Echipamente de 300.000 de euro zac nefolosite de câțiva ani în depozitul Inspectoratului pentru Situații de Urgență. Este vorba de două camere de izolare sub presiune negativă, care fac parte dintr-un lot 84 de astfel de echipamente achiziționate în 2020 de către DSU, departament condus de Raed Arafat, pentru suma de 6.000.000 de euro. O astfel de cameră, care seamănă cu un cort gonflabil din parcurile de joacă, a fost cumpărată cu 72.000 de euro, iar filtrele de aer și celelalte dispozitive costă încă pe atât. Camerele de izolare nu au fost folosite niciodată, au fost umflate cu aer la preluare, doar în scop demonstrativ. Filtrele ies din garanție și nu vor mai putea fi folosite. „Completele au fost instalate demonstrativ, fără a se utiliza filtrele și nu au fost date spre folosința unităților spitalicești”, a transmis ISU Iași. În 2022, o investigație a jurnaliștilor de la Libertatea dezvăluia achiziția scandaloasă făcută de DSU și anunța că DNA a deshis un dosar penal. Între timp, peste acesta s-a depus praful.
Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), condus de Raed Arafat, a cumpărat în urmă cu patru ani 84 camere de izolare, destinate celor infectați cu coronavirus. O investigație derulată de ziarul Libertatea a arătat că DSU a plătit în cursul anului 2020 o sumă de 6.000.000 euro pe acele camere de izolare, ce nu au fost folosite însă niciodată. Două dintre aceste camere de izolare au ajuns și în gestionarea Iașului, fiind preluate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Mihail Grigore Sturdza”. De atunci, acestea au fost lăsate într-un depozit gestionat de ISU Iași și nu au mai fost folosite niciodată.
Echipamente nefolosite de 288.000 euro în depozitele ISU Iași
În dotarea ISU Iași au ajuns două camera de izolare cu presiune negativă, alături de echipamentele specifice. ISU a primit două astfel de echipamente complete, valoarea ambelor fiind de 1.428.000 lei (288.000 euro).
7IAȘI a solicitat informații Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Mihail Grigore Sturdza” cu privire la soarta celor două camere de izolare cu presiune negativă pe care le-au primit de la DSU.
„În conformitate cu ordinele și dispozițiile în vigoare din anul 2022, unității noastre i-au fost repartizate acțiunilor de intervenție în combaterea infecțiilor Covid-19, două complete – Camere de izolare cu presiune negativă. Acestea au fost preluate de la Depozitul de Rezerve Proprii de la Mizil, valoarea unui complet este în sumă de 714.000 lei”, au transmis reprezentanții ISU Iași.
Ambele camere de izolare au fost umflate și instalate în mod demonstrativ și apoi plasate în depozitele Inspectoratului. „Completele au fost instalate demonstrativ, fără a se utiliza filtrele și nu au fost date spre folosința unităților spitalicești, nefiind primită vreo solicitare în acest sens. Aceste complete – Camere de izolare cu presiune negativă sunt depozitate în condiții tehnice”, au mai comunicat oficialii ISU Iași.
Echipamentele ies din garanție! În cazul unui dezastru, ISU va plăti alte fonduri
Conducerea ISU Iași a arătat că problema cea mai mare o reprezintă echipamentele care fac camera de izolare să funcționeze. Filtrele de aer au o durată de viață de circa 5 – 6 ani, deoarece garanția expiră indiferent dacă sunt sau nu folosite în acest interval de timp. Patru ani au trecut deja, iar echipamentele nu vor mai puteaa fi folosite chiar dacă o situație excepțională ar impune acest lucru.
„Nu au fost folosite, ele se află într-un depozit de la o subunitate a ISU Iași. Sunt în conservare. Problema e la echipamente, care riscă să iasă din garanție și care ar trebui apoi înlocuite. Termenul de garanție la camera gonflabilă e nelimitat”, a spus colonelul Ionuț Grădinaru, șeful ISU Iași.
6.000.000 euro pentru 84 de camere de izolare! Echipamentele nu au fost incluse
În martie 2020, achiziția a fost făcută pe repede înainte. Au fost depuse patru oferte, conform ofertei depuse în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și Sistemul Electronic de Achiziții Publice. În cele din urmă a fost aleasă oferta celor de la NanoSystems MC, firmă ce are ca obiect de activitate intermedierea în comerțul cu mașini, echipamente industrial, nave și avioane. Achiziția s-a ridicat la 24.600.000 lei, fără TVA, circa 30.000.000 lei, cu tot cu TVA, și a presupus livrarea a 84 astfel de camera de izolare cu presiune negativă. DSU, coordonat de Arafat, a plătit banii către firma Nano Systems MC, firmă condusă de Codrin Mardare, un afacerist cu legături în Ministerul Sănătății.
Preț umflat de 15 ori pentru o camera gonflabilă
În mod normal, o astfel de camera de izolare ar costa circa 5.000 euro, după cum a arătat o persoană contactată de Libertatea la vremea respective. Însă, prețul de achiziție plătit de DSU a fost de aproape 15 ori mai mare. Firma s-a angajat să livreze camerele în 85 de zile, perioadă în care România a ieșit din starea de urgență și a intrat în cea de alertă. După ce au fost livrate echipamentele, DSU a trimis căte două fiecărui inspectorat din țară, iar patru au rămas în depozitele din orașul Mizil.
Direcția Națională Anticorupție a deschis o anchetă și cercetează modul cum a fost făcută achiziția prin DSU-ul condus de Arafat. Departamentul aflat în subordinea MAI a justificat achiziția și prețul mare prin starea de urgență de la vremea respectivă.
„Aceste camere au fost achiziționate în scopul izolării persoanelor infectate cu agenți patogeni înalt contagioși de persoanele neinfectate, atât în contextul pandemiei de COVID-19, cât și în cazul apariției altor boli înalt contagioase care amenință comunitățile”, au spus cei de la DSU într-un răspuns oferit jurnaliștilor de la Libertatea în 2022.
Cifră de afaceri cât toată achiziția de la DSU pentru firma lui Mardare
În 2020, anul în care a fost făcută achiziția, Nano Systems MC a raportat o cifră de afaceri de 27.000.000 lei, un profit de 9.400.000 lei și datorii de 1.000.000 lei, la doar doi angajați înregistrați. Valoarea contractului cu DSU a fost de 24.600.000 lei, cu aproape 3.000.000 lei mai puțin decât cifra de afaceri. Anul trecut, firma lui Mardare a avut o cifră de afaceri de 15.800.000 milioane lei, un profit de 1.600.000 lei și datorii de 9.900.000 lei, tot cu doi angajați înregistrați.
Vlad ROTARU