorul CFR Sucursalei CFR Călători. Originar din Suceava, Ioan Grădinariu ocupă funcția de director al Sucursalei CFR Călători Iași din vara anului 2023.

Anterior, acesta a ocupat funcția de șef serviciu la Revizoratul Regional din cadrul Sucursalei. După numirea în funcție a lui Grădinariu, în presă au aparut mai multe articole care arătau că instalarea acestuia este nelegală. Grădinariu are susținerea organizației PSD Suceava, el fiind un membru activ al acestui partid. Grădinariu s-a numărat printre delegații PSD Suceava la congresul partidului din 24 august, când social democrații l-au ales pe Marcel Ciolacu în funcția de președinte. Pe grupul de whatsapp al angajaților CFR Călători s-a declanșat un val de antipatie împotriva directorului Grădinariu și a partidului care l-a susținut politic în funcție.
Vlad ROTARU