Mihai Chirica, obligat să plătească penalități de 500 de lei pe zi dezvoltatorului Doru Plugaru. Dosarele de la DIICOT și DNA au bulversat ierarhia imobiliarilor în Primărie

Primarul Mihai Chirica a fost obligat de judecătorii ieșeni să plătească penalități de 500 lei pe zi dezvoltatorului Doru Plugaru. În ultimii trei ani, Chirica a refuzat să desemneze un funcționar de la Urbanism care să participe la procedura de recepție a unui bloc construit de către Plugaru și de soția acestuia, Anca Condurache, lângă Palas, pe strada George Emil Palade. Blocul a fost edificat pe un teren concesionat de la Primărie pentru construirea unei locuințe personale. Cazul face obiectul unui dosar penal deschis de DIICOT disjuns ulterior către DNA, fiind investigată modalitatea de concesionare a terenului și ulterior de aprobare a Planului Urbanistic Zonal și de emitere a autorizației de construire. Chirica și-a motivat refuzul prin faptul că procurorii pun în discuție legalitatea emiterii documentelor de urbanism în baza cărora a fost construit blocul și astfel nu vrea să mai comită încă o ilegalitate. Recepția la finalul lucrărilor este o etapă obligatorie în vederea intabulării imobilului. Fără intabulare, dezvoltatorul nu poate vinde apartamentele. Plugaru a predat apartamentele clienților, a încasat banii, dar nu poate încheia contractele de vânzare-cumpărare cu viitorii proprietari. Sentința îl pune la colț pe Chirica care interpretează legile funcție de interese, judecătorii arătând că legea nu lasă la aprecierea primarului dacă desemnează sau nu un reprezentant în comisiile de recepție, acest lucru fiind o obligație.

Haosul creat de cuplul „Chirica – Harabagiu” în urbanismul local face victime chiar printre imobiliarii din suita primarului. De frica altor dosare penale, Mihai Chirica refuză de trei ani de zile să desemneze un funcționar de la Direcția de Arhitectură și Urbanism pentru a face parte din comisia de recepție a unui bloc construit de Anca Elena Condurache, soția dezvoltatorului Doru Plugaru. Recepția lucrărilor este o etapă intermediară în procesul de intabulare a imobilului. În lipsa acestor documente, Doru Plugaru nu poate încheia contracte de vânzare cumpărare cu clienții de la care a încasat deja sute de mii de euro. Dezvoltatorul a notificat Primăria Iași în octombrie 2021 despre finalizarea lucrărilor și a cerut desemnarea unui reprezentant care să participe la procedura de recepție. După un an de zile de la primirea notificării, Primăria i-a răspuns lui Plugaru că nu poate desemna un reprezentant întrucât procurorii DIICOT instrumentează un dosar penal în care se verifică legalitatea emiterii documentelor de urbanism pentru blocul respectiv.

Până la soluționarea dosarului în cauză suntem în imposibilitatea de a da curs solicitării dvs”, este răspunsul oficial al Primăriei.

De cealaltă parte a baricadei. Lupta cu sistemul lui Chirica

Răsfățați ai sistemului Chirica – Harabagiu, soții Doru Plugaru și Anca Condurache au construit și recepționat sute de apartamente cu încălcarea legii, faptele lor fiind obiectul mai multor dosare penale. După inculparea lui Harabagiu și Chirica, dezvoltatorii din clica lui primarului au început să se lovească de refuzuri și chiar abuzuri, aspecte cu care nu au fost obișnuiți în toți acești ani. Pentru ei, situarea temporară de cealaltă parte a sistemului Chirica este un șoc pe care nu îl înțeleg: luni de așteptare, lipsa răspunsurilor, refuzuri, abuzuri, etc. Pentru Plugaru și soția lui au urmat mai multe luni cu  adrese către Primărie și drumuri la sediul instituției fără a face un pas înainte.

Din noiembrie 2021, în contextul tăcerii funcționarilor publici, am mers săptămânal la Primăria Iași în audiență la toți funcționarii implicați pentru a solicita soluționarea cererii mele.” spune soția dezvoltatorului Doru Plugaru, Anca Condurache, într-o plângere adresată instanțelor de judecată.

După aproape doi ani, Chirica se menține pe poziție și îi dă cu flit lui Plugaru printr-un răspuns transmis în mai 2023: „se impune ca procedura de recepție la terminarea lucrărilor să fie efectuată ulterior clarificării tuturor aspectelor de fapt și de drept vizate în cauză”este concluzia edilului.

În iulie 2023, dezvoltatorul dă în judecată primarul și cere obligarea acestuai la desemnarea unui reprezentant în comisia de recepție, daune morale de 200.000 de euro și penalități de 10.000 de euro/zi până în ziua în care Chirica va emite actul administrativ solicitat.

