Primarul care lasă un oraș în faliment. Șantierele din școli și grădinițe sunt părăsite, banii au fost risipiți pe concerte 

După ce a pierdut alegerile locale din luna iunie 2024, Ionel Vatamanu, primarul din Târgu Frumos, a blocat toate investițiile din oraș. Deși pe rețelele sociale prezenta calendarul investițiilor derulate, realitatea este cu totul alta. Luni la rând a refuzat să plătească constructorii contractați pentru reabilitarea unităților de învățământ din oraș. Elevii învață în schimburi sau în alte unități școlare. Primăria a fost obligată să plătească din bugetul propriu corecții financiare de 2.500.000 lei pentru erori în implementarea unui proiect european care prevedea reabilitarea unei grădinițe. În plină criză financiară, primarul Ionel Vatamanu a organizat pentru prima dată în 12 ani, Zilele Orașului Târgu Frumos, eveniment plătit cu o sumă exorbitantă: 500.000 lei. 

Dezastru în bugetul Primăriei orașului Târgu Frumos, lăsat moștenire de Ionel Vatamanu, primarul care a pierdut alegerile, succesorului său care l-a învins în cursa electorală și care urmează să preia fotoliul de primar. În ultimele luni, primăria condusă de Vatamanu a fost nevoită să plătească din propriul buget o corecție financiară de câteva milioane lei pentru că nu a fost respectat graficul de lucrări la o grădiniță. S-au cheltuit 500.000 lei pe zilele orașului, în vreme ce lucrările la renovarea și reabilitarea altor instituții de învățământ au bătut pasul pe loc, constructorii nefiind plătiți luni bune. După ce a pierdut alegerile în iunie, Vatamanu nu a mai plătit firmele care au contractat lucrări, ceea ce a dus la întârzieri. Elevii nu au unde învăța deoarece șantierele sunt în continuare deschise.  

Proiecte de milioane lei prin PNRR! Vatamanu a așteptat până în ultima clipă 

Pe rețelele sociale, Vatamanu s-a lăudat constant cu proiectele de reabilitare ale instituțiilor de învățământ din oraș investiții de câteva milioane lei finanțate prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Doar că realitatea din teren este cu totul alta, iar zeci de elevi din oraș sunt nevoiți și la această oră să învețe în alte corpuri de clădire, lucrările de reabilitare fiind devansate. La Școala Garabet Ibrăileanu, proiect cu o valoare de 4.800.000 lei din PNRR, lucrează firma Green Energy Construct SRL din București. Contractul a fost semnat în luna martie 2024, cu termen 12 luni. Doar că lucrările au avansat enorm de greu, iar constructorul s-a apucat de reabilitat interiorul unității în preajma debutului anului școlar. „Școala Garabet Ibrăileanu – Proiect finanțat prin PNRR. Se lucrează intens la interioare, șapele de egalizare au fost turnate la etajele superioare. Urmează montajul pardoselilor în sălile de clasă”, susținea Ionel Vatamanu în urmă cu câteva zile pe o rețea socială.  

Primarul Vatamanu: „Semn al grijii noastre pentru educație și viitorul copiilor noștri” 

Vatamanu vorbește de grija pentru copii, însă luni la rând nu a plătit facturile emise de constructori, blocând astfel șantierele deschise la unitățile de învățământ din oraș.  

„Deși toate școlile sunt în plin proces de renovare cu ajutorul fondurilor europene, suntem conștienți că mutarea copiilor în alte locații poate crea provocări. Însă, acest lucru nu este un obstacol, ci un semn al grijii noastre pentru educație și viitorul copiilor noștri. Înseamnă că ne dorim să le oferim cele mai bune condiții, să pregătim școli moderne și eficiente care să răspundă nevoilor generațiilor viitoare”, a mai spus Vatamanu.  

Programul școlii dat peste cap de întârzieri la lucrări. Vatamanu a întârziat cu banii 

Copiii de la „Garabet Ibrăileanu” fac orele în alte clădiri, în vreme ce cei care învață la Școala „Ion Creangă” o fac în două schimburi pentru a se putea coordona cu lucrările. Contractul pentru Școala „Ion Creangă” a fost semnat cu asocierea Pavi Lux și Ingenium Buildings Design SRL pentru 9.800.000 lei. Și în acest caz, copiii au început școala în altă parte până când constructorul a reușit să finalizeze lucrările pe un tronson. Ca situația să se regleze, copiii au făcut la început „Săptămâna Verde” și „Săptămâna Altfel” tocmai pentru a nu fi nevoiți să meargă la ore prin șantier.   

