EXCLUSIV. FABRICILE DE ȘOMERI din Iași: FEEA, Psihologie, Litere

Uluitor: tinerii se înscriu la specializări în care toate studiile arată că nu mai există loc pe piaţa muncii. La Cuza, sunt 1.000 de candidaţi pe cele 315 locuri de la Psihologie. Şi la FEEA sunt 2,5 pe loc, deşi România e plină de contabili şi finanţişti care n-au obiectul muncii. Concurenţa la Medicină se apropie de perioada dinaintea Revoluţiei, iar la Politehnică cele mai vânate specializări sunt Telecomunicaţii, Electro şi Automatizări

 

 

Candidaţii din acest an la admiterea în facultăţi nu au consultat prea multe surse, când a venit vorba de alegerea unei specializări. Tinerii folosesc cel mai des internetul pentru a vedea ce îi poate oferi o facultate sau merg pe principiul “asta mi-ar plăcea să fac”. Puţini sunt cei care se gândesc dacă domeniile alese le garantează un loc de muncă sau nu.

Viitorii studenţi de la FEAA spera să îşi deschidă propria afacere după terminarea studiilor sau să lucreze la o firmă cunoscută, în timp ce mulţi candidaţii de la Universitatea de Medicină şi Farmacie spun că s-au îndreptat spre acest domeniu mai mult din pasiune, nu pentru beneficiile financiare.

 

 

FEAA, Litere şi UMF, încă “la modă”

 

Cei mai mulţi dintre tineri par să se îndrepte spre specializările “la modă”. După o săptămână de înscrieri la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza”, situaţia se prezintă astfel: Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor are 1856 de candidaţi, pe un număr total de 856 locuri bugetate, în timp ce la Facultatea de Litere numărul candidaţilor este aproape dublu faţă de cel al locurilor. Aici 945 de tineri speră să prindă unul din cele 408 locuri bugetate, disponibile la patru specializări: limba şi literatură, limbi moderne aplicate, studii culturale şi ştiinţe ale comunicării.

Aceeaşi situaţie, mulţi candidaţi şi locuri puţine, se înregistrează la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, unde sunt 1002 de candidaţi şi doar 315 locuri bugetate.

Următoarele facultăţi în topul preferinţelor sunt Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social – Politice, Drept şi Informatică. Bilanţul la Universitatea “Al.I. Cuza” nu poate fi decât mulţumitor, din moment ce sunt 7.988 de dosare depuse. “La noi perioada de înscrieri a durat doar cinci zile şi eu cred că avem o situaţie bună a înscrierilor. Situaţia este similară cu anii 2012 şi 2011”, a afirmat rectorul universităţii Vasile Işan.

 

 

Cinci pe loc la Medicină

 

Viitorii medici au creat adevărate cozi la Universitatea de Medicină şi Farmacie. Aici peste 2.000 de dosare au fost depuse, iar cei mai mulţi, ca de obicei, prefera specializarea medicină generală – 1.045 de candidaţi pe 298 locuri bugetate. “Vom avea cea mai mare concurenţă din ultimii cinci ani. Ne bucurăm că universitatea şi profesia medicală sunt apreciate, dar principala motivaţie a candidaţilor este dorinţa de a avea o diplomă cu care să lucreze în afara României” a declarat rectorul UMF, Vasile Astărăstoae.

În iarnă a avut loc unul dintre cele mai mari târguri de joburi pentru studenţii politehnişti de la Iaşi 

 

Cenuşăreasa: Facultatea de Textile

 

Un caz mai puţin fericit este la Universitatea Tehnică “Gh. Asachi” care a rămas cu locuri bugetate neocupate. La sfârşitul săptămânii au fost înregistrate un număr de 2.685 de dosare pe un număr total de 2945 locuri bugetate.

581 absolvenţi de liceu au ales Facultatea de Automatica şi Calculatoare. Cei care au optat pentru Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei considera că vor avea mai multe şanse să îţi găsească un loc de muncă după terminarea studiilor, dacă urmează cursurile acestor specializări. Pe de altă parte, există facultăţi unde numărul candidaţilor înscrişi este la jumătate faţă de numărul locurilor bugetate. În acest caz se afla Facultatea de Construcţii şi Instalaţii, Textile – Pielărie şi Managementul Industrial, cât şi Ştiinţa şi Ingineria Materialelor.

 

 

La privat, urma scapă turma

 

Dacă la facultăţile de stat candidaţii se înghesuie pentru depunerea dosarelor, nu aceeaşi este povestea în cazul unităţilor private de învăţământ superior. Un motiv invocat de viitorii studenţi ar fi taxele prea mari, ce depăşesc la unele facultăţi şi 3.000 lei pe an. Totodată, nu putem şti o situaţie exactă a numărului de înscrişi, din moment ce aceste universităţi au o perioadă mai mare de înscriere, de aproape o lună.. Ei vor publica la final doar o listă cu cei admişi.

 

La FEEA, din cadrul Univ. “Al.I. Cuza”, se înscriu cei mai mulţi. Tinerii spun că după absolvire vor să-şi deschidă propria afacere sau să lucreze în cadrul unei mari companii

 

Studiu: câţi absolvenţi se angajează în primele trei luni

 

Într-un raport preliminar, realizat de Centrul de Informare Profesională, Orientare în Carieră şi Plasament (CIPO), privind situaţia absolvenţilor de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” pe piaţa muncii, reiese că 52% din studenţii de licenţă chestionaţi susţin că s-au angajat după absolvire.

Dintre aceştia 32% au reuşit acest lucru în mai puţin de 3 luni, iar unităţile de învăţământ superior care garantează angajarea în domeniul studiilor sunt Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, Matematica şi Informatică – unde procentul se ridică la 98%.

Există şi facultăţi care dau şomeri pe bandă rulantă. În această categorie sunt incluse Facultatea de Biologie, Geografie şi Geologie, Istorie sau Teologie Romano–Catolică. Aproximativ 60% din cei care au completat chestionarul şi au urmat o asemenea specializare spun că nu au loc de muncă.

 

 

Apollonia, a primit “neîncredere” la evaluarea ARACIS

 

Conform ultimelor evaluări realizate de Agenţia Romană de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) majoritatea facultăţilor din Iaşi au primit votul de încredere. Totuşi există şi facultăţi care nu au trecut evaluarea comisiei şi au primit un calificativ de neîncredere, cum ar fi Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, din cadrul Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” sau departamentul de Jurnalism, din cadrul Facultăţii de Ştiinţe ale comunicării, a Universităţii Apollonia. Universitatea “Petre Andrei” şi “Mihail Kogălniceanu” nu au mai fost evaluate din anul 2011.

ARACIS este o instituţie publică autonomă, de interes naţional, cu personalitate juridică şi cu buget propriu de venituri şi cheltuieli. Agenţia are misiunea de a efectua evaluarea externă a calităţii educaţiei oferite de instituţiile de învăţământ superior.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here