Chirica dă vina pe ancheta DIICOT

În fața instanței, primarul se justifică și susține că din cauza unui dosar penal gestionat de DIICOT a refuzat să facă recepția clădirii din strada G.E. Palade. Chirica, dând o interpretare proprie legilor, susține că premisa unui conflict juridic a dus la refuzul de a numi un reprezentant al instituției care să facă recepția clădirii. În cazul blocului de pe strada George Emil Palade, DIICOT investighează aspecte ce țin de concesionarea terenului, de aprobarea PUZ-ului și în final de eliberarea autorizației de construire.

„Motivele ce au fundamentat modul de soluționare nefavorabil a cererilor înregistrate la autoritatea publică s-au circuscris exclusiv împrejurările concrete, de fapt și de drept, existente la momentul solicitării, referitoare la existența dosarului penal în care DIIICOT-S.T. Iași efectuează cercetări cu privire la comiterea infracțiunilor de constituire grup infracțional organizat, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, fals sub semnătură privată, uz de fals, fals material în înscrisuri oficiale și abuz în serviciu în legătura cu procedura de emitere a autorizației de construire în baza căreia au fost executate lucrările de construire pentru care se solicită efectuarea procedurii de recepție”, susține Chirica.

Tribunalul Iași: „Primarul nu are nicio putere de apreciere, este o obligație”

Pe 27 iunie 2024, Tribunalul l-a obligat pe Mihai Chirica să desemneze, în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a hotărârii, un reprezentant care să facă parte din comisia de recepție a lucrărilor la blocul lui Plugaru. Judecătorii au admis și cererea de penalizare a primarului cu 500 de lei pentru fiecare zi cu care va depăși termenul stabilit de instanță pentru desemnarea reprezentantului. Motivația sentinței este una umilitoare pentru Chirica și clica din jurul său. Instanța scoate în evidență abuzurile administrației și comportamentul de vătaf al primarului. Judecătorii arată negru pe alb că interpretările date legilor de către Chirica și clica sa sunt niște aberații juridice care capătă forma unor abuzuri de putere .

Având în vedere dispozițiile legale sus-menționate, instanța observă faptul că procedura reglementată de Regulamentul privind recepția lucrărilor nu recunoaște nicio putere de apreciere în favoarea primarului în sensul de a desemna sau nu un reprezentant în cadrul comisiei de recepție, în funcție de existența anumitor situații de fapt sau de drept. Conform legii, numirea de către Primar al reprezentantului său la solicitarea investitorului este obligatorie, cu mențiunea că, potrivit acelorași dispoziții legale, eventualele aprecieri legate de lucrările care fac obiectul recepției urmează să fie analizate în cadrul comisiei. Prin refuzul de a desemna un membru în cadrul comisiei de recepție, primarul procedează în fapt la blocarea procedurii de recepție, exercitând prin aceasta un abuz de putere, deturnând procedura prevăzută în regulament.” este motivația judecătorilor.

Epopeea unei anchete DIICOT

Autorizația 101/2019 a fost emisă lui Constantin și Anca Holban pentru construirea unor locuințe colective conform unui PUZ din 2017. O parte din terenul pe care a fost edificat blocul fusese dobândit de soții Holban prin concesiune de la Primăria Iași cu scopul extinderii unei locuințe individuale. În 2021 între soția lui Plugaru, Anca Condurache, și soții Holban se încheie un contract de schimb prin care se înstrăinează terenul și autorizația de construire în schimbul unor apartamente în viitorul imobil. În decembrie 2021, DIICOT  a început urmărirea penală împotriva lui Mihai Chirica și a altor patru funcționari din cadrul Primăriei Iași pentru fapte ce au vizat emiterea autorizației de construire pentru imobilul din strada George Emil Palade. Alături de Chirica au fost inculpați arhitectul șef, Alexandru Mustiață, directorul direcției juridice, Cristina Oțeleanu, șefa serviciului juridic, Dana Pintilie, și Petronela Lupu, inspector urbanism.

Dosarul vizează emiterea actelor de urbanism cu încălcarea legii, dezvăluirile ilegalităților fiind făcute publice la acea vreme de publicația Reporter de Iași. În septembrie 2023 DIICOT a declinat competența soluționării dosarului în favoarea DNA Iași. De atunci, dosarul zace uitat prin dosarele procurorilor anticorupție.

Apartamentele au fost vândute

În lipsa recepției, blocul nu poate fi intabulat, iar cumpărătorii nu pot deveni proprietari ai apartamentelor. Blocul din strada George Emil Palade este deja populat, mai multe familii s-au mutat în apartamente, fără a avea încheiate contracte de vânzare cumpărare. Chiar dacă instanța la obligat pe Chirica să desemneze un reprezentant care să participe la procedura de recepție a blocului, asta nu înseamnă că situația s-a rezolvat. Sentința poate fi atacată, iar procesul mai poate dura câteva luni, până la un an. Ulterior finalizării procesului, comisia ce se va constitui va considera recepția admisă dacă dezvoltatorul a respectat preevederile autorizației. După realizarea recepției va urma procedura edificării, document care va fi emis tot de Primăria Iași și după acest pas urmează intabularea. Sunt proceduri care durează luni de zile, iar locatarii din blocul lui Plugaru mai au de așteptat până vor intra în legalitate.

Rareș Neamțu

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here