„Începând de luni, 23.09, copiii se pot întoarce la școală, deoarece lucrările la parter sunt finalizate. Săptâmâna aceasta, am achitat din bugetul local o factură de 634.000 lei, necesară pentru deblocarea situației constructorului, suma care va fi recuperată de la Ministerul Dezvoltării. Vreau să precizez că toate proiectele finanțate din fonduri nerambursabile sunt plătite către constructor atunci când primăria primește banii de la Uniunea Europeană, nu din bugetul local”, a susținut Vatamanu.  

Cu toate acestea, în august, Primăria a plătit o tranșă de peste 634.000 lei din bugetul propriu către firmele de construcții pentru continuarea lucrărilor.  

„Nu s-a lucrat aproape toată vara pentru că nu s-au primit tranșele din PNRR” 

Vatamanu este însă contrazis chiar de oamenii din primărie. Pentru că nu a plătit la timp constructorii, firmele au renunțat să lucreze pe perioada verii. Abia în luna august, firmele care au contractat lucrările de reabilitare au primit fonduri de la bugetul local în contul banilor PNRR și au mai executat din investiții. Nemulțumit că a pierdut alegerile din iunie, Vatamanu nu a mai dat drumul la bani, ceea ce a dus la un blocaj total.  

 

„Toate școlile sunt într-o continuă construcție. Lucrările sunt pe PNRR, proiecte de milioane lei. Nu s-a lucrat aproape toată vara pentru că nu s-au primit tranșele din PNRR. Cei de la Minister au spus ca să dăm noi banii din bugetul local până se reglează cu tranșele de bani și apoi o să-i recuperăm noi. Dar nici așa nu a vrut să plătească când trebuie și de aceea s-au lungit lucrurile”, a spus un funcționar din Primăria Târgu Frumos. 

Corecție de 2.500.000 lei de la ADRNE după ce nu au respectat termenele unei lucrări 

În noiembrie 2023, Vatamanu a inițiat o hotărâre de Consiliu Local prin care Primăria și-a asumat plata unor lucrări pentru reabilitarea și modernizarea Grădiniței cu program normal din oraș odată cu prelungirea duratei de execuție a lucrărilor. Asta, după ce proiectul cu fonduri europene a suferit o corecție din partea Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord Est (ADRNE). Valoarea proiectului a fost de 3,8 milioane lei, durata lucrărilor fiind estimată la 12 luni. Primăria a beneficiat de fonduri europene de 1,2 milioane lei și nu s-a mai încadrat cu implementarea investiției pentru a beneficia și de restul de 2,5 milioane lei. Lucrările trebuiau recepționate până la finalul anului 2023, însă cum acest lucru nu s-a întâmplat, a fost aplicată o corecție financiară consistentă, iar primăria a fost nevoită să scoată din bugetul propriu restul banilor. În 2020 a atribuit contractul de lucrări firmei Stasform Consult SRL Vaslui pentru proiectare și execuție. Între timp, firma din Vaslui a dat faliment, iar noua licitație de lucrări a făcut ca autoritatea locală să iasă din termene.  

500.000 lei la zilele orașului, școlile au stat închise 

În timp ce a refuzat să plătească la timp constructorii pentru a finaliza lucrările la școli, Vatamanu a alocat 500.000 lei pentru zilele orașului, eveniment care a avut loc în luna august. Primar de 12 ani, Vatamanu nu a organizat niciodată zilele orașului. După ce a pierdut alegerile, nu a avut nicio problemă să aloce banii pentru un astfel de eveniment. Pentru artiști, Primăria a plătit 300.000 lei, pentru închirierea scenei a plătit 140.000 lei, iar focul de artificii a costat 40.000 lei.  Sumele cheltuite de Vatamanu pentru acest eveniment au fost exagerate atât ca valoare absolută, raportat la bugetul orașului, cât și ca valoare unitară, raportat la serviciile achiziționate. Numai scena a costat mai mult decât cea folosită la Iași, la Campionatul mondial de Esport, populația Iașului fiind de aproape 30 ori mai mare decât cea a orașului Târgu Frumos.  

Vlad ROTARU 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here